Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-05-2023 17:30

Συνάντηση του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γεωργίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Χάρη Γεωργιάδη με τον Γεωργιανό ομόλογό του κ. Givi Mikanadze

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γεωργίας κ. Χάρης Γεωργιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της αντίστοιχης Ομάδας Φιλίας Γεωργίας-Κύπρου και Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας και Επιστήμης στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας, κ. Givi Mikanadze. 

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίες, όπως ανέφερε, εδράζονται σε κοινές αρχές, αλλά και σε αντίστοιχες οδυνηρές εμπειρίες, συνεπεία της παραβίασης από τρίτες χώρες του διεθνούς δικαίου και της αρχής της διατήρησης και προώθησης καλών σχέσεων γειτονίας. Στη βάση αυτών των αρχών, τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, η Κύπρος στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό της Ουκρανίας και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, παρά το σημαντικό κόστος για τη χώρα μας και παρά το ότι δεν επιδείχθηκε ανάλογη αποφασιστικότητα εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας έναντι της Τουρκίας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρόσθεσε, η Γεωργία μπορεί να βασίζεται στη σταθερή στήριξη εκ μέρους της Κύπρου όσον αφορά την ευρωπαϊκή της προοπτική. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, ήταν ένα «κάλεσμα αφύπνισης» της διεθνούς κοινότητας για το ότι οι αρχές είναι ζήτημα επιβίωσης για τις δημοκρατίες μας που απειλούνται από αυταρχικά καθεστώτα με αναθεωρητικές βλέψεις.

Ο κ. Mikanadze εξέφρασε ευχαριστίες για τη θέση αρχών της Κύπρου υπέρ της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας και για τη στήριξη στην ευρωπαϊκή της προοπτική. Επισήμανε ότι έχει διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στην Κύπρο, την οποία κατανοεί πλήρως, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα του. Ο κ. Mikanadze υπογράμμισε την προσήλωση της Γεωργίας στον στόχο της πλήρους ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η χώρα του όσον αφορά στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ώστε να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.

Κατά τη συνάντηση, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Γεωργίας, περιλαμβανομένης της αύξησης των ανταλλαγών σε διάφορα επίπεδα.

 

 (Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)