Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-09-2018 15:03

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στη συνάντηση για Υπογραφή Μνημονίου για τις Σχολικές Βιβλιοθήκες μεταξύ ΥΠΠ και ΤΕΠΑΚ

Με ιδιαίτερη τιμή χαιρετίζω την έναρξη λειτουργίας του «Ενιαίου Καταλόγου Σχολικών Βιβλιοθηκών Κύπρου» που αποτελεί συνεργασία των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η αξία των βιβλιοθηκών είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Είναι θεματοφύλακες της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου και βασικοί παράγοντες υποστήριξης και ενίσχυσης της παιδείας, της έρευνας, της επιστήμης, της εν γένει πνευματικής δημιουργίας και του πολιτισμού.

Με δεδομένο ότι η γνώση και η έρευνα είναι ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουμε ως διδάσκοντες και διδασκόμενοι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε την υποχρέωση να μεριμνήσουμε στον ύψιστο βαθμό για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υλικού που διαθέτουν οι σχολικές Βιβλιοθήκες το οποίο μπορεί, μεταξύ άλλων, να ενδυναμώσει τις ήδη υφιστάμενες γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ μαθητή και παιδαγωγού. Για να το πετύχουμε αυτό δεν πρέπει να αρκεστούμε στην επίσκεψη αλλά πολύ περισσότερο στην αξιοποίηση κάθε σχολικής Βιβλιοθήκης μέσω του υλικού που διαθέτει.

Με τη δημιουργία του «Ενιαίου Καταλόγου Σχολικών Βιβλιοθηκών» επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται ένα σημαντικό βήμα που αφορά στην αναβάθμισή τους.

Πλέον το υλικό κάθε σχολικής Βιβλιοθήκης δεν περιορίζεται στους χώρους της σχολικής μονάδας αλλά αποτελεί βασική πληροφοριακή πηγή προσβάσιμη σε κάθε χρήστη μέσω ενός κοινού σημείου πρόσβασης με δυνατότητα ενιαίας και ταυτόχρονης αναζήτησης σε ένα σύνολο Επιστημονικών πηγών Πληροφόρησης από διάφορες Εκπαιδευτικές Βαθμίδες.

Μέσω των υπηρεσιών που παρέχονται, όλες οι σχολικές Βιβλιοθήκες δημιουργούνται ως ξεχωριστή οντότητα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα παρέχοντας έτσι τη δυνατότητα διαδανεισμού υλικού μεταξύ των σχολικών Βιβλιοθηκών και αναζήτησης υλικού σε βάσεις δεδομένων άλλης σχολικής μονάδας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται μια σταθερή δυναμική ως προς τη δικτύωση κάθε σχολικής Βιβλιοθήκης σε ένα περιβάλλον ανοικτής πρόσβασης στο σύνολο των βιβλιογραφικών πηγών που απορρέουν από κάθε σχολική μονάδα με σημαντικά οφέλη στους τομείς της Έρευνας και της Εκπαίδευσης γενικότερα.

Μέσω  της υλοποίησης αυτού του σημαντικού έργου, επιτυγχάνεται η μετατροπή των σχολικών Βιβλιοθηκών σε Κέντρα Πληροφόρησης και διαφύλαξης του πολιτιστικού υλικού που παράγει σε έντυπη και ψηφιακή μορφή η κάθε σχολική κοινότητα, το οποίο με τη σειρά του συμβάλλει στο να καταστούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και προσφέρουν στους μαθητές τα απαραίτητα εφόδια που θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα πορεία τους προς τη μάθηση.

Επιπρόσθετα, η δημιουργία του «Ενιαίου Καταλόγου Σχολικών Βιβλιοθηκών» συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση σημαντικών οικονομικών και άλλων πόρων που προκύπτουν από την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών σε τομείς μηχανογράφησης, αυτοματισμού και υποστήριξης Βιβλιοθηκών, ενώ παράλληλα τίθενται οι βάσεις για περαιτέρω επιμόρφωση και επιστημονική κατάρτιση του προσωπικού που στελεχώνει τις σχολικές Βιβλιοθήκες, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το αξιόλογο αυτό έργο με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω τη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και να εκφράσω, για ακόμα μια φορά, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης και τη Βιβλιοθήκη του ΤΕ.ΠΑ.Κ.

Ευχαριστώ θερμά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα άτομα που με τον ενθουσιασμό τους και την έμπρακτη συνεισφορά τους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση της σημερινής εκδήλωσης και εύχομαι σε όλους κάθε επιτυχία στο έργο σας.

(ΙΠ)