Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2023 14:58

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου, στην Τελετή Υπογραφής του Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για την υπογραφή του «Προγράμματος Συνεργασίας στους τομείς της Εκπαίδευσης, Επιστημονικής Έρευνας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Ισραήλ για τα έτη 2023- 2026».

Το Πρόγραμμα που υπογράφουμε σήμερα αποτελεί ουσιαστικά επικαιροποιημένο κείμενο του προηγούμενου Προγράμματος Συνεργασίας στους ίδιους τομείς που υπογράφηκε το 2016 και έληξε το 2022. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην ανανέωση και επικαιροποίηση του Προγράμματος για τα έτη 2023-2026, πεπεισμένες ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών τους και στην ευαισθητοποίηση της νεολαίας αναφορικά με την Ιστορία και τον Πολιτισμό των δύο χωρών.

Το Υπουργείο μας θετικά ανταποκρινόμενο στην πρωτοβουλία της ισραηλινής πλευράς, προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για να διαμορφωθεί ένα νέο κείμενο, το οποίο να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις. Το κείμενο έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες Διευθύνσεις και Οργανισμούς που υπάγονται στο Υπουργείο, ενώ λόγω των επιμέρους θεμάτων που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Συνεργασίας, έχει επίσης προηγηθεί διαβούλευση με το Υφυπουργείο Πολιτισμού, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και το Κρατικό Αρχείο, τα οποία συμφωνούν με το διαμορφωθέν κείμενο.

Με τη σημερινή εκδήλωση αποδεικνύεται έμπρακτα η θέληση των αρμόδιων Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κράτους του Ισραήλ για ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας. Κύπρος και Ισραήλ διατηρούν στενές και φιλικές σχέσεις και πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτές τις σχέσεις προς όφελος των δύο λαών.

Η υπογραφή του Προγράμματος Συνεργασίας εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για διεθνοποίηση της κυπριακής εκπαίδευσης και προώθηση της σύγχρονης κυπριακής καλλιτεχνικής δημιουργίας και του κυπριακού αθλητισμού στο διεθνές γίγνεσθαι, ενώ εξυπηρετεί ταυτόχρονα και τον στόχο της Κυβέρνησης για σχεδιασμό μιας στρατηγικής πολιτιστικής διπλωματίας που να αναδεικνύει την Κύπρο ως κόμβο πολιτισμού και πύλη της Ευρώπης από την Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο, η ανάπτυξη της συνεργασίας μας με ένα πολύ σημαντικό γειτονικό κράτος, όπως είναι το Ισραήλ, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.  

Με το Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα επιδιώκεται η αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, καθώς και η προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Νεολαίας στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, το εν λόγω Πρόγραμμα επιδιώκει να ενδυναμώσει τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων Αρχών των δύο κρατών, σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως είναι (1) η Ανώτερη εκπαίδευση και η συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, (2) η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, (3) η σχολική αυτονομία, (4) η ειδική εκπαίδευση, (5) η εκπαίδευση για «χαρισματικά» παιδιά, (6) η τυπική και άτυπη εκπαίδευση, (7) η εκπαίδευση ενηλίκων και δια βίου μάθηση, (8) η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, (9) η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, (10) η συνεισφορά των νέων στην κοινωνία, (11) η διεπιστημονική μάθηση (λογοτεχνία, κινηματογράφος κ.ά.), (12) οι αθλητικές ανταλλαγές, (13) η πολιτιστική κληρονομιά και αρχαιολογία, καθώς και (14) η εκπαίδευση και έρευνα για το Ολοκαύτωμα.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στη συνεργασία των δύο πλευρών στο θέμα του Ολοκαυτώματος.

Το έμπρακτο ενδιαφέρον του Υπουργείου μας για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και την εκπαίδευση των νέων στο τόσο ευαίσθητο θέμα του Ολοκαυτώματος αποδεικνύεται μέσα από τις σχετικές δράσεις που υλοποιούνται στα σχολεία μας, αλλά και μέσα από την άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ του Υπουργείου και του Παγκόσμιου Κέντρου Μνήμης του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ (Yad Vashem) του Ισραήλ.  

Μόλις την περασμένη εβδομάδα 25 εκπαιδευτικοί από την Κύπρο συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη διδασκαλία του Ολοκαυτώματος, που διοργανώθηκε στις εγκαταστάσεις του Γιαντ Βασέμ στα Ιεροσόλυμα. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε μάλιστα και στη διαδικασία ανανέωσης του Μνημονίου Συναντίληψης που έχουμε συνάψει ως Υπουργείο με το Γιαντ Βασέμ το 2016.

Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριές μας μας τα αναγκαία εφόδια για να κτίσουν την κοινωνία του αύριο στη βάση της αλληλεγγύης και του σεβασμού στη διαφορετικότητα. Δίνοντας έμφαση στις οικουμενικές αρχές και αξίες, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, βοηθούμε τους νέους και τις νέες μας να αναπτύξουν κριτική σκέψη και το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Μέσα από τη διατήρηση της συλλογικής μνήμης για το Ολοκαύτωμα, μπορούμε να προστατεύσουμε την κοινωνία και να δημιουργήσουμε ένα κόσμο καλύτερο από τον σημερινό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω θερμές ευχαριστίες προς την Πρεσβεία του Ισραήλ για την άμεση ανταπόκριση και συμβολή στην ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, και ιδιαίτερα προς τον αγαπητό Πρέσβη κ. Όρεν Ανόλικ για την ειλικρινή του βούληση για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θεωρεί υψίστης σημασίας τη συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεών μας με το Ισραήλ και, συνεπώς, ευελπιστώ ότι το Πρόγραμμα Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποδώσει εξαιρετικούς καρπούς σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

ΙΠ