Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-06-2023 13:43

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης–ΣΠΕΛ: SESSIONS x SPEL a series of queer happenings

 (Ιούνιος - Δεκέμβριος 2023)

Τα Sessions, μια πολυσχιδής πρόταση σε επιμέλεια και σκηνοθεσία των Δημήτρη Χειμώνα και Λεξ Γρηγορίου, προέκυψαν μέσα από την ανάγκη δημιουργίας ενός χώρου «πρόβας» συνδιαλλαγής και συμμετοχής, ανταποκρινόμενοι στους περιορισμούς και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η νέα γενιά καλλιτεχνών και η ευρύτερη κοινωνία στη σύγχρονη, μετα-πανδημική εποχή. Τα Sessions προτείνουν μια εναλλακτική, βιωματική και ρευστή προσέγγιση στην παραγωγή και παρουσίαση έργων τέχνης, δημιουργώντας έτσι ένα δημόσιο χώρο συνεύρεσης, επιτέλεσης, έκθεσης και εναλλακτικής εκπαίδευσης, που ενθαρρύνει τον αυτοσχεδιασμό, την αμφισβήτηση, την κριτική και την αταξία.

Ο πρώτος κύκλος λειτουργίας των Sessions υλοποιήθηκε από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, στην οδό Σαπφούς 6 (πρώην DriveDrive), ως μια σειρά διασταυρούμενων και ρευστών queer χάπενινγκ που περιλάμβανε θεατρικές παραστάσεις, έργα περφόρμανς και χορού, συζητήσεις, εργαστήρια, εικαστικές παρεμβάσεις, ζωντανή μουσική, ποίηση, πάρτι και προβολές ταινιών. Φιλοξενήθηκαν, κατά την περίοδο αυτή, περισσότερες από 25 δράσεις, σε συνεργασία με περισσότερους από 60 ντόπιους καλλιτέχνες και κολλεκτίβες. Το πρόγραμμα πρότεινε τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με τη ζωή, την τέχνη και την πολιτική, ως προς τη διαμόρφωση μιας συμπεριληπτικής και συμμετοχικής κοινωνίας. Μέσω των δράσεων δημιουργήθηκε ένα ζωντανό αρχείο της ευρείας γκάμας πρότζεκτ και ιδεών γύρω από θέματα προσωπικής και συλλογικής ταυτότητας και της αίσθησης του ανήκειν. Tα Sessions καθιερώθηκαν ανάμεσα στην ευρύτερη τοπική καλλιτεχνική σκηνή σαν μια ριζοσπαστική πολιτική πράξη ως προς τη δημιουργία ενός ασφαλούς χώρου καταλυτικής δράσης και ζύμωσης ζωτικών αναγκών των καλλιτεχνών και των περιθωριοποιημένων ομάδων, συλλογικής επανενεργοποίησης, «αποξήλωσης» του εαυτού-ταυτότητας και πρόκρισης της δυσαρμονίας, αλλά και ως ένα μέσο προσωπικής και καλλιτεχνικής επιβίωσης.

Από τον Ιούνιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2023 και με ζωηρή διάθεση κατάληψης ολόκληρου του κτιρίου της ΣΠΕΛ, τα Sessionsπροτείνουν ένα νέο κύκλο παραστατικών έργων, συναυλιών, προβολών, εικαστικών παρεμβάσεων, εργαστηρίων, πάρτυ και ομιλιών, που τιμούν την πολλαπλότητα της ερμηνείας και εμπλοκής. Μαζί με τη δημιουργία βιβλιοθήκης σε επιμέλεια του Λοΐζου Ολύμπιου και του χώρου συνεύρεσης στην ταράτσα του κτιρίου, το συνολικό εγχείρημα πραγματεύεται τρόπους συναλλαγής, συμμετοχής και μαρτυρίας, προτάσσοντας την προσβασιμότητα, τη συμμετοχικότητα και συμπεριληπτικότητα που πρέπει να διακρίνουν τον δημόσιο αστικό χώρο.

Τα Sessions είναι ένας σκηνοθετημένος αυτοσχεδιασμός που αναπτύσσεται σε παροντικό χρόνο. Η διάκριση μεταξύ του κοινού και του θεάματος, του θεαματικού και αντι-θεαματικού, καταρρέει. Το κοινό ενθαρρύνεται να αλληλεπιδράσει με τις εγκαταστάσεις και το σύνολο, αναζητώντας τη δημιουργική έκσταση, τη μέθεξη και τη μεταμόρφωση. Θέτοντας στη βάση της λειτουργίας του τον σεβασμό και την αλληλεγγύη, το πρόγραμμα, σαν ένας άγριος κήπος, στοχεύει να αναδείξει την ομορφιά και αρμονία της πολυφωνίας, όπως αυτές αναδύονται από το φαινομενικό χάος και αταξία.  

Οι πόρτες της ΣΠΕΛ ανοίγουν στις 19 Ιουνίου και όλη η διαδικασία (προετοιμασία, εκτέλεση, αρχειοθέτηση) αποτελεί μέρος του πρότζεκτ των SESSIONSxSPEL, που θα είναι προσβάσιμη προς το κοινό για παρακολούθηση και συμμετοχή. Στις 29 Ιουνίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του εν-εξελίξει έργου και του καλοκαιρινού κύκλου δράσεων, εν αναμονή της έναρξης του εντατικού, φθινοπωρινού προγράμματος.

Τα Sessions αποσκοπούν να είναι ένας ανοιχτός και ασφαλής χώρος για τη ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητα και όχι μόνο, για πειραματισμό, διάλογο και έκθεση. 

Το πρόγραμμα των επιμέρους δράσεων θα ανακοινωθεί σύντομα. 

______________________________________________

ΚΡΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ – ΣΠΕΛ

Αμμοχώστου 73, 1016 Λευκωσία

Ώρες λειτουργίας:

Τρίτη – Σάββατο 12:00–00:00 (κλειστή τις δημόσιες αργίες)

Επικοινωνία:

+357 22 479600, info@moca.org.cy, Facebook/Instagram: spelstategallery

(ΝΓ/ΣΧ)