Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2018 10:06

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού – 8 Σεπτεμβρίου

Με πρωτοβουλία της UNESCO καθιερώθηκε η 8η Σεπτεμβρίου κάθε έτους ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη του Αναλφαβητισμού με στόχο την εξάλειψη της ανισότητας και την ανάδειξη της σημασίας του γραμματισμού ως ζήτημα αξιοπρέπειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ατόμου. Για πάνω από 65 χρόνια η UNESCO εργάζεται ώστε να διασφαλίσει ότι η παιδεία αποτελεί, και θα συνεχίσει να αποτελεί, προτεραιότητα για τα έθνη, ώστε να ζούμε σε έναν κόσμο εγγράμματο και γενικά σε μια πιο γραμματική και βιώσιμη κοινωνία.

Βασικός στόχος της UNESCO είναι, όχι μόνο να εξαλείψει το φαινόμενο του αναλφαβητισμού, αλλά και να δώσει δικαίωμα στον οποιονδήποτε να μάθει τα βασικά δωρεάν, να εξελίξει την κριτική του ικανότητα, να ενημερωθεί και να αναπτυχθεί ενόσω αναπτύσσεται και η παγκόσμια κοινωνία. Δεδομένου τούτου, το θέμα του τρέχοντος έτους για την ημέρα αυτή είναι «Γραμματισμός και Ανάπτυξη δεξιοτήτων» (“Literacy and skills development”) όπου δεξιότητες νοούνται οι γνώσεις, οι δεξιότητες –τεχνικές, ψηφιακές, επαγγελματικές- και οι ικανότητες που απαιτούνται για την απασχόληση, την επαγγελματική σταδιοδρομία και γενικά ως μέσο διαβίωσης. Με επίκεντρο τη νεολαία και τους ενήλικες μέσα στο πλαίσιο της διά βίου μάθησης, η θεματολογία της φετινής ημέρας στοχεύει στο να διερευνηθούν οι αποτελεσματικοί δεσμοί μεταξύ γραμματισμού και δεξιοτήτων.

Σε παγκόσμια κλίμακα, έχει σημειωθεί σταθερή πρόοδος στον αλφαβητισμό με την αύξηση του ποσοστού αλφαβητισμού των ενηλίκων από 81% το 2000 σε 86% το 2016. Έχοντας αυτό υπόψη μας, η μείωση του αναλφαβητισμού συνεπάγεται βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, δυνατότητα συμμετοχής στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς και πρόσβαση στην πληροφόρηση γενικά, και ειδικά με την υγειονομική περίθαλψη. Πρόσθετα, επιτρέπει στα άτομα να κατανοήσουν τα δικαιώματά που έχουν ως πολίτες. Ωστόσο, ο κόσμος εξακολουθεί να φιλοξενεί τουλάχιστον 750 εκατομμύρια ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων 102 εκατομμύρια νέοι (15-24 ετών), οι οποίοι δεν διαθέτουν τις βασικές δεξιότητες γραμματισμού, δεν έχουν δηλαδή τις βασικές ικανότητες ανάγνωσης και γραφής.  Δεδομένων των πιο πάνω αριθμών, τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν ως στόχο την προώθηση του γραμματισμού ως αναπόσπαστου μέρους της δια βίου μάθησης και την διασφάλιση ότι μέχρι το 2030, όλοι οι νέοι, θα κατέχουν την ικανότητα ανάγνωσης, γραφής και αρίθμησης.

Η εξάλειψη του αναλφαβητισμού προϋποθέτει συλλογική δράση για την πλήρη κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Γενικότερα, για την καταπολέμηση του προβλήματος, χρειάζεται η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση τόσο των κρατικών και άλλων φορέων, όσο και η εξατομικευμένη συνεισφορά. Στον τόπο μας, κρατικοί και τοπικοί φορείς όσο και εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν προγράμματα απασχόλησης των παιδιών, τα οποία περιλαμβάνουν βιωματικά και εκπαιδευτικά εργαστήρια, έτσι ώστε σε μια συλλογική προσπάθεια να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο του αναλφαβητισμού. Η μείωση του αναλφαβητισμού δεν σημαίνει μόνο ικανότητα της γραφής και ανάγνωσης. Σημαίνει επίσης ισότητα, σεβασμός και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ευκαιρίες και ανάπτυξη.

 

(ΜΓ/ΕΙ)