Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-09-2018 14:50

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέλαβε την ετήσια έκθεση της ΕΔΥ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης παρέλαβε σήμερα, Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2018, την ετήσια έκθεση της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).

Κατά την επίδοση της έκθεσης ο Πρόεδρος της ΕΔΥ κ. Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε ότι το 2017 έχουν πληρωθεί πέραν των 850 θέσεων και φέτος περίπου 950 θέσεις, στην πλειοψηφία τους θέσεις προαγωγής.

Πρόσθεσε ότι η ΕΔΥ έκανε βήματα μπροστά σε σχέση με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις από την 1.1.2018 υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά και μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους, ανέρχονται σε περίπου 22 χιλιάδες.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας κρίνεται ως επιτακτική, ενώ σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της επιλογής προσωπικού επεσήμανε πως θα πρέπει να εμπλουτιστεί με πρόσθετα εργαλεία για καλύτερη αξιολόγηση.

Ειδικότερα για τις διευθυντικές θέσεις, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΥ, θα πρέπει να εισαχθούν εργαλεία, όπως η δημιουργία κέντρων αξιολόγησης (assessment centres).  

Παραλαμβάνοντας την έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στόχος είναι σιγά σιγά η ηλεκτρονική διακυβέρνηση να περάσει σε όλους τους τομείς. Ξεκινήσαμε με τον Φόρο Εισοδήματος, με το e-justice, το e-health, τα ΚΕΠ και σύντομα ελπίζω να είμαστε σε πολύ πολύ καλύτερη θέση. Υλοποιούνται τα προγράμματα σταδιακά».

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της αξιολόγησης, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν υπάρχει μέτρο σωστό, κάτι που πρέπει να γίνει. «Είναι αυτό που λέμε και για τη Δημόσια Υπηρεσία και για την εκπαιδευτική υπηρεσία».

Πρόσθεσε ότι κακώς υπάρχει αντίδραση από κάποιους για το θέμα, σημειώνοντας ότι «η δική μου θέση είναι ότι πρέπει να υπάρχουν τέτοια μετρήσιμα κριτήρια που επιτέλους οι επεμβάσεις των κομμάτων να τερματιστούν οριστικά. Και να έχουμε συγκεκριμένα κριτήρια που να μην υπάρχει η επιλογή - και να ήθελε κάποιος να ευνοήσει. Κάποια στιγμή να νιώθει ο καθένας ότι είναι με βάση την αξία του και όχι με βάση το ‘εξαίρετοι όλοι’. Έχω το θάρρος να το αναδεικνύω διότι γίνεται».

Ο Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «από τα κόμματα εξαρτάται η μεταρρύθμιση», σημειώνοντας ότι σχετικά νομοσχέδια εκκρεμούν στη Βουλή. «Δώστε μου ένα λόγο γιατί δεν υιοθετούνται επιτέλους για να κατοχυρωθεί ο θεσμός της αξιοκρατίας, δηλαδή ότι παράγει κάποιος και έτσι ελπίζει. Ότι έχει την προοπτική και όχι πλάτες. Ας ελπίσουμε να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να το πετύχουμε αυτό», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 

(ΡΜ/ΜΓ/ΣΧ)