Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2018 20:25

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος προς τιμή των δωρητών μυελού οστών

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω στο Προεδρικό Μέγαρο με αφορμή την θεσμοθετημένη εκδήλωση που διοργανώνει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Μια εκδήλωση που μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε από κοινού το σύνολο των συνανθρώπων μας, οι οποίοι αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της λειτουργίας του Ιδρύματος, συστρατεύθηκαν στην επίτευξη των ευγενών του σκοπών.

Σκοπών που αφορούν το όραμα της δημιουργίας ενός κόσμου χωρίς λευχαιμία και γεμάτου παιδικά χαμόγελα, μέσα από μία καθαρά εθελοντική και βαθιά ανθρωπιστική δράση.

Στην πέραν των δύο δεκαετιών πορεία του, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, προσηλωμένο στην προσπάθεια της αναβάθμισης του σε ένα σύγχρονο περιφερειακό  επιστημονικό κέντρο αριστείας, συνεχίζει αδιάκοπα να ενισχύει τις δράσεις του, μεταξύ άλλων, μέσω της έρευνας και καινοτομίας και την ανάπτυξη επωφελών συνεργασιών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται με αποτελεσματικότητα και αξιοπιστία στις ανάγκες των ασθενών του.

Αναντίλεκτα, μέσω των επιτευγμάτων που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει στην αντιμετώπιση των αιματολογικών κακοηθειών, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα έχει καταστεί διεθνώς αναγνωρίσιμο, καταγράφοντας τη δική του ιστορία στα ανθρωπιστικά και επιστημονικά δρώμενα της Κύπρου και του εξωτερικού.

Ιστορία την οποία οφείλει πρωτίστως στις ανιδιοτελείς πράξεις ανθρωπισμού των συμπολιτών μας, στις οποίες και στήριξε τη μέχρι τώρα επιτυχημένη λειτουργία του.

Στο πλαίσιο αυτό, στην αποψινή εκδήλωση τιμάται και αναδεικνύεται η σπουδαία και αφειδώλευτη προσφορά τριών πρώην Υπουργών, αυτή των κ.κ. Τάκη Κληρίδη, Φρίξου Σαββίδη και Χρίστου Σολωμή, οι οποίοι ενίσχυσαν μέσα από τη δράση τους το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα τόσο κατά τη διάρκεια της θητείας τους όσο και κατά τη μετέπειτα πορεία τους, ως επίσης και του ογκολόγου δρα Αδάμου Αδάμου, ο οποίος παρέχει διαχρονικά επιστημονική στήριξη στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Τιμώνται επίσης 54 νέοι δότες μυελού των οστών, χάρις στους οποίους ο συνολικός αριθμός δοτών στο Κυπριακό Αρχείο που έχουν δώσει ζωή σε ασθενείς με λευχαιμία, ανήλθε στους 452. Και αυτοί είναι και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και αυτό είναι που μας κάνει περήφανους για αυτό τον λαό, για αυτή τη χώρα. Μας αναδεικνύει και μας ξεχωρίζει πραγματικά μεταξύ πολυπληθέστερων και μεγαλύτερων χωρών.

Την ίδια στιγμή, στο πρόσωπο των ανθρώπων που βραβεύουμε απόψε αναγνωρίζεται η καθοριστική συμβολή και η ομόψυχη κινητοποίηση του συνόλου των εθελοντών όσον αφορά την εκπλήρωση του ουσιαστικού έργου του Ιδρύματος.

Γιατί είναι ακριβώς στη συλλογική και συγκινητική ανταπόκριση των απλών ανθρώπων στην οποία οφείλεται το γεγονός ότι η Κύπρος ξεχωρίζει για την κοινωνική της ευαισθησία, κατέχοντας σε αναλογία πληθυσμού το μεγαλύτερο καταχωρημένο αρχείο δοτών μυελού των οστών στη Διεθνή Τράπεζα και τη δεύτερη μεγαλύτερη δημόσια τράπεζα ομφαλικού αίματος. 

Για να κατανοήσει κάποιος επαρκώς τόσο τη σημασία της λειτουργίας του Ιδρύματος όσο και το μέγεθος της προσφοράς των εθελοντών, θα πρέπει να αναλογιστεί το γεγονός ότι αφενός η μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί την τελευταία ελπίδα ζωής για πολλούς εκ των πασχόντων συνανθρώπων μας και αφετέρου τη δυσκολία εξεύρεσης συμβατού δότη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το 30% των ασθενών βρίσκει μόσχευμα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

Είναι για τους ίδιους λόγους και εκτιμώντας τα σημαντικά οφέλη που αποφέρει στον τομέα της Υγείας η λειτουργία του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, που ως Πολιτεία υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε εμπράκτως τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Πέραν της ετήσιας κρατικής χορηγίας επισημαίνω πως, επισφραγίζοντας την άριστη συνεργασία με το κράτος, οι καταγραφές δεκάδων χιλιάδων δοτών έγιναν σε Τράπεζες Αίματος των κυβερνητικών νοσοκομείων, ενώ η φύλαξη των μοσχευμάτων αίματος ομφάλιου λώρου γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Παράλληλα και σαν αποτέλεσμα της επιτυχημένης δραστηριότητας του Ιδρύματος και συντονισμένων από κοινού ενεργειών, ήταν η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την ίδρυση του ερευνητικού Κέντρου Μελέτης Αιματολογικών Κακοηθειών (ΚΕΜΑΚ),  και η ανέγερση του νέου κτηρίου με κονδύλια από ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Ανάλογη ήταν και η στήριξη μας στον νέο στόχο που τέθηκε για τη δημιουργία ενός νέου Ερευνητικού Κέντρου Παιδικού Καρκίνου, το οποίο θα έχουμε τη χαρά να εγκαινιάσουμε τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Εκείνο που προέχει όλων είναι να ενισχύσουμε περαιτέρω το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, οικοδομώντας ακόμη ένα μεγαλύτερο δίκτυο προσφοράς, αφού η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών παραμένει διαρκώς μεγάλη και επιτακτική.

Είναι απαραίτητο, συνεπώς, να συνδέσουμε τη δωρεά του μυελού των οστών με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού, καθιερώνοντας την ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού για όλους μας.

Είναι πλείστες οι περιπτώσεις, που μπορούμε να απαριθμήσουμε, κατά τις οποίες ο λαός μας απέδειξε έμπρακτα κατά τρόπο που τον τιμά και τον ξεχωρίζει, το έντονο αίσθημα της κοινωνικής ευαισθησίας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς που τον διακρίνει ως επίσης και τα αστείρευτα αποθέματα εθελοντισμού, ανθρωπιάς και αγάπης που διαθέτει.

Και εδώ θέλω να επισημάνω τον ρόλο που διαδραματίζουν οι εθελοντές, διότι πραγματικά χωρίς τους εθελοντές θα ήταν ανύπαρκτο και το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα παρά τις προσπάθειες των δημιουργών του, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όσων το στηρίζουν, των πρωταγωνιστών, αν έλειπαν οι εθελοντές. Και δεν είναι μόνο για το Καραϊσκάκειο, είναι για σωρεία δράσεων όπου αναπληρώνουν όσες χρειάζεται το κράτος συμπληρωματικές ή παράλληλες δράσεις.  

Είμαι πεπεισμένος, όπως άλλωστε αποδεικνύεται και από τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία, ότι με την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η τεράστια συνεισφορά των χιλιάδων εθελοντών δοτών μυελού των οστών της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι δυνατόν να πολλαπλασιαστεί.

Καταλήγοντας, νιώθω την ανάγκη να συγχαρώ την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος Δρα Πόπη Κανάρη, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιώργο Πενηνταέξ και το καθένα από τα μέλη του ξεχωριστά, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το σύνολο των ευαισθητοποιημένων χορηγών, των ευεργετών και των εθελοντών που στηρίζουν τη λειτουργία του Ιδρύματος.

Η συστηματική και συντονισμένη δράση σας με ουσιαστική προσφορά στον ασθενή, την πολιτεία, την κοινωνία, την ανθρωπότητα γενικότερα, έχει καταστήσει το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα κόσμημα του κοινωνικού κράτους με διεθνή καταξίωση, αποδεικνύοντας ότι το επιστημονικό εκτόπισμα της πατρίδας μας είναι πολύ μεγαλύτερο του μεγέθους της.

Ιδιαίτερα, θα ήθελα να απευθυνθώ στα πρόσωπα που τιμούμε απόψε. Μέσα από τη δική σας συγκινητική διάθεση προσφοράς, συμβάλατε στο να βγουν νικητές από τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής τους εκατοντάδες συνανθρώπων μας, λειτουργώντας ως παράδειγμα παράλληλα για πλήθος άλλων συμπολιτών μας.

Εκφράζοντας τις ευγνώμονες ευχαριστίες εκ μέρους ολόκληρης της Πολιτείας και του ιδίου προσωπικά θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρέπει να θεωρείτε δεδομένη τη στήριξη μας στις προσπάθειες σας για τη συνέχιση και την ενίσχυση του αξιέπαινου έργου που επιτελείτε το οποίο έχει πάντοτε τελικό αποδέκτη τον συνάνθρωπο μας.

(ΡΜ/ΕΙ)