Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-08-2023 20:30

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων Διασποράς

Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά, 22 Αυγούστου, 2023

Παλιέ μου φίλε τι γυρεύεις;

Χρόνια ξενιτεμένος ήρθες

Κάτω από ξένους ουρανούς

Μακριά απ΄τον τόπο το δικό σου

 

Παλιέ μου φίλε ξεκουράσου

Θ’ανηφορίσουμε μαζί

Θα ξαποστάσουμε μαζί

 

Παλιέ μου φίλε

Το σπίτι σου είναι αυτό που βλέπεις

Σε λίγοι οι φίλοι και οι δικοί σου

Γλυκά να σε καλωσορίσουν.

(Ο γυρισμός του ξενιτεμένου, Γ. Σεφέρης)

 

Επέλεξα ένα απόσπασμα από το ποίημα «Ο γυρισμός του ξενιτεμένου” του Γιώργου Σεφέρη για να σας καλωσορίσω στο σπίτι σας, στον τόπο το δικό σας, στην πατρίδα σας, στην Κύπρο μας. Γεωγραφικά το μικρό μας νησί, βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων αλλά μέσα από τη δική σας παρουσία, τη δική σας δράση φτάνει και στις πέντε ηπείρους και στις επτά θάλασσες. Είναι η αλήθεια ότι όλοι εσείς, προσδίδετε μια οικουμενική διάσταση στον λαό της Κύπρου, στον Κυπριακό Ελληνισμό. Η παρουσία σας απόψε στέλνει ένα σαφές μήνυμα: όχι μόνο η Κύπρος βρίσκεται για πάντα στις καρδιές σας, αλλά και ότι η καρδιά της Κύπρου, μέσω εσάς, πάλλεται ανά το παγκόσμιο.

Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που απευθύνω σήμερα αυτό το καλωσόρισμα, στην έναρξη του Συνεδρίου της Διασποράς μας, του μεγαλύτερου που διοργανώθηκε μέχρι σήμερα. Εδώ και δεκαετίες, οι απόδημοί μας παρόντες και παρούσες σε κάθε αγώνα, σε κάθε κάλεσμα, να προβάλουν και να συμβάλουν, να ενισχύσουν τις Εθνικές μας επιδιώξεις, ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφάλειας της ιδιαίτερής τους πατρίδας. Λαμπροί επιστήμονες, επιχειρηματίες, ενεργοί πολίτες με έντονη παρουσία στις χώρες στις οποίες ζείτε, αποτελείτε τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου μας, της μαρτυρικής μας πατρίδας. 

Οι οργανώσεις μας, η ΠΟΜΑΚ, η ΠΣΕΚΑ, η ΝΕΠΟΜΑΚ, οι Πρόεδροι, τα μέλη και τα άλλα στελέχη των ομοσπονδιών των αποδήμων μας, αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο καταλυτικής συμβολής στους διαχρονικούς μας αγώνες. 

Η αγωνία και η αγάπη σας για το μέλλον της Κύπρου, για την απαλλαγή της κατοχής, για μια δίκαιη, ειρηνική, οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά τις έχετε μεταλαμπαδεύσει και στις νεότερες γενιές. Κι εδώ να μου επιτρέψετε να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά, στους 45 νέους μας της ΝΕΠΟΜΑΚ. Νέοι της διασποράς δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς που έχουν όμως την Κύπρο βαθιά ριζωμένη στις καρδιές τους. Η παρουσία σας απόψε μας γεμίζει αισιοδοξία και μας οπλίζει με δύναμη. Αποτελείτε το μέλλον της διασποράς και της πατρίδας μας. Έχουμε ιστορικό χρέος και ευθύνη να επενδύσουμε στη νέα γενιά, να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας και της προοπτικής που εσείς εκπροσωπείτε. Σας ευγνωμονούμε και σας θαυμάζουμε, εσάς αλλά και τις γενιές που προηγήθηκαν και διατήρησαν την πατρογονική σας ταυτότητα. Γιατί αν σήμερα έχουμε νέους και νέες που διαπρέπουν στις χώρες στις οποίες ζουν, αν απολαμβάνουμε την εθνική υπερηφάνεια των αξιόλογων αποδήμων μας είναι γιατί πολλά χρόνια πριν κάποιοι μερίμνησαν να φυτέψουν το δέντρο της διασποράς και της διατήρησης της εθνικής ταυτότητας. Μπορεί να άλλαξαν απόψεις και μέθοδοι αλλά οι αρχές είναι οι ίδιες. Αλλάξανε τα φύλλα, αλλά τις ρίζες να είστε σίγουροι , τις κρατάμε άθικτες. Μας δίδαξαν τι πάει να πει ανιδιοτέλεια, όραμα, αξίες, ιδανικά, πατριωτισμός. Τώρα ήρθε η ώρα η νέα γενιά να σας το ανταποδώσει, και είμαστε βέβαιοι ότι αυτοί οι νέοι μας θα μας ξεπεράσουν. Είναι γι’αυτό το λόγο που προσδίδουμε πρωταρχική σημασία στα ζητήματα που αφορούν στους νέους απόδημούς μας, με προγράμματα ενθάρρυνσης της ανάμειξής τους στα παροικιακά και πολιτικά δρώμενα των χώρων διαμονής τους αλλά και με προγράμματα συχνής επαφής και γνωριμίας τους με την Κύπρο, δίνοντας έμφαση στην εκμάθηση της γλώσσας, της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Να θυμάστε φίλες και φίλοι της ΝΕΠΟΜΑΚ, η Κύπρος θα είναι πάντοτε το σπίτι σας, οι ρίζες σας.

Η χάραξη και υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διασπορά αποτελεί για την Κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτεραιότητα. Επεξεργαζόμαστε διάφορες ιδέες για να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία μας μαζί σας, ώστε να σας φέρουμε ακόμη πιο κοντά μας αλλά και εμείς να έρθουμε πιο κοντά σε εσάς. Θα ενισχύσουμε και την ενημέρωσή σας για τις εξελίξεις που αφορούν την Κύπρο, ειδικά σε τομείς που αγγίζουν τις ρίζες μας, την παιδεία, τον πολιτισμό και την Ιστορία μας. Θέλουμε να ακούσουμε τις δικές σας εισηγήσεις, τις προτάσεις σας, ώστε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο που θα έχει αποτέλεσμα και προστιθέμενη αξία, μέσα από μια δομημένη προσπάθεια, που θα αξιοποιεί τη σύγχρονη τεχνολογία και τις δυνατότητες που μας παρέχει. Θέλουμε ειδικά να αναβαθμίσουμε την επαφή μας με τη νέα γενιά, να διατηρήσει τη σχέση της με την Κύπρο.

Βασικό άξονα αυτής της Εθνικής Στρατηγικής μας για τη Διασπορά αποτελεί και η στενή συνεργασία και οι από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε με την Ελλάδα. Η παρουσία εδώ του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα Αποδήμων κου Γιώργου Κώτσηρα, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της στενής και πολυεπίπεδης συνεργασίας μας, αλλά και τους ακατάλυτους δεσμούς που ενώνουν Ελλάδα και Κύπρο.

Την ίδια στιγμή αποκτά ιδιαίτερη σημασία και η ενίσχυση της συνεργασίας μας με φίλες χώρες σε θέματα Διασποράς, με προφανή τη σημασία αυτών των συνεργασιών για την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων.

Είναι με ιδιαίτερη χαρά λοιπόν που καλωσορίζουμε στην Κύπρο και ευχαριστούμε θερμά για την παρουσία τους στο συνέδριο μας, την Υπουργό Μετανάστευσης και Αποδήμων της Αιγύπτου κα Σόχα Γένδι και τον Επίτροπο Αρμενίας για θέματα διασποράς κ. Ζάρεχ Σινανιάν.

Είναι βεβαίως με ειδική περηφάνεια και χαρά που καλωσορίζουμε και τον Υπουργό Παιδείας της Αλμπέρτας του Καναδά, τον συμπατριώτη μας Δρα Δημήτριο Νικολαΐδη, όπως και τον νεοεκλεγέντα συμπατριώτη μας, Ύπατο Πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ κ.Σάββα Τσίβικο, στον οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει. Τέλος, καλωσορίζουμε και όλους τους προσκεκλημένους.

Σας ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία σας όλα αυτά τα χρόνια. Σας ευχαριστούμε για την στήριξη και την βοήθεια στις κοινές μας προσπάθειες για να ανεβάσουμε την διασπορά μας εκεί που της αξίζει. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους Προέδρους και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) κ. Ανδρέα Παπαευριπίδη, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) κ. Φίλιπ Κρίστοφερ, της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) κ. Χρίστο Τούτον και των Προέδρων και των μελών όλων των Ομοσπονδιών μας κ. Χρίστο Καραολή, κ. Ανδρέα Δημητρίου, κ. Κυριάκο Παπαστυλιανού, κ. Μιχάλη Χριστοδούλου, κ. Νέστορα Νέστορα, κ. Γιώργο Συλλούρη, κ. Ευαγόρα Μαυρομμάτη και κα Χριστίνα Αμυγλαδίτη.

Θέρμες ευχαριστίες οφείλουμε επίσης σε όλα τα υπουργεία, ιδιαίτερα στα Υπουργεία Εξωτερικών, και Παιδείας, και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους, για την παραγωγική συνεργασία μας. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, αλλά και σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας.

Ευχαριστίες και σε όλους τους χορηγούς που βοήθησαν σημαντικά τόσο στην πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου, όσο και στην προώθηση των διαφόρων προγραμμάτων μας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στα άτομα της Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων για την σκληρή και εξαιρετική δουλειά που έχουν κάνει για την διεξαγωγή αυτού του σημαντικού συνεδρίου.

Είμαστε βέβαιοι για την επιτυχία και αυτού του συνεδρίου όπως είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και τη δυναμικότητα που σας διακατέχει, να αγωνίζεστε για την Κύπρο μας.

Η εποχή μας, των έντονων αλλαγών και των διαρκών προκλήσεων απαιτεί και επιβάλλει εθνική ενότητα και συμπόρευση. Μέσα σε αυτό το δυναμικό περιβάλλον η συλλογική ιστορική παρουσία του Κυπριακού Ελληνισμού προϋποθέτει την προτεραιότητα του «εμείς» και όχι του «εγώ». Προτεραιότητα που ο απόδημος Κυπριακός Ελληνισμός έθετε και θέτει. Είναι αυτή η ανιδιοτελής αγάπη, ο αγνός πατριωτισμός και η προσήλωση στις αρχές που χαρακτηρίζουν τη διασπορά μας που οφείλουμε όχι μόνο να διαφυλάξουμε, αλλά και να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Όπως τα άνθη της πικραλίδας που απεικονίζεται στην πρόσκληση της αποψινής εκδήλωσης, διασκορπίζονται στον άνεμο και ριζώνουν, έτσι και οι απόδημοί μας σκορπίστηκαν ανά το παγκόσμιο. Κι όπως ακριβώς η πικραλίδα αναπτύσσεται οπουδήποτε, το ίδιο και οι Κύπριοι της Διασποράς, αναπτύχθηκαν, μεγαλούργησαν και εξακολουθούν να μας κάνουν περήφανους κρατώντας άθικτες τις ρίζες, βαθιά ριζωμένες, ζωντανές. Κρατούν για πάντα την Κύπρο στην καρδιά τους. Άλλωστε, δεν θα βρεις την πατρίδα σου ποτέ, αν δεν κουβαλάς πάντοτε λίγη μαζί σου. Γι’ αυτό και αποτελούν «κορυφαίο εθνικό κεφάλαιο» οι απόδημοί μας.

Η ομογένεια είναι και θα είναι εδώ. Παρούσα για ακόμα μια φορά. Συνάρτηση επιβίωσης και προόδου. Καλωσορίσατε και πάλι στην πατρίδα σας, στον τόπο των αναμνήσεων, στη γη των πατεράδων και των παππούδων σας, με την ευχή και την ελπίδα αυτό το συνέδριο να είναι το τελευταίο που πραγματοποιείται με την Κύπρο μας να είναι η μοναδική μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης. «Νόστιμον ήμαρ».

(ΡΜ/ΑΦ)