Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-09-2023 13:26

Δηλώσεις του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Φίλιππου Χατζηζαχαρία για τα Κέντρα Αριστείας, μετά το πέρας της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Είχα σήμερα την ευκαιρία κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, να συζητήσω το θέμα της ανάπτυξης και αξιοποίησης των Κέντρων Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία και να παρουσιάσω την πολιτική και τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης και του Υφυπουργείου μου, όσον αφορά στη στήριξη και αξιοποίηση των Κέντρων Αριστείας. 

Όπως έχουμε αναφέρει, το κράτος δεσμεύεται με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου (2014, 2016 και 2021) για τη χρηματοδότηση των επτά Κέντρων Αριστείας, με το ποσό των €15 εκ. έκαστο.   

Το μέγεθος της επένδυσης από το κράτος, όπως γίνεται αντιληπτό, αποτελεί σημαντική ευθύνη για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας και αξιοποίησης των Κέντρων Αριστείας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνικής ευημερίας. 

Ως εκ τούτου και καθηκόντως, έχω ενημερώσει τους Βουλευτές μας για τους σχεδιασμούς του Υφυπουργείου και τις ενέργειες και υπηρεσίες που προωθούνται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σχετικά με την παρακολούθηση, στήριξη και αξιοποίηση των Κέντρων Αριστείας. 

Συγκεκριμένα, έχω αναφερθεί στις ενέργειες για αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας και των υπηρεσιών των Κέντρων Αριστείας από την πολιτεία, στο πλαίσιο των οποίων το Υφυπουργείο έχει προχωρήσει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα Κέντρα Αριστείας με δράσεις προβολής, ενημέρωσης και δικτύωσης με φορείς χάραξης και υλοποίησης πολιτικής.   

Πρόσθετα, ενημέρωσα για την πολιτική του Υφυπουργείου όσον αφορά στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, αλλά και για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των φορέων του οικοσυστήματος με στόχο την άντληση χρηματοδότησης από πανευρωπαϊκά προγράμματα όπως ο ‘Ορίζοντας Ευρώπη’. 

Προς αυτή την κατεύθυνση τα Κέντρα Αριστείας μπορούν, όπως και άλλοι φορείς του οικοσυστήματος, να αξιοποιήσουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΙδΕΚ, καθώς και τις υπηρεσίες Μεταφοράς Γνώσης που παρέχονται δωρεάν από το Κεντρικό Γραφείο Μεταφοράς Γνώσης του ΙδΕΚ, αλλά και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που παρέχει το Ίδρυμα για συμμετοχή στο πρόγραμμα ‘Ορίζοντας Ευρώπη’. 

Τόνισα, επίσης, την ανάγκη για αποτελεσματική παρακολούθηση και καθοδήγηση των Κέντρων στη βάση των αναγκών της κυβερνητικής πολιτικής, της οικονομίας και της αντιμετώπισης των κοινωνικών προκλήσεων. Για τον σκοπό αυτό το Υφυπουργείο επεξεργάζεται σειρά από δείκτες και στόχους που θα ενσωματωθούν στο σύστημα παρακολούθησης και θα αποτελέσουν μηχανισμό αξιολόγησης για περαιτέρω υποστήριξη των Κέντρων Αριστείας.  

Καταληκτικά, θα ήθελα να επαναλάβω ότι τα Κέντρα Αριστείας αποτελούν σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης τόσο της ερευνητικής δραστηριότητας όσο και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, συμβάλλοντας στη δημιουργία γνώσης και τεχνολογικών λύσεων κάθε σύγχρονης οικονομίας. 

Το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει και να παρακολουθεί τα Κέντρα Αριστείας, παρέχοντας υποστηρικτικές υπηρεσίες και καθοδήγηση.

 

________

 (ΜΚ)