Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-09-2018 18:15

Παρέμβαση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη, στη Βιέννη

Άρχισαν σήμερα, οι διήμερες εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) οι οποίες πραγματοποιούνται στη Βιέννη, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας εξάμηνης Αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Τη Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νίκος Τορναρίτης και η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος της εφαρμογής του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναφέρθηκε στη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση την οποία αντιμετώπισε η Κύπρος το 2013, πληρώνοντας, όπως υπογράμμισε, βαρύ τίμημα λόγω και της έλλειψης της κατάλληλης αρχιτεκτονικής της Ευρωζώνης. Τόνισε, παράλληλα, ότι λήφθηκαν σκληρά μέτρα υπογραμμίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αποτέλεσε το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ, στο οποίο επιβλήθηκε το bail-in επί των καταθέσεων.

Ο κ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι, η Κύπρος πέντε χρόνια αργότερα, έχει εξέλθει από την οικονομική κρίση, έχοντας επιτύχει να επαναφέρει τα δημόσια οικονομικά σε τάξη, μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες χωρίς ταυτόχρονα την επιβολή πρόσθετων φορολογιών. Ανέφερε, περαιτέρω, ότι η κυπριακή οικονομία καταγράφει σήμερα ανάπτυξη της τάξης του 4%, ποσοστό διπλάσιο από το μέσο όρο της ΕΕ, μείωση της ανεργίας από το 18% στο 7%, ποσοστό που είναι επίσης μικρότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, καθώς και πλεονασματικό κρατικό προϋπολογισμό. Πρόσθεσε δε, ότι από τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα που παρουσιάζονταν προ της οικονομικής κρίσης, σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 3% επί του ΑΕΠ.

Σημειώνοντας τη σημασία της άμεσης και αποτελεσματικής δράσης ενός κράτους ως προς την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και άλλων προβλημάτων που προκύπτουν σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, ο κ. Νεοφύτου, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ενιαίας δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ. Δεν μπορούμε, ανέφερε, ως Ευρωζώνη να συνεχίσουμε μόνο με ενιαία νομισματική πολιτική, εάν παράλληλα δεν ενισχυθούν περαιτέρω οι ενιαίοι κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, ανάφερε ότι αποτελεί πρόκληση και ανάγκη για την ΕΕ και την Ευρωζώνη, η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου ώστε, σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος της ΕΕ περιέρχεται σε οικονομική δυσχέρεια, να της παρέχεται η δυνατότητα αυτόνομης επίλυσης του προβλήματος, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό, σημείωσε, μπορεί να επιτευχθεί με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Στο τέλος της συζήτησης και κατά τα συμπεράσματα αυτής, οι εισηγητές του θέματος, έκαναν αναφορά στην παρέμβαση του κ. Νεοφύτου, επαινώντας και την Κυπριακή Δημοκρατία για την επιτυχία της.

--------------------

 ΕΙ