Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-10-2023 16:42

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο 27ο Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο ΕΕ – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, στο Μουσκάτ

9 – 10 Οκτωβρίου 2023 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του 27ου Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Ευρωπαϊκής Ένωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), που πραγματοποιήθηκε στο Μουσκάτ, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2023.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και η στρατηγική εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο Oργανισμών. Υπό το φως και των πρόσφατων εξελίξεων στην περιοχή, διεξήχθη συζήτηση σε σχέση με θέματα που άπτονται της περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, η κλιματική αλλαγή και η πράσινη μετάβαση ενόψει και της Συνόδου COP28, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στήριξη της Κύπρου για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και του ΣΣΚ, τονίζοντας ότι ο αποτελεσματικότερος και στενότερος συντονισμός θα αποβεί προς όφελος των δύο Oργανισμών. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως περιφερειακός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΣΣΚ κ. Jasem Mohamed Al Budaiwi, καθώς και με τον Ειδικό Απεσταλμένο της ΕΕ για την περιοχή του Κόλπου κ. Luigi di Maio, με τους οποίους αντάλλαξε απόψεις τόσο σε σχέση με την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας της ΕΕ με τις χώρες του Κόλπου, όσο και για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε, επίσης, σειρά διμερών συναντήσεων με αξιωματούχους της περιοχής, κατά τις οποίες συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, o κ. Κόμπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ομάν κ. Badr Albusaidi, τον Υπουργό του Βασιλικού Γραφείου του Ομάν Στρατηγό Sultan Al Nu’ amani, τον Υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ κ. Sheikh Salem Abdullah Al-Jaber Al-Sabah και τον Υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν κ. Abdullatif bin Rashid al Zayani.

/ΣΧ