Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-10-2023 08:49

Χαιρετισμός της Υπουργού Υγείας Δρος Πόπης Κανάρη στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα Κωστή Αλαβάνου, χθες

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά την ευγενική πρόσκληση των εκδόσεων «Ρίζες» να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του κυρίου Αλαβάνου, όπου το λογοτεχνικό έργο των εκδόσεων Ρίζες σχεδιάζεται στον ίδιο καμβά με τον πολυδιάστατο επιστημονικό και ανθρωπιστικό έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος. Μέσα από αυτό τον καμβά αναδεικνύεται η σημασία της συνεργασίας και της συμπόρευσης της τέχνης, και συγκεκριμένα της λογοτεχνίας με την υγεία.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου του κυρίου Αλαβάνου, το οποίο διεξήλθα με μεγάλο ενδιαφέρον, θα μιλήσουν σε λίγο οι εκλεκτοί ομιλητές κύριοι Σταύρος Κυπριανού και Σωτήρης Πολύζος.

Θα σταθώ σε τρία κομβικά, για εμένα, σημεία, τα οποία κράτησα από το βιβλίο αυτό και θα ήθελα να τα μοιραστώ μαζί σας.

Το πρώτο: βρήκα εξαιρετική τη γραφή του συγγραφέα, ο οποίος με απλό αλλά συνάμα γλαφυρό τρόπο κρατάει ζωντανό και αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Ως δεύτερο κομβικό σημείο θεωρώ ότι το κεντρικό μήνυμα του βιβλίου δεν είναι άλλο από το ότι ο καθένας από εμάς είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, ανεξάρτητα από τις στερεοτυπικές συμπεριφορές που αποδίδονται, καλώς ή κακώς, στην κοινωνική ή επαγγελματική ομάδα την οποία ανήκουμε.

Το τρίτο σημείο, που αποτελεί και τον βασικό λόγο που η αποψινή εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα μου, είναι τα θέματα της καρδιοπάθειας και της λευχαιμίας τα οποία αγγίζει έμμεσα ο συγγραφέας, επινοώντας τρόπους διαφυγής από τη σκληρή πραγματικότητα, προσφέροντας διέξοδο στα συναισθήματα των ηρώων του, μέσα από την πλοκή και την εξέλιξη του βιβλίου του. Και οι καρδιοπάθειες και η λευχαιμία αποτελούν σήμερα σημαντικούς τομείς της υγείας όπου η επιστήμη έχει κάνει άλματα και συνεχίζει αυτή την πορεία.

Επιτρέψτε μου να σταθώ λίγο περισσότερο στη λευχαιμία, μιας και για 23 χρόνια υπηρέτησα εθελοντικά στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, ένα ίδρυμα το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του στην συγκεκριμένη ασθένεια. Νιώθω ευλογημένη αλλά και περήφανη που διετέλεσα πρόεδρος επί σειρά ετών στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα. Η επιστημονική και ανθρωπιστική προσφορά του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος ξεπέρασε τα σύνορα της μικρής μας πατρίδας αφού η Κυπριακή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών με πέραν των 200 χιλιάδων εθελοντών δοτών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι το πρώτο αρχείο σε αναλογία πληθυσμού ανά τον κόσμο. Αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας μας αφού η μικρή μας πατρίδα συνέδεσε, μέσω της δωρεάς μοσχευμάτων, 700 ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες από 34 διαφορετικές χώρες, δίνοντας χαμόγελο σε εκατοντάδες ανθρώπους. Δημιούργησε τα τελευταία 5 χρόνια ειδικό Διαγνωστικό και Ερευνητικό  Κέντρο Παιδικού Καρκίνου προσφέροντας πέραν του 85% επιτυχίες ίασης σε παιδιά με λευχαιμία  αλλά και νόημα ζωής στους γονείς τους. Η δημιουργική αυτή πορεία με την ανεκτίμητη συνεισφορά των εθελοντών δοτών, των μέγα χορηγών και συμμάχων και συνοδοιπόρων, δεν μας επιτρέπει να σταματήσουμε ούτε στιγμή. Σ΄ αυτούς τους συνοδοιπόρους με το έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος εντάσσεται απόψε και ο κύριος Αλαβάνος.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ο κύριος Αλαβάνος και οι Εκδόσεις Ρίζες θα παραχωρήσουν μέρος των εσόδων του βιβλίου στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, στηρίζοντας εμπράκτως το σημαντικό έργο του και θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου γι’ αυτό. Την ευγνωμοσύνη μου θα ήθελα να μεταφέρω επίσης σε μια προσωπική μου φίλη και για χρόνια συνοδοιπόρο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος, την κυρία Άννα Παπαγιάννη, η οποία συνεχίζει διαχρονικά να στηρίζει εμπράκτως το θεάρεστο έργο του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος.

Όπως είπε ο John Kennedy: «Καθώς εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η υψηλότερη εκτίμηση δεν είναι να προσφέρεις λόγια αλλά να ζεις με αυτά».

Ευχαριστούμε επίσης όλους εσάς απόψε που είστε μαζί μας σε αυτή την όμορφη εκδήλωση. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχηθώ όπως το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο και στον συγγραφέα αλλά και τις Εκδόσεις Ρίζες εύχομαι επαγγελματικές επιτυχίες και πάνω από όλα υγεία.

(ΔΚ)