Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-10-2023 18:18

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου ήταν η προετοιμασία του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ετήσιος Διάλογος για το Κράτος Δικαίου και η Εργαλειοθήκη για τη Δημογραφία.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 26 και 27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις επί των κυριότερων θεμάτων που αναμένεται να απασχολήσουν τους ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) 2021-2027.

Σχετικά με την κατάσταση στην Μέση Ανατολή, ο κ. Κόμπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Κύπρου ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ως αρωγός στον επαναπατρισμό πολιτών της ΕΕ και πολιτών τρίτων χωρών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Αφού σημείωσε ότι ο αριθμός επαναπατρισμών ενδέχεται να αυξηθεί δραματικά, μετέφερε την έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για στήριξη μέσω της ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής πτυχής του ζητήματος.

Όσον αφορά στο ΠΔΠ, η Κύπρος αναγνωρίζει την ανάγκη για αναθεώρηση, στηρίζοντας την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη θέση της Κύπρου για περαιτέρω ενίσχυση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών πτυχών της μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα, υπογράμμισε, και μία στοχευμένη αναθεώρηση του ΠΔΠ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής λαμβάνουν επαρκή χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ροές. Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε σχετικά με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο, και την έγκριση από την Επιτροπή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, τα οποία αποτελούν ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του Ετήσιου Διαλόγου για το Κράτος Δικαίου, ο Υπουργός σημείωσε πως πρόκειται για ένα ουσιαστικό εργαλείο που παρέχει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη για ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και βέλτιστων πρακτικών, καθώς και μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποτραπεί η εξέλιξη προβληματικών ζητημάτων σε κρίση.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας έγινε ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με το μέλλον της Ευρώπης. Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Κύπρος στηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές καθοριστικής σημασίας τόσο για τις υποψήφιες χώρες όσο και για την ίδια την Ένωση. Είναι σημαντικό, ανέφερε, να διατηρηθεί η μεθοδολογία της διαδικασίας διεύρυνσης, με το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα να παραμένουν στον πυρήνα της. Καταλήγοντας, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας της ΕΕ μέσω της υιοθέτησης κοινών θέσεων που να διασφαλίζουν τα εθνικά ζωτικά συμφέροντα των κρατών μελών.

(ΑΦ)