Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2023 09:43

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Ονούφριου Κουλλά στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Ο βουλευτής κ. Ονούφριος Κουλλά, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των προκλήσεων σε ό,τι αφορά τη διακυβέρνηση και την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, σημείωσε ότι στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) είναι επιτακτική η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών κανόνων και διαδικασιών συμμόρφωσης. Συναφώς, συμφώνησε ως προς την ορθότητα της προσωρινής χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων προς αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημικής κρίσης COVID-19. Υποστήριξε δε ότι χρειάζεται ένα νέο οικονομικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της σταδιακής μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και του δημοσίου χρέους σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η υπόθεση ότι οι ισορροπημένοι προϋπολογισμοί αντίκεινται στους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής, είναι λανθασμένη, ανέφερε ο κ. Κουλλά, επικαλούμενος την περίπτωση της Κύπρου, η οποία, όπως επισήμανε, για αρκετά χρόνια, πέρα από ισορροπημένους προϋπολογισμούς, πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το γεγονός αυτό, υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, συνέβαλε στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, στην ενδυνάμωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και στην αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και της απασχόλησης, που οδήγησαν σε σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους και ενίσχυσαν τα κυβερνητικά έσοδα για χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων και των κοινωνικών δαπανών. Όπως έχει αποδειχθεί στην περίπτωση της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Κουλλά, η δημοσιονομική προσαρμογή επιφέρει περιορισμένο βραχυπρόθεσμο κόστος και σημαντικά μακροπρόθεσμα οφέλη, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της οικονομίας σε  εξωτερικούς κλυδωνισμούς. Ο κ. Κουλλά υπογράμμισε επίσης την ανάγκη διατύπωσης σαφών δημοσιονομικών στόχων σχετικά με τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, τα οποία πρέπει να ακολουθούν αξιόπιστη καθοδική πορεία εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου.

Ο κ. Κουλλά, τόνισε, τέλος ότι τα Eθνικά Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ιδωθούν ως σημαντικές ευκαιρίες για την επίτευξη ισορροπημένων προϋπολογισμών από όλα τα κράτη μέλη και ότι αυτός πρέπει να είναι ο πρώτιστος στόχος για τη βελτίωση της ΟΝΕ.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)