Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2023 11:31

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Πολιτισμού Δρος Βασιλικής Κασσιανίδου στο Διεθνές Συνέδριο του Καραβά με θέμα: «Η δαντέλα Φερβολιτές, στοιχείο της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τα εγκαίνια του Διεθνούς Συνεδρίου Φερβολιτέ. Ένα συνέδριο το οποίο, μέσα από την παρουσίαση της περίφημης χειροποίητης δαντέλας του Καραβά, καθίσταται ένα πολύτιμο αποθετήριο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης αλλά και του δικού μας πολιτισμού και παραδόσεων.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ως Υφυπουργείο Πολιτισμού στεκόμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελείτε εσείς, οι κατεχόμενοι Δήμοι μας, τόσο στην ενίσχυση των δεσμών με την πατρώα γη όσο και στη διατήρηση ζωντανής της μνήμης της κληρονομιάς μας, των ηθών και των εθίμων, αναδεικνύοντας τον πλούτο της κατεχόμενης γης μας. 

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση. Με ζωντανό και δυναμικό χαρακτήρα, αυτή η κληρονομιά πρέπει να μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, να αναπροσαρμόζεται συνεχώς από τις κοινότητες και τις ομάδες σε συνάρτηση με τις ανάγκες τους, το περιβάλλον τους και την αλληλεπίδρασή τους με τη φύση και την ιστορία τους.

Ο φερβολιτές, με καταβολές από τη Γαλλία και τη Βενετία, αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, αφού το χαρακτηριστικό αυτό δημιούργημα των γυναικών του Καραβά συνεχίζεται και στην προσφυγιά και αποτελεί ένδειξη της Καραβιώτικης καταγωγής.

Είναι παράλληλα σημαντική η κατανόηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ξένων λαών και άλλων κοινοτήτων. H ενίσχυση του διαπολιτισμικού διαλόγου ενθαρρύνει τον αμοιβαίο σεβασμό της διαφορετικότητας, ενώ αναδεικνύει μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με άλλες χώρες.  Ο φερβολιτές, όπως γνωρίζετε, δεν αποτελεί μόνο κυπριακή παράδοση αλλά και μέρος της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη.

Ως Υφυπουργείο Πολιτισμού, κύριες και κύριοι, στόχο έχουμε η άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας να μην εγκαταλειφθεί αλλά να επιβιώνει ως αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό της πολιτιστικής ταυτότητάς μας.

Η διαφύλαξη τόσο της υλικής όσο και της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς εμπίπτει στις βασικές στρατηγικές μας επιδιώξεις. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τους παραδοσιακούς κλάδους μας και τεχνικές χειροτεχνικής πρακτικής, επικεντρωνόμαστε στη διατήρηση και ανάπτυξη της Χειροτεχνίας μέσα από τη συστηματική καταγραφή, τη γνώση των δεδομένων του κλάδου και τον έλεγχο ποιότητας πιστοποιημένων παραγωγών και γνησιότητας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά.

Σκοπός, μέσα από την αρμόδια Υπηρεσία της Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υφυπουργείου Πολιτισμού, είναι επίσης και η ανάπτυξη της σύγχρονης χειροτεχνίας, η οποία θα συμβάλει παράλληλα στην οικονομική ανάπτυξη του κλάδου της Χειροτεχνίας. Οι τομείς της δεν αποτελούν μόνο ένα συστηματικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν μέρος ενός δυναμικού κλάδου παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας με εξειδικευμένες αγορές και ειδικές κατηγορίες καταναλωτών, οι οποίοι χρειάζονται τη στήριξη και τη προώθηση μέσα από δικές μας δράσεις.

Η εκπαίδευση τεχνιτών για τη διατήρηση των τεχνικών χειροτεχνικής πρακτικής, όπως η κεντητική, η υφαντική και άλλες, αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό μέτρο που προωθούμε για την ενίσχυση της διάσωσης τεχνικών χειροτεχνικής πρακτικής και μετάδοσης της γνώσης σε επόμενες γενιές. 

Παράλληλα, προσπαθούμε να διευρύνουμε συνεχώς τον κύκλο εργασιών των τομέων αυτών με την αύξηση των σημείων πώλησης προϊόντων όπως σε καταστήματα μουσείων, ξενοδοχειακών μονάδων και στους αερολιμένες της Κύπρου, ενώ τα προσφέρουμε ως δώρα σε ξένους αξιωματούχους με στόχο να προωθήσουμε δυναμικά το πολιτιστικό προϊόν αλλά και τον πολιτισμό μας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Διανύουμε κοντά μισό αιώνα από την τουρκική εισβολή. 49 χρόνια και καρτερούμε ακόμα την πολυπόθητη επιστροφή, μέσα από την επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, χωρίς την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Μια λύση, η οποία θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και θα διαμορφώνει για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου συνθήκες ειρήνης, προοπτικής και ευημερίας.

Σε αυτές τις στιγμές, η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας. Διοργανώσεις όπως η σημερινή υπενθυμίζουν πως η προβολή και η ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μας μπορούν να αποτελέσουν ένα από τα ισχυρότερα όπλα ενάντια στη λησμονιά, μπορούν να αποτελέσουν ένα μέσο στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης των κατεχόμενων μας.

Αισθάνομαι την υποχρέωση, καταλήγοντας, να ευχαριστήσω, τόσο εγώ προσωπικά όσο και εκ μέρους της Κυβέρνησης, όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή διοργάνωση του Συνεδρίου, όπως επίσης και τους εισηγητές του. Να δώσω τα συγχαρητήριά μας στον Δήμο Καραβά, βεβαίως, που έχει εντάξει τη δαντέλα «Φερβολιτές» στον κατάλογο της UNESCO ως στοιχείο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Δήμαρχο αλλά και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αξίζουν και για τον ζήλο με τον οποίο εργάζονται για τη διατήρηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών παραδόσεων του Καραβά, αλλά και επειδή συνεχίζουν ακούραστα να διατηρούν ακατάλυτους τους δεσμούς με τη γενέθλια γη τους.

Καλή συνέχεια εύχομαι, και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.   

(ΕΦυς/ΕΠ/ΕΧΡ)