Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2023 00:00

***ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ*** Επίσκεψη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων στην Αθήνα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τον πρόεδρό της κ. Παύλο Μυλωνά και τα μέλη αυτής κκ. Χρύσανθο Σαββίδη, Γιώργο Κάρουλλα, Χρίστο Χριστοφίδη, Ανδρέα Αποστόλου και Αλέκο Τρυφωνίδη πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα μεταξύ 24-26 Οκτωβρίου 2023 και είχε χωριστές κατά σειρά συναντήσεις με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα, αντιπροσωπία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και αντιπροσωπία της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Στις 24 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή είχε συνάντηση με τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάγηκαν απόψεις σε σχέση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο οι κύπριοι φοιτητές που σπουδάζουν στην Ελλάδα όσο και οι ελλαδίτες φοιτητές που σπουδάζουν στην Κύπρο.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή είχε συνάντηση με αντιπροσωπία της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ) Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα.

Ακολούθως, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι προκλήσεις που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η νεολαία και οι κοινωνίες σε Ελλάδα και Κύπρο στους τομείς της παιδείας και του πολιτισμού.

Στις 25 Οκτωβρίου 2023, η Επιτροπή αφού ξεναγήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων πραγματοποίησε συνάντηση με τη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.  Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση επί ζητημάτων που άπτονται προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, όπως τα κριτήρια μετεγγραφής κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια, η αδυναμία έκδοσης αριθμού μητρώου κοινωνικών ασφαλίσεων (ΑΜΚΑ) σε κύπριους φοιτητές, η δυνατότητα προσφοράς θέσεων σε κύπριους υποψήφιους φοιτητές, στο πλαίσιο δεύτερης κατανομής θέσεων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας καθώς και η παροχή διευκολύνσεων προς κάλυψη των στεγαστικών και άλλων αναγκών.  Στο πλαίσιο της συνάντησης τόσο ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού όσο και τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τα ζητήματα που τέθηκαν ώστε να εξευρεθούν, στο μέτρο του δυνατού, άμεσα λύσεις.

Μετά το πέρας της συνάντησης η Επιτροπή παρακάθησε σε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κ. Χρήστο Κέλλα καθώς και μέλη της.  Κοινή υπήρξε η διαπίστωση ότι επιβάλλεται η εμβάθυνση και αναβάθμιση των σχέσεων και της συνεργασίας των δύο κοινοβουλευτικών επιτροπών, μέσω τακτικών επαφών, ώστε να καθορίζονται από κοινού οι στρατηγικές αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων και προκλήσεων επί εκπαιδευτικών ζητημάτων και γενικότερα στον τομέα της παιδείας.

Τέλος, η Επιτροπή στις 26 Οκτωβρίου 2023, πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά την ανώτερη εκπαίδευση και ιδιαίτερα τα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα οποία εκφράστηκε έντονα τόσο η επιθυμία όσο και η ανάγκη για συνεργασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)