Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-10-2023 12:15

Παρέμβαση της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνας Ερωτοκρίτου στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ

Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται σήμερα στη Μαδρίτη οι εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών κι Προϋπολογισμού κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση της αρχιτεκτονικής του προτεινόμενου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, σημείωσε ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελούν θετικό βήμα καθότι αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες και τις προκλήσεις του κάθε κράτους μέλους και ως εκ τούτου σέβονται την πολυμορφία της Ένωσης. Αναφερόμενη στις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι ως κράτος πρώτης γραμμής έχει το υψηλότερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου κατά αναλογία πληθυσμού, κυρίως λόγω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία και ότι επηρεάζεται δυσανάλογα από τον αρνητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής. Επί του προκειμένου, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι αποτελεί σημαντική εξέλιξη η προσαρμογή των Εθνικών Μεσοπρόθεσμων Διαρθρωτικών Δημοσιονομικών Προγραμμάτων (ΜΔΔΠ) στις ιδιαίτερες προκλήσεις του κάθε κράτους μέλους της Ένωσης.

Η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε ότι το νέο οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Σημείωσε δε, ότι οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ισορροπημένες καθότι επιχειρούν να ισοζυγίσουν την αντιμετώπιση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης μέσω των αναγκαίων επενδύσεων και την προώθηση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών και μείωσης του χρέους. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προβλέψεις για την Κύπρο, η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι μέχρι το 2027 προβλέπεται καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους.  

Όσον αφορά την Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους (ΑΒΧ), η κ. Ερωτοκρίτου σημείωσε ότι αποτελεί κρίσιμο στοιχείο του προτεινόμενου οικονομικού πλαισίου και θεμελιώδες εργαλείο για την αξιολόγηση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσιονομικών πολιτικών της κάθε χώρας. Συναφώς, η κ. Ερωτοκρίτου υπογράμμισε την ανάγκη προσεκτικής εξέτασης της μεθοδολογίας που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διενέργεια αυτών των αναλύσεων, καθότι ανακριβείς εκτιμήσεις δυνατόν να οδηγήσουν σε αχρείαστους δημοσιονομικούς περιορισμούς, καταπνίγοντας την οικονομική ανάπτυξη. Η κ. Ερωτοκρίτου, τόνισε, τέλος, ότι εάν οι εκτιμήσεις της ΑΒΧ είναι υπερβολικά συντηρητικές, οι χώρες ενδέχεται να υπαχθούν σε υπερβολικά μέτρα λιτότητας, τα οποία θα αναχαιτίσουν την ανάπτυξη και συνακόλουθα τη δημιουργία θέσεων εργασίας.  

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)

(ΕΠ/ΕΧΡ)