Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

28-10-2023 09:33

Πανηγυρικός λόγος του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος, εκ μέρους του ΠτΔ, στη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι ημέρα τιμής και μνήμης, αλλά και ένα σημαντικό μάθημα ιστορίας για κάθε επίδοξο δυνάστη λαών.

Απέναντι στην απρόκλητη επιδρομή του εχθρού, ορθώθηκε ακαριαία η εθνική ομοψυχία των Ελλήνων. Αποδείχθηκε πως ο Ελληνικός λαός φάνηκε για ακόμη μία φορά να μη διστάζει να εκπληρώσει ακέραια το ηθικό χρέος του ως λαός, προικισμένος από τα γεννοφάσκια του με το ιδανικό της ελευθερίας το οποίο υπερασπίζεται διαχρονικά μέχρις εσχάτων.

Σήμερα, σύσσωμος ο Ελληνισμός εορτάζει την 83η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Σήμερα, μετά από 83 χρόνια αναβιώνεται η αλησμόνητη εποχή του 1940-41.

Ένα συγκινητικό μήνυμα πηγάζει από τα βάθη της ιστορίας, καθώς μνημονεύουμε το θάρρος και τη γενναιότητα που επέδειξαν οι πρόγονοί μας στον ανυποψίαστο εχθρό που ζήτησε την άνευ όρων υποταγή της Ελλάδας, αγνοώντας το Ελληνικό πνεύμα και την ανυπότακτη φύση του, σε κάθε είδους απειλές προς την πολύτιμη ελευθερία του Έθνους.

Στη ζοφερότατη κατά τα άλλα εκείνη ατμόσφαιρα της ιστορίας, σήμανε η ώρα της μεγάλης δοκιμασίας του Ελληνικού λαού έναντι της αλλοφροσύνης του Άξονα.

Την 3η πρωϊνή ώρα της 28ης Οκτωβρίου, το τελεσίγραφο που προσεκόμισε ο πρέσβης της φασιστικής Ιταλίας Γκράτσι επισκεπτόμενος τον Ιωάννη Μεταξά  στην οικία του, ήταν ξεκάθαρο ότι ζητούσαν «Γην και Ύδωρ».

Τότε ο Μεταξάς απήντησε «ΟΧΙ», εκφράζοντας απόλυτα την ακλόνητη βούληση του Ελληνικού λαού, σύμφωνα με τις υπαγορεύσεις της ηθικής κληρονομιάς τους, που ήταν άκαμπτη, όσον αφορούσε αρνήσεις υποταγής. Εκείνο το «ΟΧΙ» δεν το επανέλαβε η ηχώ,ήταν πολύ βαρύ, για να το μεταφέρει, έγραψε ο Μόντης πολύ στοχευμένα, χρόνια αργότερα και εξέφραζε ακριβώς το πνεύμα της ανυπότακτης φύσης του Ελληνισμού.

Με άκρατο ενθουσιασμό και πρωτοφανή γενναιότητα, οι Έλληνες στις 28 Οκτωβρίου του 1940, ανέβηκαν στα βουνά της Αλβανίας, για να υπερασπιστούν ότι πολυτιμότερο είχαν: την ελευθερία της πατρίδας τους, κόντρα στις βουλές του Άξονα.

Θυσιάστηκαν με εθνική ομοψυχία και πίστη, συναρθρώνοντας υπερβατικά, μια υπέροχη στάση στις πανανθρώπινες επάλξεις αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, αλλά και η εθνική υπερηφάνεια.

Ένας μικρός λαός πόσο μπορεί, αλήθεια, να αντισταθεί. Μια χούφτα Έλληνες απέναντι στους υπέροπλους Ιταλούς. Όμως, οι αριθμοί μπροστά στη γενναιότητα ωχριούν. Η άνιση μάχη ευωδόθηκε για τους Έλληνες στα βουνά της Αλβανίας, παρόλες τις κακουχίες.

Στην Ελληνοαλβανική γη πολεμούν και οι Ηπειρώτες, γέροι, γριές, κορίτσια, γυναίκες και παιδιά. Φορτωμένοι με τα πενιχρά πολεμοφόδια, καθώς και τραυματίες στις πλάτες τους, σκαρφαλώνουν μέσα σε αντίξοες συνθήκες πάνω σε γκρεμούς και έτσι, προσφέροντας ο καθένας στη μάχη αυτό που μπορούσε, η νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού στρατού συνεχιζόταν.

Μέσα στο ψύχος, με ελάχιστη τροφή, οι άντρες παραμένουν στις θέσεις τους. Οι Ελληνικές δυνάμεις ρίχνουν τις Ιταλικές στη θάλασσα. Οι Ελληνικές σημαίες κυματίζουν υπερήφανα σε κάθε χωριό και πόλη.

Ο επικός αγώνας στη Βόρεια Ήπειρο στέφθηκε νικηφόρος και τότε ο Ουίνστον Τσιώρτσιλ έκθαμβος από τον ηρωισμό και το μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων, είπε τη φράση που έμεινε στην ιστορία: «Από τώρα και στο εξής δεν θα λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, αλλά ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες».

Οι Έλληνες Κύπριοι δεν έμειναν αδιάφοροι στους αγώνες του 40’.  Έσπευσαν προς βοήθεια στο Ελληνοαλβανικό μέτωπο 4000 Κύπριοι, ενώ άλλοι 30.000 πολεμούν στα ευρύτερα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην 83η επέτειο της εποποιίας του ’40, ας αποτίσουμε ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους νεκρούς ήρωες συμπατριώτες μας.

Η θυσία τους ας γίνει για εμάς χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,

Βαρύτατες οι υποχρεώσεις μας ως Έλληνες της Κύπρου και ως κράτους, έναντι σε αυτή την ανεκτίμητη εθνική κληρονομιά. Ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του μέλλοντος δεν μπορεί παρά να ενστερνισθεί τα  διδάγματα της εποποιίας του ’40, και να αντιληφθεί ότι μόνο με την εθνική ενότητα, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας και του δημοκρατικού πολιτεύματος θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή παρακαταθήκη.

Ας ευχηθούμε οι ερχόμενες γενεές να έχουν την εθνική και πολιτική ελευθερία, χωρίς τη φρίκη του πολέμου, διατηρώντας τις αξίες της ειρήνης, που θα κρατήσουν προπάντων υψηλά την ηθική στάθμη του βίου της πολύπαθης πατρίδας μας.

Σε μια ιστορική καμπή, κρίσιμη για το μέλλον του τόπου μας, αλλά και με τους κραδασμούς που βιώνουμε λόγω της βίας και της απώλειας ανθρώπινων ζωών στις γειτονικές μας χώρες, να ευχηθούμε να επικρατήσει σύντομα η ειρήνη και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα από τη λαίλαπα του πολέμου.

Εύχομαι τα διδάγματα της ομοψυχίας των Ελλήνων που πηγάζουν από τη σημερινή επέτειο, να βοηθήσουν και τον δικό μας λαό, έτσι ώστε να αντιληφθούμε πως, μόνο, μέσω της ενότητας θα πετύχουμε την απελευθέρωση και την επανένωση της δικής μας πατρίδας.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, τα κατάλοιπα της εισβολής και της κατοχής παραμένουν στο νησί μας. Θα πρέπει να αναλογιστούμε πως επιβάλλεται να σταθούμε αντάξιοι στην πορεία που χάραξαν οι πρόγονοί μας, επιδεικνύοντας την ανάλογη ψυχική ανθεκτικότητα και αγωνιστικότητα.

Τότε το πλήρωμα του χρόνου θα έρθει και για τη δικαίωση της δικής μας πατρίδας. Τα δήθεν τετελεσμένα που προκάλεσε ο χρόνος και η πίστη κάποιων για μη αναστρεψιμότητα δεν πρέπει να καταβάλλουν τις ψυχές μας. Δεν πρέπει να χάνουμε τις ελπίδες μας και κυρίως δεν πρέπει να αποδεχόμαστε το εθνικό αφήγημα που βολεύει τον κατακτητή. Μέχρι τέλους να αγωνιστούμε όπως μας διδάσκει η σημερινή ιστορική μέρα.

Η προσταγή των προγόνων μας παραμένει ακατάλυτη στους αιώνες: ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΠΑΤΡΙΣ!

Τιμή και δόξα στους ήρωες του έπους του 40’.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Σας ευχαριστώ.

(ΜΓ)