Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-10-2023 13:47

Χαιρετισμός της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας κας Μαριλένας Ευαγγέλου στο 16ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων

Είμαι σήμερα εδώ μαζί σας στο 16ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Παγκυπρίας Οργάνωσης Πολυτέκνων εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν ήταν δυνατό να παρευρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Η Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, αλλά και εγώ προσωπικά ως Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας προσδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών, αλλά και στην ανάπτυξη πολιτικών, οι οποίες να ενισχύουν την οικογένεια και τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Έχουμε συναντηθεί πολλές φορές, όπως και σε ανώτατο επίπεδο. Γνωρίζω και εγώ προσωπικά και η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε και αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε την ανεκτίμητη προσφορά σας προς το κοινωνικό σύνολο, προς την πατρίδα μας.

Οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, αλλά και οι προκλήσεις που απορρέουν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα διεθνώς να προκαλούν πληθωρισμό και ακρίβεια, έχουν σοβαρές συνέπειες στο σύνολο του πληθυσμού και ιδιαίτερα σε εσάς τους πολυτέκνους.

Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης πριν από λίγες μέρες περιλαμβάνονται και μέτρα που ενισχύουν τις πολύτεκνες οικογένειες.

Κάποια εξ αυτών αποτελούν μάλιστα αιτήματα χρόνων της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων.

Και συγκεκριμένα η συμπερίληψη των φοιτητών των πολυτέκνων οικογενειών για σκοπούς επιδόματος τέκνου.

Στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου και αφορά σε φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές. Ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων είναι 3.860 οικογένειες πολυτέκνων που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε ποσό ύψους περίπου €3.3 εκατομμύρια.

Επιπλέον, άλλο ένα ενισχυτικό μέτρο είναι και η αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου, με δημοσιονομικό κόστος €3.7 εκατομμύρια, που αφορά σχεδόν 60 χιλιάδες συμπολίτες μας, ανάμεσά τους και πολύτεκνες οικογένειες.

Και τα δυο αυτά μέτρα είναι μόνιμα, δεν είναι δηλαδή ανακουφιστικά για την περίοδο που διανύουμε. Ως εκ τούτου, χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω ότι το επίδομα τέκνου είναι ένα από τα επιδόματά μας, το οποίο επιδέχεται Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή που καταβάλλεται ολόκληρη και όπως γνωρίζετε έχει πρόσφατα αυξηθεί.

Η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκε στα θέματα που απασχολούν τους πολύτεκνους και αυτό είναι πρόδηλο από τις πρώτες κιόλας αποφάσεις της Κυβέρνησης που λήφθηκαν.

Αναφέρομαι στο εφάπαξ θερινό επίδομα που δόθηκε από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας το καλοκαίρι σε όσες οικογένειες ήταν δικαιούχες επιδόματος τέκνου και είχαν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα, ύψους 70 ευρώ ανά παιδί, για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και 100 ευρώ ανά παιδί, για οικογένειες με 4 ή περισσότερα εξαρτώμενα. Ο συνολικός αριθμός των παιδιών που επωφελήθηκαν ανήλθε περίπου στις 25.000 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν στα περίπου €2 εκατομμύρια.

Επίσης αυξήθηκε το Τιμητικό Επίδομα Πολύτεκνης Μάνας κατά €50 προς όφελος 16.000 πολύτεκνων μητέρων κατά τρόπο ώστε, από το 2023 και μετέπειτα, το ετήσιο ύψος να ανέρχεται, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία, σε €250, €300 ή €450, με ετήσια δαπάνη €800.000.

Πέραν της επιδοματικής πολιτικής η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, και στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικογένειας και της συμφιλίωσης της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αποφάσισε τον Ιούνιο τη διεύρυνση του Νέου Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων ετών, μέσω του οποίου δύνανται πλέον να επωφεληθούν όλοι οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου. Για το σχολικό έτος 2023-2024 οι εν δυνάμει δικαιούχοι εκτιμώνται σε περίπου 21 χιλιάδες παιδιά.

Το Σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση των οικογενειών με παιδιά, την ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας. Το ύψος της μηνιαίας επιδότησης κυμαίνεται από 225 μέχρι 350 ευρώ για παιδιά ηλικίας μέχρι δύο ετών και από 125 μέχρι 250 ευρώ μηνιαίως για παιδιά άνω των δύο ετών, τα οποία φοιτούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Παράλληλα μέσω του Σχεδίου παραχωρούνται κίνητρα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία ώστε να διευρύνουν τα ωράρια λειτουργίας τους για να μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι γονείς και δη οι εργαζόμενοι γονείς.

Επιπλέον, μέσα από άλλα προγράμματα του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, όπως είναι το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προωθείται η συνεργασία με Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς για τη λειτουργία προγραμμάτων στήριξης της οικογένειας και ιδιαίτερα όσον αφορά στη λειτουργία προγραμμάτων φροντίδας παιδιών.

Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η λειτουργία και η διεύρυνση του ωραρίου των δομών φροντίδας παιδιών ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι εργαζόμενοι γονείς. Ήδη αρκετά προγράμματα λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο μέχρι το απόγευμα, καθώς και τα Σάββατα, ώστε να καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες των εργαζόμενων γονιών. Στο πλαίσιο αυτό, εντός του 2022 επιχορηγήθηκαν 62 βρεφοπαιδοκομικοί σταθμοί με ποσό πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ.

Πέραν τούτου, ενθαρρύνονται επίσης οι δομές φροντίδας με τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών κατά τις απογευματινές ώρες και κατά τις διακοπές, οι οποίοι να είναι ασφαλείς και προσβάσιμοι.

Σήμερα λειτουργούν παγκύπρια 185 Κέντρα, από τα οποία τα 68 έχουν λάβει κρατική ενίσχυση για το 2022 με ποσό πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Όλα τα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών λειτουργούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους ολοήμερα, απογεύματα, διακοπές και αργίες με σκοπό την εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονιών.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο ανάπτυξης προγραμμάτων φροντίδας και απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας στις ορεινές κοινότητες, έχουν ήδη λειτουργήσει οι Βρεφοπαιδοκομικοί Σταθμοί Καλοπαναγιώτη και Πάχνας, ενώ αναμένεται εντός του τρέχοντος έτους και η ολοκλήρωση των Βρεφοπαιδοκομικών Σταθμών Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου και Τριμίκλινης.

Υλοποιούμε, επίσης, το σχέδιο «Προίκα του Μωρού», το οποίο έχει επεκταθεί και στη νέα προγραμματική περίοδο στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΘΑΛΕΙΑ 2021-2027» με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι προσπάθειές μας όμως δεν σταματούν εδώ. Μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 δίνεται η ευκαιρία στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο για τη δημιουργία νέων δομών κοινωνικής φροντίδας, όσο και την αναβάθμιση ή επέκταση υφιστάμενων δομών, δηλαδή βρεφοπαιδοκομικών σταθμών και Κέντρων Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών για παιδιά ηλικίας μέχρι τεσσάρων χρονών και από 6-13 χρονών, καθώς και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών, δηλαδή βρεφοπαιδοκομικών σταθμών, για τις ηλικίες μέχρι τεσσάρων χρονών. 

Η κυβέρνηση, παραμένοντας πάντα προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, ανακοίνωσε περαιτέρω μέτρα που αφορούν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μέσω των οποίων επωφελούνται και οι πολύτεκνες οικογένειες.

Επίσης, πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ολοκληρωμένο πλάνο Στεγαστικής Πολιτικής για μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα καθώς και για ευάλωτους.  

Είμαι σίγουρη γνωρίζετε ότι το πρόγραμμα διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη διαπνέεται από ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, αλλά και με πολύ συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις για τις πολύτεκνες οικογένειες. Κάποιες ήδη έχουν υλοποιηθεί και άλλες βαίνουν προς υλοποίηση.

Σε αυτή την προσπάθεια θέλω να ξέρετε πως η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας και εγώ προσωπικά θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι σας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, η οποία διαχρονικά από το έτος ίδρυσής της το 1971 μέσα από τις δράσεις της προβάλλει με ευαισθησία τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια και προωθεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τα αιτήματα των πολύτεκνων οικογενειών.

Ως πολιτεία αναγνωρίζουμε και τιμούμε, μέσα από ουσιαστικές ενέργειες και αποφάσεις, τον σπουδαίο αυτό ρόλο της πολύτεκνης οικογένειας.

Καλή Επιτυχία στο Συνέδριό σας.

Ευχαριστώ πολύ.

(ΘΘ/ΝΓ)