Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2023 11:53

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στη δημοσιογραφική διάσκεψη για τη «Γιορτή της Ζιβανίας»

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα «Γιορτή της Ζιβανίας», η οποία πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους σε συνεργασία με τα Κοινοτικά Συμβούλια Άλωνας και Πελενδρίου.

Η «Γιορτή της Ζιβανίας» έχει τεθεί υπό την αιγίδα μου καταδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στον κυπριακό αμπελοοινικό τομέα και στα παράγωγα προϊόντα του. Μέσα από στοχευμένες πολιτικές, το Υπουργείο μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη και προώθηση των ποιοτικών παραδοσιακών γεωργικών προϊόντων του τόπου μας, και από τα προϊόντα αυτά δεν θα μπορούσε να λείπει το εθνικό μας απόσταγμα, η ζιβανία. 

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντοςέχει προ εικοσαετίας κατοχυρώσει τη ζιβανία ως αλκοολούχο ποτό με «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη», αφού προηγουμένως έχει τυποποιήσει το προϊόν με εθνικό διάταγμα, το οποίο καθορίζει με σαφήνεια τον τρόπο παρασκευής και τις ποιοτικές προδιαγραφές του προϊόντος.

Η τυποποίηση της ζιβανίας και η ανάδειξή της ως ιστορικό, παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό έχει αυξήσει κατακόρυφα την κατανάλωσή της, αυξάνοντας παράλληλα και τη ζήτηση των σταφυλιών τόσο από τις μεγάλες οινοβιομηχανίες όσο και από τα μικρά τοπικά αποστακτήρια, ενισχύοντας σημαντικά τα εισοδήματα των αμπελουργών. 

Η Γιορτή της Ζιβανίας την Κυριακή 5 Νοεμβρίου στη γραφική κοινότητα Άλωνας και το Φεστιβάλ Ζιβανίας στις 12 Νοεμβρίου στο εξίσου γραφικό Πελένδρι συνεισφέρουν στη δημιουργία ενός ελπιδοφόρου κλίματος για τον τόπο, με τη δημιουργία περαιτέρω προοπτικών για το μέλλον των ορεινών μας περιοχών, μέσα από την προώθηση των κυπριακών παραδοσιακών προϊόντων.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις συγχαίρω και πάλι τους συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων αυτών για την προσπάθειά τους και εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία. 

Σας ευχαριστώ.

Σημ.: Τον χαιρετισμό ανέγνωσε, εκ μέρους του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Λειτουργός Γεωργίας Α΄ κ. Σωκράτης Σωκράτους.

(ΜΓ)