Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2023 14:15

Έκτακτο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων για αντιστάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή και στα μέσα παραγωγής από πυρκαγιές

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2023 απόφαση σε σχέση με το Μέτρο Ενίσχυσης, με τίτλο «Έκτακτο Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων για αντιστάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν στη γεωργική παραγωγή και στα μέσα παραγωγής από πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, 2023 σε κοινότητες της Επαρχίας Λεμεσού».

Ο ετήσιος προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται στα €800,000.00 και θα έχει διάρκεια μέχρι και την 1η Ιουλίου 2027.

Η Αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και την υλοποίηση του μέτρου είναι το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Δικαιούχοι των ενισχύσεων που θα παραχωρούνται μέσω του παρόντος Μέτρου θα είναι οι πληγέντες γεωργοί ή κτηνοτρόφοι από τις εν λόγω πυρκαγιές.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ), τους οποίους το αιτούμενο πληγέν αγροτεμάχιο να είναι δικαιούχο εκταρικής επιδότησης κατά το έτος ζημιάς ή/και στο μητρώο αγροτών και οι κτηνοτρόφοι να είναι εγγεγραμμένοι στα κτηνοτροφικά μητρώα του Τμήματος Γεωργίας ή/και στο μητρώο αγροτών.

Από το εν λόγω Μέτρο θα αποκλείονται οι Δικαιούχοι των τεμαχίων τα οποία έχουν:

• Δασικά δένδρα, φυτώρια και δασικά προϊόντα

• Αυτοφυείς καλλιέργειες.

Η ένταση της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ως άνω επιλέξιμων δαπανών που θα υλοποιηθούν από τους Δικαιούχους.

Η Απόφαση με αριθμό 442 έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου της Έφορου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων.

Η Ενωσιακή Νομική βάση του Μέτρου της πιο πάνω Απόφασης είναι ο «ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΕ) 2022/2472 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 14ης Δεκεμβρίου 2022 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων στους τομείς της γεωργίας και δασοκομίας και σε αγροτικές περιοχές συμβιβάσιμων με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης» .

Το εν λόγω μέτρο δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 3ης Νοεμβρίου 2023 και θα τεθεί σε ισχύ μετά την έκδοση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΜΣ/ΚΚ)