Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-11-2023 16:18

Ανακοίνωση της Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων για τα «Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (ΚΕ)»

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου, ασκώντας τις εξουσίες που της παρέχονται δυνάμει του άρθρου 10 των περί Ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων Νόμων του 2001 μέχρι 2020, εξέδωσε στις 30 Οκτωβρίου 2023 Απόφαση σε σχέση με το Μέτρο Ενίσχυσης, με τίτλο: 

«Μονοεπιχειρησιακά Προγράμματα Κατάρτισης στην Κύπρο (ΚΕ)»

O στόχος της κοινοποιηθείσας ενίσχυσης είναι η παροχή κινήτρων σε εργοδότες (στο πλαίσιο του Νόμου της αρμόδιας Αρχής), για να σχεδιάζουν, να οργανώνουν και να εφαρμόζουν προγράμματα κατάρτισης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια που καθορίζει η αρμόδια Αρχή για κάλυψη αναγκών κατάρτισης των εργοδοτουμένων τους. Οι στόχοι του Μέτρου ανάγονται στην αποστολή της αρμόδιας Αρχής με βάση το Νόμο της, που είναι η «ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε όλες τις βαθμίδες και τομείς απασχόλησης στο πλαίσιο και τις προτεραιότητες της εκάστοτε οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Δημοκρατίας».

Για σκοπούς λειτουργίας του Μέτρου θα προνοούνται σχετικές πιστώσεις στους ετήσιους προϋπολογισμούς της αρμόδιας Αρχής. Για την περίοδο 2024-2026, υπολογίζεται ότι ο ετήσιος Προυπολογισμός της ΑνΑΔ για τη λειτουργία του Σχεδίου δεν θα υπερβαίνει το ποσό του €1.000.000.

Η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή και την υλοποίηση του Μέτρου είναι η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ την 1/1/2024 και θα λήξει την 31/12/2026.

Δικαιούχοι του κοινοποιηθέντος Μέτρου είναι επιχειρήσεις/οργανισμοί οι οποίες/οι ασκούν δραστηριότητες σε περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και είναι εγγεγραμμένες/οι στο Μητρώο Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα). Στο Μέτρο διευκρινίζεται ότι ο εργοδότης δυνατόν να αποτελεί επιχείρηση που ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή άλλη οντότητα που δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα.

Εξαιρείται από το πεδίο εφαρμογής του Μέτρου η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης δεν μπορούν να λάβουν ενίσχυση τα αυτοτελώς εργαζόμενα άτομα για συμμετοχή τους σε προγράμματα κατάρτισης στο πλαίσιο του Σχεδίου.

Νομική βάση είναι το Άρθρο 31του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2014 για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των Άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης.

Το εν λόγω Μέτρο δημοσιοποιήθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, ημερομηνίας 3ης Νοεμβρίου 2023 και θα τεθεί σε ισχύ μετά την έκδοση της Απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

(ΓΣ/ΕΠ)