Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-11-2023 13:06

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί για τις μαζικές, άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας

Το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού ενημερώνει το κοινό ότι το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC) προέβη σε δήλωση αναφορικά με τις μαζικές, άνευ προηγουμένου παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί, η κατάσταση των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας είναι κρίσιμη και αποτελεί μια άνευ προηγουμένου, μαζική και σοβαρή παραβίαση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, με πρωταρχικό το εγγενές τους δικαίωμα στη ζωή. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 3.500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες τρεις εβδομάδες λόγω των αδιάκοπων επιθέσεων. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται καθημερινά. Δεν υπάρχει παιδί στη Λωρίδα της Γάζας που να μην έχει βιώσει αγωνία, τραύμα, καταστροφή, εκτοπισμό ή πένθος. Οι βασικές τους ανάγκες όπως τροφή, νερό, υγειονομική περίθαλψη, στέγη δεν ικανοποιούνται πλέον και η επιβίωσή τους απειλείται σοβαρά.

Οποιεσδήποτε στοχευμένες επιθέσεις σε πολίτες, παιδιά ή εγκαταστάσεις που στεγάζουν υπηρεσίες ή παρέχουν άμεση στήριξη/φροντίδα σε παιδιά και οικογένειες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ως σύμπραξη ανεξάρτητων θεσμών προστασίας και προάσπισης των δικαιωμάτων του παιδιού, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί καλεί τη διεθνή κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για να σταματήσει και να αποτρέψει περαιτέρω παραβιάσεις των δικαιωμάτων όλων των παιδιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Επιτρόπων για το Παιδί καλεί όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση να σεβαστούν και να διασφαλίσουν τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που ισχύουν στις ένοπλες συγκρούσεις, ειδικά όσον αφορά στα παιδιά.

(ΕΑθ/ΝΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα