Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-11-2023 10:56

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Δρος Μαρίας Παναγιώτου στο εργαστήριο με θέμα την αποτροπή του «greenwashing» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Λεμεσό

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στο σημερινό εργαστήριο που συνδιοργανώνουν το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης-CSR Cyprus με θέμα «Πραγματική Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Αποτροπή του Greenwashing στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Κατ’ αρχάς, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού-Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και τον Γενικό Διευθυντή του κ. Γιάννη Τσουλόφτα για τη στήριξη που μας παρείχαν στη διοργάνωση του εργαστηρίου, και τον Δήμο Λεμεσού για τη φιλοξενία στο Κέντρο Καινοτομίας και Γαλάζιας Οικονομίας. Θα ήθελα ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους ομιλητές και τις ομιλήτριες του εργαστηρίου για τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν αλλά και όλους τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες για την παρουσία σας εδώ σήμερα.

Το σημερινό εργαστήριο με θέμα το «greenwashing» και την αποτροπή του είναι το δεύτερο στη σειρά εργαστήριο ανάπτυξης πράσινων δεξιοτήτων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διοργανώνουμε σε συνεργασία με το CSR Cyprus, με στόχο την προώθηση των πράσινων δεξιοτήτων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μαρίνο Βουκή και το CSR Cyprus για την αγαστή συνεργασία στην κοινή μας πρωτοβουλία και προσπάθεια.

Το «greenwashing» αναφέρεται στην πρακτική όπου επιχειρήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους ως φιλικές προς το περιβάλλον, ενώ στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η πρακτική αυτή αποτελεί ένα ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα με ανησυχητικές προεκτάσεις για την κοινωνία, το περιβάλλον αλλά και την ίδια την οικονομία. Παραπλανά τους καταναλωτές, οδηγώντας τους σε επιλογές που δεν συμβάλλουν πραγματικά στη βιώσιμη ανάπτυξη. Υπονομεύει, επίσης, την εμπιστοσύνη του κοινού προς τις επιχειρήσεις όταν αποκαλύπτεται ότι μια εταιρεία εξαπατά σχετικά με τις περιβαλλοντικές της πρακτικές, γεγονός που μπορεί να αποθαρρύνει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, στρέφοντας την προσοχή μακριά από τις πραγματικές περιβαλλοντικές προκλήσεις και τις απαραίτητες δράσεις για επίτευξη πραγματικής βιωσιμότητας. Γι’ αυτό και η αποτροπή του «greenwashing» μέσα από αποτελεσματικά μέτρα και την εφαρμογή διαφανών και αξιόπιστων πρακτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (ΕΚΕ) δεσμεύει τις επιχειρήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και ηθικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους. Ωστόσο, αυτή διαστρεβλώνεται μέσω της πρακτικής του «greenwashing» καθώς υπονομεύει τις πραγματικές προσπάθειες για τη βελτίωση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής επίδοσης των επιχειρήσεων. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να διαχωριστεί η πραγματική ΕΚΕ, στην οποία αναφέρεται και ο τίτλος του σημερινού εργαστηρίου, από τις πρακτικές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση των καταναλωτών για εμπορικό όφελος.

Γι’ αυτό και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας που διενήργησε η Analytica Market Research για ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και τα οποία θα παρουσιαστούν σήμερα στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Η έρευνα διενεργήθηκε ειδικά για το εργαστήριο αυτό σε δείγμα 800 ατόμων και τα ευρήματά της είναι ενδεικτικά της αντίληψης των πολιτών για ζητήματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η αποτροπή του «greenwashing» απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Ενώνοντας δυνάμεις, καταναλωτές, επιχειρήσεις και Πολιτεία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση, η δράση και η διαφάνεια στον τομέα της περιβαλλοντικής επικοινωνίας προωθούν την πραγματική βιώσιμη ανάπτυξη και αντικατοπτρίζουν τις πραγματικές αξίες της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

 

 

(ΕΝ/ΝΖ/ΑΣΠ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα