Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2024 12:30

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του χαρτοφυλακίου του ΥΓΑΑΠ

Θέλω μέσα από τα βάθη της ψυχής μου να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη συνεργασία που είχα με τους δύο Γενικούς Διευθυντές, Ανδρέα και Κώστα και όλο το προσωπικό του Υπουργείου, τις ιδιαιτέρες μου Μαρία Σμυρίλλη και Μαρία Θεοχάρους, τη Μαρία Γεωργίου, τον Σωκράτη, τον Αντώνη, τον Πάμπο, τους Διευθυντές των Τμημάτων του Υπουργείου και όλο το προσωπικό των Τμημάτων, για την προθυμία σας, την επαγγελματικότητα σας να ανταποκρίνεστε σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας στις δύσκολες απαιτήσεις αυτού του πολυθεματικού Υπουργείου.

Στη δεκάμηνη παραμονή μου στο Υπουργείο, συνάντησα εξαιρετικούς συνεργάτες,  φίλους και απέκτησα νέους συνεργάτες και πολύ καλούς φίλους. Έμαθα πάρα πολλά από εσάς σε αυτό το Υπουργείο, συνεργάστηκα μαζί σας άοκνα για να επιλύσουμε δύσκολα θέματα που χρονολογούνταν και τα οποία τα βάλαμε σε τροχιά υλοποίησης. 

Υπηρέτησα τον τόπο από διάφορες θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα και σαν Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος  εργάστηκα με ζήλο, εντιμότητα, αφοσίωση, βάζοντας στοίχημα με τον εαυτό μου να επιλύσω προβλήματα και να προωθήσω όλες τις δράσεις της Κυβέρνησης προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων, της υπαίθρου  και του κόσμου της υπαίθρου και όλης της Κύπρου.

Θέλω να σταθώ σε σημαντικά θέματα τα οποία αγγίξαμε. Είναι τόσα πολλά, απλώς θα σταθώ σε λίγα και σημαντικά. Για το χαλούμι έχω να πω ότι πρέπει να χαιρετίσω την αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι στηρίζουν το χαλούμι ως προϊόν Πιστοποιημένης Ονομασίας Προέλευσης ΠΟΠ, το οποίο προσδίδει προστιθέμενη αξία στο εθνικό μας προϊόν. Όπως έχω πει αρκετές φορές, πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, γιατί το ΠΟΠ χαλούμι αποτελεί μοναδική ασπίδα προστασίας αυτού του εθνικού μας προϊόντος.

Ο Ακάμας είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα. Αρχικά πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι, οι εργασίες στο οδικό δίκτυο ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2022 και ήταν ένα δεκατετράμηνο συμβόλαιο. Εντοπίσαμε κάποια προβλήματα στο εν λόγω συμβόλαιο και αμέσως εντοπίσαμε τους κατάλληλους εμπειρογνωμόνες και τους μετακαλέσαμε. Τρεις εξαίρετοι καθηγητές, κορυφαίοι καθηγητές από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, από το οποίο είμαι απόφοιτος, μαζί με έναν εκπρόσωπο του ΕΤΕΚ. Έχουν ήδη επισκεφθεί την περιοχή και σύντομα εντός του μήνα θα υποβάλουν την έκθεση και τις εισηγήσεις τους, έτσι ώστε τα έργα αποκατάστασης να ολοκληρωθούν με τις λιγότερο περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε αυτό το μοναδικό Εθνικό Δασικό Πάρκο που αποτελεί μοναδικό οικότοπο της περιοχής αλλά και της Κύπρου.

Έχουμε εγκρίνει δέκα συν ένα μέτρα στήριξης των κοινοτήτων στις 30 Αυγούστου 2023 και αυτά τα αντισταθμιστικά μέτρα ενισχύουν τις αναπτυξιακές δραστηριότητες των Κοινοτήτων. Τα εν λόγω μέτρα όπως γνωρίζετε έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται.

Όσον αφορά τις μονάδες διαχείρισης αποβλήτων, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, εντόπισα το πρόβλημα με τον ΟΕΔΑ Πεντακώμου, κάναμε τεράστιες και άοκνες προσπάθειες και τελικά πετύχαμε αυτό που υποσχεθήκαμε στις Κοινότητες. Να αναλάβουμε τη διαχείριση του ΟΕΔΑ Πεντακώμου, έτσι ώστε να λειτουργήσει σωστά προς όφελος της Λεμεσού, της Πάφου αλλά και των γύρω Κοινοτήτων. Παρόμοια περίπτωση είναι και ο ΟΕΔΑ Κόσιης. Έχουμε καταλήξει, μετά από εντατικές ενέργειες, σε ένα σχέδιο το οποίο αναμένω ότι θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο στους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε σωστά τα σκύβαλα, τα αστικά σύμμικτα απόβλητα της Λευκωσίας, της Λάρνακας και της Αμμοχώστου. Παράλληλα, πρέπει να γίνεται και καλή διαχείριση και επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων.

Όσον αφορά την αγροτική πολιτική, είμαι βέβαιος ότι και οι αγροτικές οργανώσεις είναι πολύ ευχαριστημένες με ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Έχουμε τροχοδρομήσει πάρα πολλές ενέργειες έτσι ώστε να δώσουμε κίνητρα και ανάπτυξη στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και γενικότερα στην ύπαιθρο.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία μέσα από το Υπουργικό Συμβούλιο να υπηρετήσω τον τόπο μου και να υλοποιήσουμε το έργο της Κυβέρνησης προς όφελος του τόπου μας. Ευχαριστώ πάρα πολύ και όλους τους συνεργάτες μου εδώ στο Υπουργείο και φυσικά όλους εσάς.

(ΜΓ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα