Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-01-2024 13:51

Ομιλία του Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Δαμιανού στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του Υπουργείου Υγείας

Καταρχάς, να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που μου έχει δείξει αναθέτοντάς μου ένα τόσο νευραλγικό Υπουργείο. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα και σαφώς μια πρόκληση την οποία προτίθεμαι να αντιμετωπίσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Παράλληλα, νιώθω την υποχρέωση να αναφερθώ δημόσια στην προκάτοχό μου και να την ευχαριστήσω για την προσφορά της για δεκαετίες στον τομέα της δημόσιας υγείας, και το τελευταίο χρονικό διάστημα ως πολιτικής προϊσταμένης του Υπουργείου Υγείας. Έμπρακτα θα αναγνωρίσουμε το έργο της, υλοποιώντας τα όσα έχει τροχοδρομήσει μαζί με τους συνεργάτες της τους τελευταίους μήνες. Να είναι σίγουρη η κα Πόπη Κανάρη ότι θα συνεχίσουμε το έργο της, και με την υλοποίηση του Προγράμματος του Νίκου Χριστοδουλίδη για την υγεία, τα επιτεύγματα θα έχουν και τη δική της σφραγίδα, κάτι για το οποίο θα της είμαστε ευγνώμονες.  

Ευχαριστώ θερμά και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας δρα Χριστίνα Γιαννάκη. Είμαι σίγουρος πως η συνεργασία μας θα είναι αγαστή και εποικοδομητική με κύριο μέλημα το καλό των συμπολιτών μας. Σας διαβεβαιώ πως η πόρτα του γραφείου μου θα είναι πάντα ανοιχτή για προτάσεις, ανταλλαγή απόψεων και ανάπτυξη αμοιβαίας υποστήριξης.

Κυρίες και κύριοι, 

Αναλαμβάνω ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία εκκρεμούν πολλά σημαντικά νομοσχέδια.

Πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η καθολική πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με την παροχή ενός λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος Υγείας.  Στόχος μας είναι η στήριξη της αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ με την παράλληλη αναβάθμισή του, διορθώνοντας τις οποιεσδήποτε στρεβλώσεις  που έχουν παρουσιαστεί.

Επίσης, η προώθηση Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία, η θέσπιση εθνικών προγραμμάτων πρόληψης ασθενειών βάσει διεθνών προτύπων, καθώς και η αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων υγείας αποτελούν μέρος του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Νίκου Χριστοδουλίδη, για την υλοποίηση του οποίου θα εργαστούμε εντατικά. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση της φαρμακευτικής καινοτομίας, η θωράκιση του τομέα της Ψυχικής Υγείας και Απεξάρτησης και η αποτελεσματική λειτουργία των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ συμπεριλαμβάνονται στους πυλώνες που στόχο έχουν την αναβάθμιση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών. 

Θέλω να τονίσω το εξής:

Η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους τους δικαιούχους του συστήματος είναι αδιαπραγμάτευτη. Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό για τον άνθρωπο και εμείς πρέπει να είμαστε οι φύλακές του.  Με πλήρη επίγνωση των καθηκόντων που μου ανατέθηκαν, σας διαβεβαιώ πως θα εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις έχοντας πρώτα και πάνω απ' όλα στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να δηλώσω ότι δεν αναλαμβάνω το Υπουργείο Υγείας για οποιοδήποτε άλλο λόγο παρά μόνο για την παραγωγή έργου.

(ΔΚ/ΕΠ)