Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-02-2024 19:00

Χαιρετισμός της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας δρος Αθηνάς Μιχαηλίδου στην Τιμητική Εκδήλωση του Ελληνικού Πνευματικού Ομίλου Κύπρου για τον συγγραφέα και αγωνιστή Πέτρο Στυλιανού

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω απόψε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Ελληνικός Πνευματικός Όμιλος Κύπρου, με θέμα τη ζωή, τη δράση και το έργο μιας εξέχουσας προσωπικότητας της πατρίδας μας, του Πέτρου Στυλιανού.

Πριν από οποιαδήποτε άλλη αναφορά, επιτρέψετε μου να συγχαρώ θερμά την Πρόεδρο και τα μέλη του Ελληνικού Πνευματικού Όμιλου Κύπρου, αφού, η πλούσια δράση που αναπτύσσουν, με άξονα την προσφορά στον τόπο και στην κοινωνία, συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής μας κληρονομιάς και στη διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας.

Στο πιο πάνω πλαίσιο εντάσσεται και η σημερινή εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθεί με ενάργεια η ζωή, η πολυσχιδής δράση και το σημαίνον συγγραφικό έργο του Πέτρου Στυλιανού.

Ο Πέτρος Στυλιανού, γεννήθηκε το 1933 στην κατεχόμενη σήμερα Κυθρέα. Διακρίθηκε από νεαρή ηλικία για το ήθος και την άδολη αγάπη του για την πατρίδα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το 1956, επέλεξε συνειδητά να εγκαταλείψει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, για να ενταχθεί, μαζί με άλλους κύπριους φοιτητές, στις τάξεις της Ε.Ο.Κ.Α. και να συμμετέχει ενεργά  στον αγώνα για την Ελευθερία. Ως αποτέλεσμα της ενεργού δράσης που ανέπτυξε, συνελήφθη, φυλακίστηκε στην Αγγλία και υπέστη φρικτά βασανιστήρια από τους κατακτητές.

Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ο Πέτρος Στυλιανού συνέχισε να προσφέρει με τον ίδιο ζήλο στην πατρίδα. Ανάμεσα σε άλλα, διετέλεσε Βουλευτής, Υφυπουργός Εσωτερικών, Δήμαρχος, Πρόεδρος και μέλος πολλών κοινωφελών επιτροπών, συνδέσμων και οργανώσεων. Μέσα από τις καίριες θέσεις που υπηρέτησε, ανέλαβε σημαντικές πρωτοβουλίες, πετυχαίνοντας την υλοποίηση καθοριστικών αποφάσεων για την εξέλιξη και την πρόοδο της χώρας μας. Να σημειώσω ενδεικτικά, τη συνεισφορά του στην ίδρυση του Κρατικού Αρχείου, των Ελληνικών Σχολείων στη Μεγάλη Βρετανία, των εσπερινών σχολείων στην Κύπρο και του Μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Τέχνης στην Τρεμετουσιά. Εξίσου σημαντική υπήρξε η συμβολή του, μαζί με άλλες πνευματικές προσωπικότητες της Κύπρου, στις προσπάθειες για καθιέρωση της ελληνικής ως γλώσσας διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Την ίδια στιγμή, ο Πέτρος Στυλιανού είναι ο εκπαιδευτικός που επί σειρά ετών δίδαξε σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης και στην Παιδαγωγική Ακαδημία. Είναι ο ενεργός πολίτης με τη συνεχή κοινωνική προσφορά. Ο ερευνητής, ο εκδότης, ο ακάματος εργάτης του πνεύματος, ο συγγραφέας με το πλούσιο συγγραφικό έργο. Ένα έργο, το οποίο αποτελεί τον καρπό της αγάπης και της αφοσίωσης του στην πατρίδα, το κληροδότημα ουσιαστικά της δικής του πνευματικής παρακαταθήκης στις παρούσες και τις μέλλουσες γενιές. Δικαίως, η καθοριστικής σημασίας για τη χάραξη νέων πνευματικών δρόμων δράση του, αναγνωρίστηκε διεθνώς. Ξεχωρίζει η βράβευση του από την Κυπριακή Πολιτεία το 2016, με την ύψιστη τιμή του Αριστείου Γραμμάτων και Τεχνών.

Ως χαρακτηριστική του ήθους αλλά και της ανεκτίμητης προσφοράς του στην παιδεία και τον πολιτισμό μας, σημειώνω, μεταξύ άλλων, την πολύ σημαντική δωρεά τού μοναδικού και αδημοσίευτου έργου του για το Μεσολόγγι, στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το εν λόγω έργο, το οποίο αναφέρεται στον αγώνα των Μεσολογγιτών για Ελευθερία, με μνεία στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για δικαίωση, κοσμεί από τον Μάιο του 2023 το Κέντρο Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη «Στέλιος Ιωάννου», αποτελώντας, υπό μια ευρύτερη έννοια, έναν ύμνο στην Ελευθερία, μία έκφραση αντίστασης σε κάθε προσπάθεια υποδούλωσης.

Φίλες και φίλοι,

Είναι πολλά αυτά που μπορεί να υπομνήσει κανείς στην προσπάθειά του να αναδείξει την αδιαμφησβήτητη συμβολή του δρος Πέτρου Στυλιανού στα κυπριακά γράμματα αλλά και στον πολιτικό και κοινωνικό στίβο της πατρίδας μας. Ωστόσο, θα περιοριστώ σε όσα συνοπτικά ανέφερα, αφού, στη συνέχεια, οι έγκριτοι ομιλητές, στη δική τους τοποθέτηση, θα αναλύσουν το έργο του, δίδοντάς μας την ευκαιρία να γίνουμε κοινωνοί γνωστών και άγνωστων πτυχών της δράσης και της προσφοράς του.

Θέλω, για ακόμη μία φορά να συγχαρώ τους διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, συμβάλλουν στην υλοποίηση των προσπαθειών της Πολιτείας για ανάδειξη των αγώνων, της παράδοσης, του πνευματικού πλούτου και του πολιτισμού της πατρίδας μας, αλλά και ανθρώπων που με την προσωπικότητα, τη δράση και το έργο τους, αξίζει να τιμώνται, να επιβραβεύονται και να προβάλλονται ως πρότυπο για όλους. Και ο Πέτρος Στυλιανού είναι ένας από αυτούς. 

ΙΠ