Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-02-2024 12:14

Συμμετοχή της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου σε πάνελ με θέμα «Ενέργεια, Πράσινη Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στις 09/02/2024

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος κα Αντωνία Θεοδοσίου συμμετείχε με άλλους εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους φορέων και οργανισμών σε πάνελ συζήτηση στο Θεματικό Εργαστήριο «Ενέργεια, Πράσινη Ανάπτυξη και Περιβάλλον», στο πλαίσιο Hμερίδας που διοργάνωσε το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) με τίτλο «Καινοτομία, Συνεργασία, Ανάπτυξη». Στη συζήτηση αντηλλάγησαν γνώσεις, απόψεις και εμπειρογνωμοσύνη που άπτονται των πεδίων της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και του περιβάλλοντος, καθώς και ιδέες για ενίσχυση και περαιτέρω αξιοποίηση της δυναμικής του κυπριακού οικοσυστήματος.

Κατά τη συζήτηση η Επίτροπος ανέφερε ότι με βάση την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθορίζεται ως κοινός ευρωπαϊκός στόχος η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050, εξηγώντας ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιταχύνουν τις προσπάθειες για μετατροπή των οικονομιών τους, ώστε να μην υπάρχει χρήση ορυκτών καυσίμων. Για να επιτευχθεί αυτό η Επίτροπος είπε ότι «απαιτείται ραγδαία αύξηση της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην παραγωγή και χρήση, στα κτίρια, τις μεταφορές και τη βιομηχανία. Η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, ιδιαίτερα, στον τομέα της ενέργειας (παραγωγή, διανομή και κατανάλωση) θα πρέπει να εξετάσει και να επενδύσει σε πρακτικές που να προέρχονται από το πεδίο της έρευνας και καινοτομίας. Έχουν ήδη θεσπιστεί περιβαλλοντικές πολιτικές. Εκείνο που χρειάζεται είναι η αποτελεσματική υλοποίηση και επιβολή τους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ενίσχυσης του νομικού πλαισίου, των συστημάτων παρακολούθησης και της συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων και οργανισμών».

Αναφερόμενη στην ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ, είπε ότι αυτό προϋποθέτει την άμεση δημιουργία ενεργειακού οικοσυστήματος, στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν φορείς, οργανωμένα σύνολα και άτομα, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να προωθηθεί η διασύνδεση ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή κοινότητα και με δημόσιους φορείς καθώς και η προώθηση και στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων.  

Συμπλήρωσε ότι καινοτόμες λύσεις θα πρέπει να εξευρεθούν και για την ενεργειακή αποθήκευση από παραγωγή ΑΠΕ αλλά και να εδραιωθούν συνεργασίες με άλλες χώρες για σκοπούς ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Σε παρέμβασή της η κα Θεοδοσίου αναφέρθηκε επίσης και στη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας: «Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας την εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Χρειάζονται, όμως, καινοτόμες τεχνολογίες για τη στοχευμένη διεσπαρμένη παραγωγή, διανομή και αποθήκευση, καθώς και καταρτισμός χωρικής στρατηγικής, έτσι ώστε να μην προκαλείται αλλοίωση του φυσικού και ανθρωπογενούς παραδοσιακού τοπίου και επηρεασμός της βιοποικιλότητας». Συμπληρωματικά ανέφερε ότι και η αξιοποίηση της βιομάζας, σε συνδυασμό με τη διαχείριση των αποβλήτων, του πράσινου υδρογόνου και της αντλιοταμίευσης, μπορεί να διαφοροποιήσει το ενεργειακό μείγμα.

Κάνοντας αναφορά στο θέμα του φυσικού αερίου, η κα Θεοδοσίου είπε: «Αν και δεν πρέπει να αποτελεί την πρώτη προτεραιότητά μας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως μεταβατικό καύσιμο. Χρειάζεται, όμως, να του δοθεί η ταυτότητά του και μέσα από καινοτόμες ιδέες να αντισταθμιστεί το ανθρακικό του αποτύπωμα».

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, αναφερόμενη στις αρμοδιότητές της, είπε ότι ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην «απορρόφηση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με μοντέλα που πρέπει να αναπτυχθούν μέσω των χρήσεων γης, με στόχο να αυξηθεί η δασοκάλυψη, να ενισχυθεί η βιοποικιλότητα και να αποφεύγεται η περαιτέρω σφράγιση της γης». Στις προτεραιότητες του Γραφείου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος είναι και η προστασία των φυσικών υγροβιότοπων, η θέσπιση και η εφαρμογή μέτρων προώθησης βιώσιμων πρακτικών χρήσης της γης, τις οποίες η Επίτροπος χαρακτήρισε ως «ουσιώδεις για τη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και των μοναδικών οικοσυστημάτων της χώρας μας».

Τέλος, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει θεσμική υποχρέωση αξιοποίησης των εσόδων από την δημοπράτηση δικαιωμάτων εμπορίας ρύπων και ότι θα πρέπει να μελετάται η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη εξοικονόμηση διοξειδίου του άνθρακα ανά ευρώ. Κλείνοντας, τόνισε ότι τα πιο πάνω ποσά θα πρέπει να επιστρέφουν στην κοινωνία μέσω δράσεων και μηχανισμών στήριξης για το περιβάλλον, και βεβαίως στον τομέα της έρευνας για ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και πρακτικών.

(ΑΣΠ/ΜΣ)