Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-02-2024 21:18

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για τα 70 χρόνια δράσης και προσφοράς του Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Πάφου (Α.Π.Ο.Π.)

Βρίσκομαι στο βήμα αυτό με ένα μίγμα αισθημάτων και κινήτρων που ορίζουν και όσα θέλω να πω απόψε με την ευκαιρία μιας εκδήλωσης που η σημασία της υπερβαίνει τα όρια της πόλης μας: Το ηθικό χρέος, το καθήκον της Πολιτείας να αναγνωρίζει και να τιμά τα οργανωμένα σύνολα που στη μακρόχρονη πορεία τους συμβάλλουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του αθλητισμού στη χώρα μας. Η αξιοποίηση μιας σπουδαίας ευκαιρίας για την εκπομπή και ανάδειξη μηνυμάτων προς την κυπριακή κοινωνία. Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, το συναίσθημα του πρώην νέου ‑ μέλους μιας αθλητικής και πολιτιστικής οικογένειας που αναπολεί το παρελθόν με την πίστη σε ένα καλύτερο μέλλον.

Η 70χρονη πορεία του Α.Π.Ο.Π., ως Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πάφου από το 1953 μέχρι το 2000 και ως Αθλητικού Πολιτιστικού Ομίλου Πάφου από το ίδιο έτος μέχρι σήμερα, αποτελεί  ένα από τα πιο αξιόλογα κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας της πόλης μας.

Η σημασία και η αξία της δράσης οργανωμένων συνόλων μπορεί να αποτιμηθεί ορθά και αντικειμενικά όταν λαμβάνονται υπόψη, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες μέσα στις οποίες συστήνονται και αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους, οι σκοποί και οι στόχοι των ιδρυτών τους, το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρουν, τα μέσα και οι δυνατότητες που διαθέτουν και οι ανάγκες και οι προσδοκίες της κοινωνίας στην οποία δραστηριοποιούνται.

Στην περίπτωση του Α.Π.Ο.Π., οι πρωτεργάτες της ίδρυσής του το 1953, κατά τη διάρκεια της βρετανικής αποικιοκρατίας, φιλοδοξούσαν όπως το Σωματείο διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού και του αναδυόμενου τότε αθλήματος του ποδοσφαίρου, καθώς και ουσιαστικό ρόλο στην πολιτιστική κίνηση της τότε πολίχνης της Πάφου με αισθητό θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία της. Είμαστε λίγα μόλις χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Πάφος διάγει τον δέκατο χρόνο δημαρχίας του Χριστόδουλου Γαλατόπουλου με απτά δείγματα αναμόρφωσης και πνευματικής – πολιτιστικής ακμής, η εκπαίδευση και ο αθλητισμός είναι σημαντικοί πόλοι της ζωής της πόλης και η πολιτική ζύμωση έντονη στην τοπική κοινωνία. Η βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να ελέγχει τα πάντα, επιδιώκοντας την αποτροπή της ενδυνάμωσης της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων της Κύπρου και του πόθου και αγώνα για Αυτοδιάθεση - ΄Ενωση.

Στα 50 σχεδόν χρόνια της πορείας του μέχρι το 2000, ο Α.Π.Ο.Π. έβαλε την Πάφο στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Κύπρου, με την ομάδα του να αγωνίζεται στην Α΄ Κατηγορία για 19 περιόδους καταγράφοντας αξιόλογες για τα δεδομένα της εποχής επιδόσεις: πέντε φορές κατέκτησε το πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας και τέσσερις φορές προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου. Μια από αυτές τις φορές, τη θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά, ήταν στον Παφιακό, όπου ο Α.Π.Ο.Π. προκρίθηκε απέναντι στον Πεζοπορικό με τερματοφύλακα τον Αλαφογιάννη. Ήταν μια από τις πιο ιστορικές στιγμές που εγώ μεγαλώνοντας θυμάμαι στην ιστορία του Α.Π.Ο.Π. Στο Ιακώβειο Στάδιο – γνωστό ευρύτερα ως Στάδιο Γ.Σ.Κ. – από το 1953 μέχρι το 1982 και στο Παφιακό Στάδιο κατά τα υπόλοιπα χρόνια, η ποδοσφαιρική ομάδα του Α.Π.Ο.Π. προσέφερε σε γενεές Παφίων στιγμές συγκίνησης, ευφορίας και απογοήτευσης – αυτά είναι τα σύμφυτα στοιχεία του ποδοσφαίρου. Παράλληλα έδινε ένα πολύ αξιόλογο «παρών» στον χώρο του κλασσικού αθλητισμού στην πόλη μας.

Ως ενεργό κύτταρο της κοινωνίας, ο Α.Π.Ο.Π. δεν μπορούσε να μην συνδεθεί με τους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, για την αντιμετώπιση της τουρκοανταρσίας του 1963 – 1964, για την προάσπιση της δημοκρατίας κατά το προδοτικό πραξικόπημα του 1974 και την απόκρουση της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Είναι για αυτόν τον λόγο που εννέα μέλη και αθλητές του σωματείου προσέφεραν τη ζωή τους στο βωμό του καθήκοντος προς την πατρίδα, κοσμώντας την Ιστορία του με υπέροχα και αειθαλή πρότυπα ηρωισμού, γενναιότητας και φιλοπατρίας:

1.     Ευγόρας Παλληκαρίδης                          6. Παύλος Μιχαηλάς

2.     Ανδρέας Τσέλεπος                                  7. Φειδίας Στόκκος

3.     Δημήτριος Μαυρογένης                           8. Σωτήρης Παπαλαζάρου

4.     Κωστάκης Πενταλιώτης                           9. Γεώργιος Μ. Σάββα

5.     Πανίκος Παστίδης

Το 2000 αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Α.Π.Ο.Π. αλλά και στην πορεία του αθλητισμού αυτής της πόλης μας. Μέσα από μιαν υπέρβαση που η σημασία της έχει παμπάφια εμβέλεια με προεκτάσεις πέραν του αθλητικού χώρου, ο Α.Π.Ο.Π. και ο «Ευαγόρας», τα δύο μεγάλα και «αντίπαλα» ποδοσφαιρικά Σωματεία της Πάφου, ενώνουν δυνάμεις και έτσι γεννάται ένα νέο Σωματείο, η  «Αθλητική ΄Ενωση Πάφος». Επιτρέψτε μου να σταθώ εν συντομία στο γεγονός αυτό, ήταν κάτι που όλοι το συζητούσαμε στην πόλη, αλλά ήταν δύο επικεφαλής, στα δύο Σωματεία, ο ένας ο κ. Ηλίας Ηλιάδης και ο άλλος ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον «Ευαγόρα» που τόλμησαν να προχωρήσουν με κάτι που όλοι συζητούσαμε, αλλά δεν τολμούσε κανείς να προχωρήσει σε αυτή την ενοποίηση. Θέλω με αφορμή την αποψινή ευκαιρία να σας συγχαρώ για αυτή την τολμηρή πρωτοβουλία για την πόλη μας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε τη σημασία της συνένωσης δυνάμεων και δυνατοτήτων από τα οργανωμένα σύνολα και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο δημόσιο βίο για χάρη του κοινού συμφέροντος, δηλαδή αυτής της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών που οφείλουμε να υπηρετούμε. Μπορούμε κάτω από την ίδια οργανωτική στέγη και ομπρέλα να διατηρούμε τα επιμέρους «πιστεύω», τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες μας, έχοντας ως ενοποιό στοιχείο τους υπέρτερους κοινούς σκοπούς και στόχους. Και αυτό ακριβώς έγινε στην πόλη μας το 2000.

Από το 2000 ο Αθλητικός Πολιτιστικός ΄Ομιλος Πάφου πλέον, το Σωματείο ξεκίνησε να καταγράφει μια νέα σελίδα στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης και της Επαρχίας, η οποία συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι σήμερα. Στον τομέα του αθλητισμού, ο οποίος αποτελεί τον κορμό, τον κινητήριο άξονα της δράσης και του έργου του Σωματείου στα 25 σχεδόν αυτά χρόνια, κυριαρχεί η καλαθοσφαίριση. Ο προσανατολισμός του νέου Σωματείου από τα πρώτα ήδη χρόνια της δραστηριοποίησής του προς την ανάπτυξη του αθλήματος αυτού στις τάξεις ατόμων και των δύο φύλων από ένα μεγάλο ηλικιακά φάσμα, 6 έως 18 χρόνων, δεν αποτελεί μόνο ένα στρατηγικό σκοπό του Σωματείου, αλλά μια μακράς πνοής και βάθους επένδυση για τον αθλητισμό και την κοινωνία της Πάφου.

Το έργο που επιτέλεσε στα χρόνια αυτά η Ακαδημία Καλαθοσφαίρισης και οι άλλοι βραχίονες του Σωματείου για τη διάδοση, την ανάπτυξη και την ανάδειξη της καλαθοσφαίρισης μέσω διαφόρων διοργανώσεων και δράσεων, περιλαμβανομένων τουρνουά διεθνούς εμβέλειας, δεν αποτελεί τίτλο τιμής μόνο για το Σωματείο, αλλά και για την πόλη της Πάφου και τη χώρα μας. Οι επιδόσεις των ομάδων του Σωματείου στα πρωταθλήματα και σε άλλες διοργανώσεις της Κύπρου, αλλά και η συμμετοχή μελών του Σωματείου σε εθνικές ομάδες που διακρίθηκαν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, είναι οι καρποί μιας επίμοχθης και αξιέπαινης  προσπάθειας διαφόρων συντελεστών και, την ίδια ώρα, απτές αποδείξεις των δυνατοτήτων και των ευοίωνων προοπτικών που έχει το Σωματείο και ο τομέας της καλαθοσφαίρισης στη χώρα μας, με αποκορύφωμα τη διοργάνωση του Ευρωμπάσκετ στην Κύπρο το 2025. Σας διαβεβαιώ ότι από πλευράς Πολιτείας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να είναι μια πετυχημένη διοργάνωση.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει και μια άλλη διάσταση που αποτελεί και αδιαμφισβήτητο γεγονός που φαίνεται και από τη δράση και την πορεία όλα αυτά τα χρόνια του Α.Π.Ο.Π. Αν δούμε τα αποτελέσματα, αποτελεί γεγονός, είναι κάτι που νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι, ότι ο αθλητισμός στην Πάφο ανθίζει, τα τελευταία χρόνια φαίνεται και από την παρουσία των Σωματείων μας, των σχολείων, των αθλητών μας στα διάφορα πρωταθλήματα. Είναι σε αυτό το πλαίσιο, για παράδειγμα, που δεν είναι καθόλου τυχαία η κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Λυκείων στην Πετόσφαιρα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από το Α’ Λύκειο Πάφου, όπως επίσης και η κατάκτηση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Λυκείων στη Χειροσφαίριση από ένα σχολείο της Πάφου. Πριν λίγα χρόνια κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι τέτοιο.

Η συμπλήρωση πριν από λίγους μήνες 70 χρόνων από την ίδρυση του Α.Π.Ο.Π. δικαιολογημένα αποτελεί αφορμή για επετειακό εορτασμό και απόδοση επαίνου για το συνολικό έργο και την προσφορά του Σωματείου κατά τη μακρόχρονη πορεία του. Είμαι παρών σε αυτή την επετειακή εκδήλωση και συμμερίζομαι τη χαρά και την υπερηφάνεια της διοίκησης και των μελών του Σωματείου, αφού, μάλιστα, ως νέος υπήρξα για αρκετά χρόνια μέλος της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΑΠΟΠ, με προπονητή μας τον Σαββάκη Στυλιανού. Ζήσαμε σημαντικές στιγμές αλλά το πιο σπουδαίο δεν ήταν μόνο η προπόνηση, ήταν τα μαθήματα ζωής που μάθαμε από ανθρώπους όπως ο κ. Στυλιανού, και τον ευχαριστώ θερμά.

Την ίδια στιγμή, ως άνθρωπος που έχει βιώσει και αντιλαμβάνεται πολύ καλά τη σημασία και την αξία του αθλητισμού, θέλω να αξιοποιήσω την αποψινή ευκαιρία για να μεταφέρω το μήνυμα ότι τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά ιεραρχούμε τον αθλητισμό ψηλά στις προτεραιότητές μας, επειδή πιστεύουμε πραγματικά ότι διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην πλήρη και σωστή διαπαιδαγώγηση και ανάπτυξη των παιδιών, των εφήβων και των νέων μας. Η σύζευξη αθλητισμού – πολιτισμού, εδραζόμενη στις αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και στα επιτεύγματα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αποτελεί διαχρονικά κορυφαία προτεραιότητα και πολιτική των κρατών και των κοινωνιών που επενδύουν στο δίπτυχο μόρφωση – άθληση, εμπνεόμενες από την αειθαλή αλήθεια που περικλείει η φράση «Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ».

Είναι έντονη η πεποίθησή μου ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε σαφώς περισσότερα και πιο αποδοτικά πράγματα στον τομέα του αθλητισμού μέσα από μια ολιστική προσέγγιση, που θα λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες στον χώρο της κοινωνίας μας και θα αξιοποιεί τις επιτυχημένες και δόκιμες πολιτικές και πρακτικές που εφαρμόζουν άλλα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Απευθυνόμενος στην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Π.Ο.Π., την αγαπητή φίλη Αννίτα Ταλιώτου, θέλω να εκφράσω προς την ίδια και τα άλλα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου τις ευχαριστίες μου για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχω στην αποψινή εκδήλωση.

Χαιρετίζοντας την πραγματοποίηση της σεμνής αυτής τελετής και συγχαίροντας τους συντελεστές της, θέλω να διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση θα είναι αρωγός, πάντα εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του Κράτους, σε κάθε προσπάθεια για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του αθλητισμού στην Πάφο και τη χώρα μας ευρύτερα. Να αξιοποιήσω και την παρουσία της Αντιπροέδρου του ΚΟΑ, εκείνο που έχουμε ως υποχρέωση να κάνουμε ως Πολιτεία είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για τους αθλητές μας είτε βρίσκονται στην Πάφο, είτε στη Λευκωσία, είτε στο πιο απομακρυσμένο χωριό να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες στην άθληση, έτσι ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις. Πρέπει να γίνει μια οικονομική συνεισφορά απόψε από πλευράς του ΚΟΑ, δεν γνωρίζω τις οικονομικές δυνατότητές του ούτε παρεμβαίνω, αλλά έχω ενημερωθεί ότι η χορηγία για τον Α.Π.Ο.Π. είναι περίπου 18 χιλιάδες ευρώ, με προϋπολογισμό 200 χιλιάδων ευρώ, άρα δεν μπορούμε να φύγουμε χωρίς να συνεισφέρουμε τουλάχιστον 15 χιλιάδες ευρώ από τον ΚΟΑ.

Εξάλλου, ο ρόλος του Α.Π.Ο.Π. και των άλλων Σωματείων και φορέων που έχουν λόγο και ρόλο στα αθλητικά δρώμενα, όπως είναι οι Ομοσπονδίες, αλλά και η Τοπική Αρχή, είναι σημαντικός, και είναι αναγκαίο να συνενώσουμε δυνάμεις για να πετύχουμε τους στόχους μας.

Το ακρωνύμιο Α.Π.Ο.Π. δικαιολογημένα συνδέθηκε άρρηκτα με την αθλητική, πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη της Πάφου στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Εύχομαι και προσβλέπω όπως η πορεία του Σωματείου γίνει ακόμα πιο γόνιμη για να σφραγίσει το παρόν, αλλά πιο σημαντικά, το μέλλον της πόλης και Επαρχίας μας.

(ΡΜ/ΕΠ/ΝΓιαν)