Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2024 18:24

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δέχθηκε την Επικεφαλής και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης

H Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την Επικεφαλής κ. Ντόρα Μπακογιάννη και μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), οι οποίοι πραγματοποιούν επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής. Η αντιπροσωπία αποτελείται από τους κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, κ. Μαρία Συρεγγέλα, κ. Γεώργιο Παπανδρέου, κ. Ιωάννη Οικονόμου, κ. Γεώργιο Σταμάτη, κ. Άννα Ευθυμίου, κ. Αναστάσιο Χατζηβασιλείου, κ. Νίνα Κασιμάτη, κ. Δημήτριο Μάντζο και κ. Λιάνα Κανέλλη. Παρόντες στην συνάντηση ήταν ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ κ. Νίκος Τορναρίτης και τα μέλη,  κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και κ. Κωστής Ευσταθίου.

Καλωσορίζοντας την ελληνική αντιπροσωπία, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε τις αδελφικές σχέσεις και την αγαστή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου και, κατ’ επέκταση των δύο Κοινοβουλίων, στον διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο, στην προκειμένη περίπτωση στο Συμβούλιο της Ευρώπης σε ό,τι αφορά μείζονα για τις δύο χώρες ζητήματα, με γνώμονα πάντα το διεθνές δίκαιο και την προάσπιση των εθνικών τους συμφερόντων. Η κ. Δημητρίου σημείωσε ειδικότερα την άριστη συνεργασία  μεταξύ των αντιπροσωπιών των δύο Κοινοβουλίων στην ΚΣΣΕ και την ταύτιση θέσεων όσον αφορά τα καίρια ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό, ως θεματοφύλακα της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Εξέφρασε δε ευγνωμοσύνη για την ακλόνητη στήριξη των Ελλήνων βουλευτών στην προβολή των δικαίων του Κυπριακού λαού στο πλαίσιο των εργασιών της Συνέλευσης για επιμέρους πτυχές του κυπριακού προβλήματος, όπως το θέμα της Αμμοχώστου. Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε τις εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις και μεθοδεύσεις εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της νεκρής ζώνης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν “παγωμένες συγκρούσεις” και ότι οφείλει η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα  η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα, που ορθά επέδειξε στην περίπτωση της Ουκρανίας και στην περίπτωση της Κύπρου, όπως και έναντι κάθε παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε τη συμβολή της Κύπρου, ως του εγγύτερου κράτους μέλους της ΕΕ στην περιοχή, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για τη μεταφορά δια θαλάσσης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.  Η κ. Δημητρίου επισήμανε τις ανησυχητικά αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και υπογράμμισε την ανάγκη όπως η ΕΕ κατανοήσει ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και να αναλάβει άμεσα δράση προς αντιμετώπιση της κρίσης.   

Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι παρούσα επίσκεψη στην Κύπρο της ελληνικής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ αντανακλά τη στενή συνεργασία και σύμπλευση  των αντιπροσωπιών Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό, καθώς και άλλα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν τον Οργανισμό. Φέτος, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη, γιορτάζουμε 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν ξεχνούμε τη θλιβερή επέτειο  50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η Πράσινη Γραμμή αποτελεί τη ντροπή της Ευρώπης.

Αναφερόμενη στις μεγάλες ροές παράτυπων μεταναστών προς την Ελλάδα και τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις που δέχεται η Κύπρος, λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να διαχειριστεί τη μεγάλη αυτή πρόκληση συλλογικά και πιο αποτελεσματικά.

Ακολούθως, έγινε ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και άλλα ζητήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)