Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-04-2024 14:02

Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών αναφορικά με τους Ηλεκτρικούς Θερμοσίφωνες

Ο περί της Εποπτείας της Αγοράς Νόμος του 2022, οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Ηλεκτρολογικός Εξοπλισμός Χαμηλής Τάσης) Κανονισμοί του 2017, και οι περί των Βασικών Απαιτήσεων (Ηλεκτρομαγνητική Συμβατότητα) Κανονισμοί του 2017 μέχρι 2020.

Το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών ως η αρμόδια Αρχή για την εφαρμογή των πιο πάνω Κανονισμών, σε συνέχεια της Ανακοίνωσης για τους ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες (δοχείο ζεστού νερού χρήσης με ηλεκτρική αντίσταση) με ημερομηνία Σεπτέμβριος 2017, αντίγραφο της οποίας παρατίθεται εδώ, εφιστά την προσοχή των οικονομικών φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα διάθεσης ηλεκτρικών θερμοσιφώνων και του καταναλωτικού κοινού, ότι αυτοί θα πρέπει να συνοδεύονται από οδηγίες και πληροφορίες ασφάλειας στην ελληνική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι το ηλιακό θερμικό σύστημα αποτελεί τον αποδοτικότερο και «καθαρότερο» τρόπο κάλυψης των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης. Είναι μία αξιόπιστη συσκευή με ελάχιστη συντήρηση και με μεγάλη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, είναι κατασκευασμένη να διαχειρίζεται μεγάλη ποσότητα νερού σε υψηλή θερμοκρασία και είναι εκτεθειμένη σε όλες τις καιρικές συνθήκες, όπου η ποιότητα του αποθηκευμένου νερού παίζει σημαντικό ρόλο στην αντοχή της.

Τονίζεται ότι για τον κλειστό θερμοσίφωνα (πιέσεως), για να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία και μακροζωία της συσκευής, ο καταναλωτής θα πρέπει να φροντίζει, ώστε να πραγματοποιείται συντήρηση από υδραυλικό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνήθως κάθε 2-3 χρόνια, και συγκεκριμένα για τα όργανα ασφαλείας όπως η βαλβίδα ασφαλείας, το δοχείο διαστολής (Expansion tank) και το εξαεριστικό (Αυτόματο εξαεριστηράκι). Επισημαίνεται ειδικότερα ότι η βαλβίδα ασφαλείας (διάταξη εκτόνωσης της πίεσης) πρέπει να τίθεται τακτικά σε λειτουργία για την απομάκρυνση ασβεστολιθικών αποθέσεων (άλατα) και για να επιβεβαιώνεται ότι δεν είναι φραγμένη.

Περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις μπορούν να ζητηθούν από το Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών στο τηλέφωνο 22800522.

(ΝΓιαν/ΜΣ)