Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

10-04-2024 18:46

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου δέχθηκε σήμερα την ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία κ. Sviatlana Tsikhanouskaya

Καλωσορίζοντας την κ. Tsikhanouskaya, η Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Κύπρος καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο κάθε μορφής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Έχουμε ως Κύπρος, ανέφερε η κ. Δημητρίου, έναν επιπρόσθετο λόγο να παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε αρχές, οι οποίες βάναυσα καταπατούνται  στη χώρα μας εδώ και πενήντα χρόνια συνεπεία της εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής από την Τουρκία εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η Πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία  εφαρμόζει πλήρως τις υιοθετηθείσες από την ΕΕ κυρώσεις έναντι του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, όπως και έναντι της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση των πολιτικών κρατουμένων και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των πολιτικών ελευθεριών στη Λευκορωσία. Τόνισε δε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό και αποφασιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση ολοκληρωτικών καθεστώτων και ενεργειών που απειλούν τη δημοκρατία, επισημαίνοντας  ότι η διολίσθηση των δημοκρατικών αξιών ενισχύει την άνοδο ακραίων στοιχείων και πρέπει να προβληματίσει την ΕΕ ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών και γενικότερα.

Η κ. Tsikhanouskaya εξέφρασε ευχαριστίες για την ευκαιρία που είχε να ενημερώσει την Πρόεδρο της Βουλής για την πολιτική και ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα της και βαθιά εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Κύπρος σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν στη Λευκορωσία και στο ζήτημα της Ουκρανίας. Η κ. Tsikhanouskaya ενημέρωσε την Πρόεδρο της Βουλής για τη δράση της, τονίζοντας ότι συνεχίζει τον αγώνα της, που έχει ως στόχο τη διεξαγωγή ελεύθερων δημοκρατικών εκλογών στη Λευκορωσία, καθώς και τη στήριξη της Ουκρανίας στον αγώνα που διεξάγει για την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και των ευρωπαϊκών αρχών. Η κ. Tsikhanouskaya εξέφρασε, παράλληλα, απογοήτευση για την αναποφασιστικότητα που χαρακτηρίζει τη διεθνή κοινότητα και για το ελλιπές περιεχόμενο των κυρώσεων της ΕΕ εναντίον του καθεστώτος Λουκασένκο, το οποίο, όπως επισήμανε, συχνά παρακάμπτεται και ως εκ τούτου είναι σημαντικό να ενισχυθεί.

Τέλος, η Πρόεδρος της Βουλής και η κ. Tsikhanouskaya αντάλλαξαν απόψεις για πιθανούς τρόπους απάμβλυνσης ανθρωπιστικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η διασπορά της Λευκορωσίας και ειδικότερα οι Λευκορώσοι που διαμένουν στην Κύπρο. 

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)