Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-06-2024 13:23

Κοινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών και του Γραφείου Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία στον καταρτισμό έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού

Η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο αίτημα της για τεχνική στήριξη στον καταρτισμό έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού. Το αίτημα υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το Γραφείο Επίτροπου Ισότητας των Φύλων, μέσω του Τεχνικού Εργαλείου Στήριξης της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.

Η εφαρμογή έμφυλου κρατικού προϋπολογισμού είναι μια δράση που παρουσιάζει τον βαθμό επίτευξης της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στο πλαίσιο της οριζόντιας ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στις δημόσιες πολιτικές. Έμφυλος είναι ο προϋπολογισμός που περιλαμβάνει πολιτικές και δράσεις στη βάση στοχευμένου σχεδιασμού και επαρκών στατιστικών δεδομένων, με γνώμονα το φύλο και τις ηλικιακές ομάδες του πληθυσμού. Η υλοποίηση του έργου θα βασιστεί σε υφιστάμενες στατιστικές που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εργατικό δυναμικό, τα άτομα που ζουν στο όριο της φτώχειας, το χάσμα αμοιβών και συντάξεων, καθώς και σε στατιστικές, που αναμένεται να αναπτυχθούν στο πλαίσιο της νέας Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των Φύλων.

Η υλοποίηση του έμφυλου προϋπολογισμού προϋποθέτει την αναδιάρθρωση των πολιτικών που αφορούν τόσο στα έσοδα όσο και στα έξοδα του κράτους, αναγνωρίζοντας τις διαφορετικές ανάγκες ανδρών και γυναικών, έτσι ώστε να επωφελούνται ισότιμα. Ο έμφυλος προϋπολογισμός αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο, αλλά καθ’ όλα αναγκαίο. Αποβλέπει στη μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων στη βάση του φύλου, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και στην ισότιμη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στην κοινωνία και στην οικονομία.

(AA/ΓΣ/ΑΦ)