Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2024 13:22

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου για θέματα που αφορούν τις Εκλογές 2024

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών δρ Ελίκκος Ηλία παραχώρησε σήμερα στο αμφιθέατρο «Θεόφιλος Γεωργιάδης» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών συνέντευξη Τύπου για τις Εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024. Μετά το πέρας της εναρκτήριάς του ομιλίας, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. 

Σε ερώτηση αν έχει εκτιμηθεί το κόστος διεξαγωγής των εκλογών, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε ότι το κόστος κυμαίνεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ. «Έχουμε αγοράσει και νέο εξοπλισμό, τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε και στις επόμενες εκλογές. Τον ακριβή απολογισμό θα τον κάνουμε μετά την ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος.» 

Ερωτηθείς για το πού μπορούν να καταγγέλουν οι πολίτες λήψη μηνυμάτων με περιεχόμενο που απαγορεύει η κείμενη εκλογική νομοθεσία, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ο δρ Ηλία είπε: «Εμείς καλούμε τους υποψηφίους να αφήσουν τους πολίτες να αποφασίσουν ήσυχα και χωρίς περαιτέρω επηρεασμό, να έχουν ένα ήσυχο σαββατοκύριακο, για να εκδηλώσουν την απόφασή τους μέσα στην κάλπη.» 

Πρόσθεσε ότι οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται στα γραφεία του Γενικού Εφόρου Εκλογών και των Εφόρων Εκλογής για οποιαδήποτε παράπονα, τα οποία θα διερευνηθούν. Αν πρόκειται για παράπονα που αφορούν προσωπικά δεδομένα, οι πολίτες μπορούν να αποτείνονται στην Επίτροπο Προστασίας Δεδεομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με την οποία, όπως είπε, υπάρχει μια άριστη συνεργασία. 

«Εκτιμώ όμως ότι θα πρέπει να δείξουν σύνεση οι υποψήφιοι. Είναι και περιπτώσεις που το να στείλεις ένα μήνυμα το Σάββατο το πρωί, για να πεις ψήφισε εμένα, μπορεί και να ενοχλήσει τον ψηφοφόρο τελικά και να λειτουργήσει αντίθετα. Οπόταν θα έλεγα να σταματήσουν. Τώρα αν κάποιοι έχουν στατικές ιστοσελίδες, οι οποίες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα τους, δεν θα ενοχλήσουμε εκείνες τις ιστοσελίδες. Δικαιούνται να τις έχουν και το Σάββατο και την Κυριακή. Αν όμως πρόκειται για μετάδοση διαφήμισεων, αυτά πρέπει να σταματήσουν», είπε ο δρ Ηλία.  

Σημείωσε δε ότι όσον αφορά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών υπάρχει ομάδα που θα τα παρακολουθεί. 

Σε ερώτηση αν έχει γίνει επαρκής ενημέρωση των πολιτών για τους ορθούς τρόπους ψηφοφορίας, ο Γενικός Έφορος Εκλογών είπε: «Κάναμε πολύ καλή ενημέρωση. Όχι μόνο εμείς. Και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης μας έχουν βοηθήσει, το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, οι ίδιοι οι υποψήφιοι, τα κόμματα κάνουν αυτήν την ενημέρωση. Εμείς καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει με έγκυρο τρόπο, και έχουμε δείξει όλους τους σωστούς τρόπους που πρέπει να ψηφίσει κάποιος.» Επεσήμανε δε ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές που ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να δει εκ των προτέρων τα ψηφοδέλτια και να τα μελετήσει.  

Ερωτηθείς για το πότε θα αρχίσει η ενημέρωση των αποτελεσμάτων για τις Ευρωεκλογές, ο δρ Ελίκκος Ηλία είπε: «Εκτιμώ ότι γύρω στις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα θα μπορούμε να δώσουμε παγκύπρια ποσοστά ανά συνδυασμό ή και τους ανεξάρτητους υποψηφίους, αλλά δεν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τα ονόματα των ευρωβουλευτών» 

Πρόσθεσε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ροή πληροφόρησης μέσω της ιστοσελίδας των εκλογών www.elections.gov.cy «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρύψουμε οτιδήποτε. Είμαστε από τις χώρες του κόσμου που δίνουμε τα αποτελέσματα πολύ γρήγορα, μιας και εργάζονται ασταμάτητα οι υπάλληλοι, προκειμένου να τα δώσουν γρήγορα», τόνισε.   

(NZ)