Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-08-2024 11:42

Έρευνα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τις αυξημένες τιμές των οπωροκηπευτικών

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι, με αφορμή τις αυξημένες τιμές οπωροκηπευτικών που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα από το Παρατηρητήριο Τιμών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή, καθώς και δημοσιεύματα προηγούμενων ημερών για το θέμα, έχει προβεί σε επιτόπιους ελέγχους και συναντήσεις, τόσο σε επίπεδο ομάδων παραγωγών όσο και σε φρουταρίες και υπεραγορές.

Από την έρευνα της Υπηρεσίας προέκυψε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις παρατηρείται αδικαιολόγητα αυξημένη λιανική τιμή για φρούτα και λαχανικά, η οποία οφείλεται κυρίως στην πρακτική που ακολουθείτο μέχρι σήμερα για τον καθορισμό λιανικής τιμής στα οπωροκηπευτικά από προμηθευτές, σε καθημερινή βάση.

Συνεπώς, κατά τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν, δόθηκαν αυστηρές οδηγίες από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για άμεσο τερματισμό της πρακτικής αυτής, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα τη συμμόρφωσή τους από 1/8/2024. Σκοπός της Υπηρεσίας είναι η διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού και καθορισμού τιμών στη βάση των συνθηκών της ελεύθερης αγοράς με απώτερο στόχο τη διασφάλιση των οικονομικών συμφερόντων των καταναλωτών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, σε συνεργασία με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θα εντατικοποιήσει τους προβλεπόμενους ελέγχους στην αγορά, σε όλα τα επίπεδα, για εξάλειψη οποιωνδήποτε αθέμιτων πρακτικών σε βάρος των καταναλωτών.

(ΜΣ/ΝΓιαν)