Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

30-10-2018 21:23

Χαιρετισμός του Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στην εκδήλωση του Κέντρου Αίματος

Η κοινωνικότητα, η αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό μας και ο αλτρουισμός είναι έννοιες που δίδουν την ουσιαστική διάσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν συνυπάρχουμε απλώς με τους άλλους, αντίθετα συνδεόμαστε με στενούς και κοινούς δεσμούς. Και η ανθρωπιά μας κρίνεται και αξιολογείται και από την προσφορά μας προς τον συνάνθρωπο.

Η αιμοδοσία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα είδη προσφοράς. Μια προσφορά που χαρίζει το πολυτιμότερο αγαθό, ένα δώρο που φέρει την απαράμιλλη δυναμικότητα να σώζει ζωές. Ταυτόχρονα, γεμίζει τον αιμοδότη με μέγιστη ηθική ικανοποίηση για την ανιδιοτελή του πράξη.  

Το αίμα δεν αγοράζεται, δεν κατασκευάζεται και δεν έχει υποκατάστατο. Προέρχεται μόνο από την ανιδιοτελή προσφορά των εθελοντών αιμοδοτών μας. Η Κύπρος μπορεί να υπερηφανεύεται, αφού αποτελεί παράδειγμα για την κοινωνική ευαισθησία του λαού της ως προς την προσφορά αίματος για κάλυψη των αναγκών της. Στη χώρα μας, πέραν των 60 χιλιάδων μονάδων αίματος προσφέρονται, ενώ πέραν των 120 χιλιάδων παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο. Η συνεχής αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών έχει ως αποτέλεσμα η Κύπρος να κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αιμοδοτών σε αναλογία πληθυσμού σε σύγκριση με άλλα κράτη.

Τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τον συνδυασμό της αδιάκοπης προσπάθειας των κρατικών Υπηρεσιών και ιδιαίτερα του Κέντρου Αίματος και την ευσυνειδησία των οργανωμένων συνόλων της Κύπρου, που αναλαμβάνουν την οργάνωση προγραμμάτων αιμοδοσίας και αφιερώνουν πολύτιμο χρόνο για την επιτυχία και την ομαλή διεκπεραίωσή τους.

Η ίδρυση της Συντονιστικής Επιτροπής Αιμοδοσίας και Διαφώτισης  το 1977 σηματοδότησε μια νέα εποχή για την αιμοδοσία στον τόπο μας. Τα ιδρυτικά στελέχη της όργωσαν τα χωριά και τις πόλεις μας, προσπαθώντας να μεταδώσουν το μήνυμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και, κατ’ επέκταση, της προσφοράς προς τον συνάνθρωπό μας. Και όπως διαπιστώνουμε όλοι από τα σημερινά δεδομένα, το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία.

Έκτοτε, αρκετές υπήρξαν οι εξελίξεις στον τομέα της αιμοδοσίας στον τόπο μας. Ιδρύθηκε το Κέντρο Αίματος, το οποίο αργά και σταθερά επεκτείνει τις αρμοδιότητές του σε παγκύπριο επίπεδο. Όραμά μας είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Αίματος, το οποίο να μπορεί να διαδραματίζει με επιτυχία τον σημαντικό ρόλο του, στο πλαίσιο των σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών. Η αύξηση των ποσοστών αιμοδοσίας, η πιστοποίηση του Κέντρου με το πρότυπο ISO 9001, η εισαγωγή της μοριακής μεθόδου ελέγχου του αίματος, η αύξηση της ποιότητας και της ασφάλειας των παραγώγων αίματος και πολλά άλλα, δείχνουν ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. H ανέγερση νέων κτηριακών εγκαταστάσεων για τα εργαστήρια του Κέντρου Αίματος αποτελεί τον επόμενο μεγάλο στόχο μας.

Φίλες και φίλοι,

Ένα πράγμα δεν άλλαξε όλα αυτά τα χρόνια. Η αμέριστη στήριξη από όλους εσάς, τους εθελοντές αιμοδότες μας. Δεν θα μπορούσα να απουσιάζω από μια εκδήλωση τιμής σε εσάς, που η συνεισφορά σας στην αιμοδοσία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της προσπάθειας των Υπηρεσιών του Κέντρου Αίματος και του Υπουργείου Υγείας. Η Πολιτεία πάντα έχει ανάγκη από πολίτες που επιλέγουν να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις, αλλά που με ανιδιοτέλεια, συνέπεια και προθυμία αφιερώνουν χρόνο για να στηρίξουν τον ευάλωτο συνάνθρωπό μας. Η προσφορά σας είναι για όλους μας πολύτιμη και για αυτό σας οφείλουμε θερμές ευχαριστίες.

Πέρα από τους εθελοντές μας, δεν θα μπορούσα να μην ευχαριστήσω όλους εσάς που αρχίσατε και συνεχίζετε ακούραστα τον ευγενή αυτό αγώνα, τους συντονιστές αιμοδοσίας, που εργάζεστε με ζήλο και σε εθελοντική βάση για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας και των συμπολιτών μας που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Να είστε βέβαιοι ότι η προσήλωσή σας στο καλό των Κύπριων πασχόντων αναγνωρίζεται και εκτιμάται από την Πολιτεία.

Το Υπουργείο Υγείας ήταν και παραμένει αρωγός και έμπρακτος υποστηρικτής όλων των δράσεων που αφορούν την εθελοντική αιμοδοσία και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες, σε συντονισμό με το Κέντρο Αίματος, για την εφαρμογή των πιο σύγχρονων μεθόδων και εργαλείων που υπάρχουν διαθέσιμα και μπορούν να διευκολύνουν την αιμοδοσία.

Τελειώνοντας, θέλω να ευχαριστήσω την Τράπεζα Κύπρου, που με τη συνεργασία και τη διαχρονική της στήριξη δείχνει το έμπρακτο ενδιαφέρον της για θέματα κοινωνικής προσφοράς, όπως είναι ειδικότερα το ζήτημα της αιμοδοσίας.

(MKY)