Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 12:54

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στα εγκαίνια της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου

Η ανταπόκρισή μου να παραστώ και να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση δεν θα μπορούσε παρά να είναι θετική. Το Υπουργείο Υγείας, αλλά και το Κράτος ευρύτερα έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει τη στήριξή του σε πρωτοβουλίες όπως αυτή του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, που οδήγησε στη δημιουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας που εγκαινιάζουμε σήμερα. Μια πρωτοβουλία, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στον στόχο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, αλλά και στον ίδιο τον πολίτη, στις πρακτικές του ανάγκες και στην ψυχοκοινωνική του ιδιοσυγκρασία.

Η δημιουργία Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας εντός του Ινστιτούτου παρέχει τη δυνατότητα στον ασθενή να επισκέπτεται το Κέντρο μόνο για μερικές ώρες, να λαμβάνει τάχιστα και εύχρηστα τη θεραπεία του και να αναχωρεί, για να συνεχίσει απρόσκοπτα την καθημερινότητά του. Ο χώρος αυτός δεν αναμένεται μόνο να διευκολύνει σημαντικά την περίθαλψη των ασθενών, αλλά και να διασφαλίσει το βέλτιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα σε όρους τόσο ιατρικής παθολογίας και όσο και ψυχολογίας.

Ο ασθενής, στον χώρο αυτό μπορεί να αισθάνεται σιγουριά ότι η θεραπεία του θα συνεχίσει να είναι ποιοτική, χωρίς όμως τόσο ο ίδιος όσο και οι οικείοι του να υπόκεινται στην ταλαιπωρία της παραμονής για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ως ένα ερευνητικό, ακαδημαϊκό και ιατρικό Κέντρο που στοχεύει στη βελτίωση και την αναβάθμιση της ποιότητας υγείας των πολιτών, έχει καταφέρει μέσα από το έργο του να εδραιωθεί στον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Η αριστεία που επιτυγχάνει συνεχώς στον τομέα της επιστημονικής του εργασίας, η αδιαμφισβήτητη κοινωνική προσφορά του ιδιαίτερα σε συνανθρώπους μας με σπάνιες χρόνιες παθήσεις, η επαγγελματική του προσέγγιση σε ασθενείς και εταίρους, η καινοτομία στον τομέα της Νευρολογίας και της Βιοϊατρικής και η ομαδικότητα που αναπτύσσει στην αντιμετώπιση των ασθενών, αποτελούν τα πειστήρια για αυτό.

Η μέχρι τώρα αγαστή συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Ινστιτούτο αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η πολυθεματική προσέγγιση των ασθενών και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, οι οποίες δεν υστερούν σε ποιότητα συγκρινόμενες με αντίστοιχες εξειδικευμένες υπηρεσίες αναγνωρισμένων κέντρων του εξωτερικού, αποτελούν τα εχέγγυα της σύμπραξης αυτής.

Η επέκταση του Ινστιτούτου μέσω της δημιουργίας της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας έρχεται σε μια πολύ σημαντική εποχή για τον τομέα της υγείας στην Κύπρο. Θα έλεγα καλύτερα ότι υλοποιείται σε μια καθόλα ιστορική στιγμή, όπου το κράτος οδεύει στρατηγικά και αποφασιστικά προς τη συνένωση δυνάμεων για την εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Κυρίες και Κύριοι,

Στους σχεδιασμούς και στο έργο που καταβάλλεται για την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και την εισαγωγή του ΓεΣΥ, επίκεντρο και βασικός γνώμονας είναι ο ίδιος ο ασθενής. Στόχος όλων μας είναι η διασφάλιση της προσβασιμότητας των ασθενών σε ένα καθολικό σύστημα υγείας, που να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του κράτους.

Χαιρετίζουμε λοιπόν τη δημιουργία της νέας Μονάδας του Ινστιτούτου και αναγνωρίζουμε το έργο αυτό ως μια ακόμη επιτυχή συνεργασία για την προστασία και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ασθενών στην άμεση και ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Φίλες και Φίλοι,

Επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον ΟΠΑΠ Κύπρου που για άλλη μια φορά δείχνει έμπρακτα τις αξίες που πρεσβεύει, τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς. Η ευγενής χορηγία από πλευράς του ΟΠΑΠ Κύπρου αποτελεί καταλύτη και στήριγμα στην προσπάθεια για παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους ασθενείς.

Εύχομαι στα μέλη της διεπιστημονικής και επαγγελματικής ομάδας του Ινστιτούτου κάθε επιτυχία στο σημαντικό αυτό έργο που έχουν αναλάβει, διαβεβαιώνοντας για την έμπρακτη υποστήριξη της Πολιτείας.

Άλλωστε, πρωτοβουλίες σαν κι αυτές δεν μπορούν παρά να εντάσσονται ως τέτοιες με προστιθέμενη αξία για τον τομέα της υγείας και, κατ’ επέκταση, τους ίδιους τους ασθενείς.

Σας ευχαριστώ.