Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

31-10-2018 13:14

Ανακοίνωση Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας σε σχέση με την 24ωρη απεργία του εργατικού του προσωπικού

Αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση των συντεχνιών ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ και ΟΗΟ-ΣΕΚ και την απόφαση για κάθοδο σήμερα σε 24ωρη απεργία του εργατικού προσωπικού του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ), σημειώνονται τα ακόλουθα προς αποκατάσταση της πραγματικότητας:

  1. Η σύζευξη ιδιωτικού τομέα και εργατικού προσωπικού του ΣΑΛ για προσφορά υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους δημότες και χρήστες του αποχετευτικού συστήματος Μείζονος Λευκωσίας, είναι διαχρονική πολιτική και δεν οφείλεται ούτε στην οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων ούτε σε οποιαδήποτε προσπάθεια διάλυσης του εργατικού δυναμικού του ΣΑΛ.
  2. Η αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για συγκεκριμένες δραστηριότητες του Συμβουλίου δεν συνεπάγεται, ως διατυπώνεται στην ανακοίνωση των Συντεχνιών, τεράστιο πρόσθετο κόστος για το ΣΑΛ. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές αποσβέσεις εξοπλισμού, κόστος μισθοδοσίας και παρεμφερών ωφελημάτων, εποπτείας, καυσίμων και αναλωσίμων, οι τιμές που εξασφαλίζονται από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω ανοικτών δημοσίων προσφορών, είναι χαμηλότερες από όσο θα στοίχιζε στο ΣΑΛ η εκτέλεση των αντίστοιχων εργασιών από εργατικό προσωπικό που θα εργοδοτείτο απευθείας από αυτό.
  3. Η εμπλοκή εξωτερικών συνεργατών από τον ιδιωτικό τομέα για την εκτέλεση μέρους των εργασιών του Συμβουλίου, παρέχει την απαιτούμενη ευελιξία ούτως ώστε το ΣΑΛ να είναι σε θέση να ανταποκρίνεται έγκαιρα και αποτελεσματικά στον κυμαινόμενο όγκο εργασιών και επειγόντων περιστατικών, κάτι που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο.
  4. Θα αναμέναμε από τις δύο Συντεχνίες, ως υπεύθυνες οντότητες, πριν κατέλθουν σε απεργιακά μέτρα, να συνεργαστούν με το Συμβούλιο, στην αντιμετώπιση κακών νοοτροπιών και φαινομένων κατάχρησης «ωφελημάτων» που αυξάνουν δραστικά και αχρείαστα το κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτη την εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα.
  5. Το Συμβούλιο, ούτε αποφάσισε ούτε και παγοποίησε τις όποιες διαδικασίες για πρόσληψη αριθμού εργατικού προσωπικού προς αναπλήρωση αυτών που έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, το ΣΑΛ έχει ενεργοποιήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες και το θέμα βρίσκεται, εδώ και περίπου ένα χρόνο, στα αρμόδια Υπουργεία για προώθηση της πλήρωσης των θέσεων, βάσει της κείμενης Νομοθεσίας.
  6. Όλες οι ενέργειες του ΣΑΛ που έχουν σχέση με το αντικείμενο της απεργίας, αποσκοπούν στην προσφορά υψηλής ποιότητας Υπηρεσιών προς τους δημότες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, κάτι που επιτυγχάνεται με το μεικτό σύστημα που ακολουθείται, δηλαδή με την εμπλοκή τόσο εργατικού δυναμικού του ΣΑΛ όσο και του ιδιωτικού τομέα, χωρίς ο Οργανισμός να καθίσταται δέσμιος είτε της μιας είτε της άλλης πλευράς.

(ΜΓ/ΕΙ)