Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 10:25

Παράδοση από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη του «Φακέλου της Κύπρου» στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα κοινοβουλευτικά κόμματα

Οι τέσσερις πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου», που παραδόθηκαν σήμερα, 1 Νοεμβρίου 2018, από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και στους Αρχηγούς ή εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων καλύπτουν συνολικά έκταση 2100 σελίδων. Είναι οι πρώτοι τόμοι ενός εκδοτικού έργου που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την έκδοση άλλων 20-25 τόμων, όπως υπολογίζεται σήμερα. Συνεκδότες είναι η Βουλή των Ελλήνων και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε κάθε τόμο προτάσσεται σύντομος πρόλογος, που συνυπογράφουν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρης Συλλούρης.

Ο πρώτος τόμος, με υπότιτλο «Τα πορίσματα», είναι ο ογκωδέστερος της σειράς, καθώς ξεπερνά τις 600 σελίδες, και σε αυτόν περιλαμβάνονται:

1. Το «Πόρισμα για το Φάκελο της Κύπρου» της Βουλής των Ελλήνων, της Επιτροπής που συστάθηκε για αυτόν τον λόγο από το 1986 (πρώτη συνεδρία 12 Μαρτίου 1986) και συνέχισε τις εργασίες της μέχρι τον Οκτώβριο του 1988. Το πόρισμα περιλαμβάνει και τις μειοψηφίες που διατυπώθηκαν, τόσο σε επιμέρους κεφάλαια όσο και επί του συνόλου.

2. Το ομώνυμο πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου, που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 17 Μαρτίου 2011. Το πόρισμα πρόεκυψε από τις εργασίες της Επιτροπής κατά την τρίτη περίοδο λειτουργίας της (Ιούνιος 2006 – Απρίλιος 2011).

Και τα δύο πορίσματα αναδημοσιεύονται αυτούσια με παραρτήματα εγγράφων, πινάκων και καταλόγων.

Ο δεύτερος τόμος, που κι αυτός πλησιάζει τις 600 σελίδες, έχει υπότιτλο «Τα διαδικαστικά της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων». Ουσιαστικά πρόκειται για τα πρακτικά οκτώ συνεδριάσεων της Επιτροπής (του 1986), που αναλώθηκαν στον τρόπο λειτουργίας της, στους μάρτυρες που θα εκαλούντο να καταθέσουν, στο υλικό για το Κυπριακό που ζητήθηκε εγγράφως από Υπουργεία και αρμόδιες Υπηρεσίες. Επιπλέον, περιλαμβάνεται και αλληλογραφία με ιδιώτες που απέστειλαν αυτοβούλως έγγραφα ή πληροφορίες για την περίοδο 1964-1974. Των πρακτικών προτάσσεται ένα υποκεφάλαιο με τα σύντομα βιογραφικά των βουλευτών – μελών της Επιτροπής.

Στον τρίτο και τέταρτο τόμο περιλαμβάνονται οι καταθέσεις των πρώτων δέκα μαρτύρων, με τη σειρά που κλήθηκαν. Πρόκειται για τα πρακτικά των Συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων του Ιουλίου 1986 (Φάκελοι 1-8) και των Συνεδριάσεων 29 Ιουλίου – 4 Σεπτεμβρίου 1986 (Φάκελοι 9-12). Ανάμεσά τους, περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις (με τη σειρά που δημοσιεύονται) των Μιχαήλ Γεωργίτση, Γεώργιου Ντενίση, Κωνσταντίνου Κομπόκη, Αθανάσιου Σκλαβενίτη, Περικλή Κορκόντζελου, Γεώργιου Πούλου, Ιωάννη Μπίτου, κ.ά., που αποτελούν τις προσωπικές τους μαρτυρίες, κομίζοντας σημαντικές πληροφορίες για το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή. Οι γραπτές καταθέσεις που αντιστοιχούσαν στους φακέλους 1-11 δεν έχουν εντοπιστεί στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων, και για αυτό χρειάστηκε να γίνει απομαγνητοφώνηση και εκ νέου δακτυλογράφηση από τις μαγνητοταινίες που διασώθηκαν για όλες τις συνεδρίες της Επιτροπής. Από τον Φάκελο 12 το υλικό των καταθέσεων αναδημοσιεύεται στην αυθεντική δακτυλόγραφη του μορφή, με τις ιδιόχειρες διορθώσεις των μαρτύρων.

Οι τέσσερις τόμοι αναμένεται να είναι στη διάθεση του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού το τρίτο δεκαήμερο Νοεμβρίου. 

(ΜΓ)