Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-11-2018 14:24

Χαιρετισμός της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου σε ημερίδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής

«Η δυναμική των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στο παιδί: εξελίξεις, αναδυόμενοι κίνδυνοι και πρόληψη» 

Το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την υγεία μας. Ήδη από την αρχαιότητα, η Ιπποκράτεια Ιατρική είχε επισημάνει το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το περιβάλλον στην υγεία.

Στην  εποχή μας έχει υπολογιστεί ότι το φυσικό περιβάλλον ευθύνεται κατά 20% για το αν είμαστε υγιείς ή άρρωστοι.

Στο παρελθόν οι περιβαλλοντικές αλλαγές ήταν αργές και ο άνθρωπος είχε το χρόνο να προσαρμόζεται σε σημαντικό βαθμό σε αυτές, όμως τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα έχει εντατικοποιηθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε για πρώτη φορά το 2007 τον αντίκτυπο σε κάθε χώρα, των περιβαλλοντικών παραγόντων στην υγεία.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν τεράστιες ανισότητες. Καταδεικνύουν επίσης, πως σε κάθε χώρα η υγεία θα μπορούσε να βελτιωθεί μειώνοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης, τους κινδύνους στο εργασιακό περιβάλλον, την υπεριώδη ακτινοβολία, τον θόρυβο, τους αγροτικούς κινδύνους, τις αλλαγές στο κλίμα και στα οικοσυστήματα.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, δεκατρία εκ. θάνατοι παγκοσμίως θα μπορούσαν να προλαμβάνονταν κάθε χρόνο μέσα από τη δημιουργία ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος.

Όλα αυτά που έχουμε αναφέρει δεν επηρεάζουν μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά. Η σημερινή ημερίδα είναι πολύ σημαντική ακριβώς γι’ αυτό.

Η προστασία του εμβρύου και του παιδιού από περιβαλλοντικούς κινδύνους που απειλούν την υγεία του, καθώς και η προαγωγή υγιούς και ασφαλούς περιβάλλοντος, με την ελάχιστη δυνατή έκθεση σε ανθυγιεινούς περιβαλλοντικούς παράγοντες, αποτελεί έγνοια και καθήκον όλων μας. 

Ο αριθμός των παιδιών που προσβάλλονται από καρκίνο, άσθμα και παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες, πνευματικές και άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την έκθεση σε περιβαλλοντικούς κινδύνους όλο και αυξάνεται.

Ταυτόχρονα, η πρόληψη μέσω της μείωσης της έκθεσης είναι δυνατή όταν βασίζεται στην επιστημονική γνώση, στην ευαισθητοποίηση και την ενεργή εμπλοκή του κοινωνικού συνόλου.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημερίδας έρχεται να καλύψει τον βραχίονα της επιστημονικής γνώσης. 

Οι εκλεκτοί ομιλητές στην ημερίδα θα μας ενημερώσουν τόσο για θέματα διάγνωσης ασθενειών που σχετίζονται με το περιβάλλον όσον και για πρακτικές πρόληψης τους.

Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η πρόληψη απαιτεί γνώση.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι σε αυτήν την προσπάθεια ο καθένας από εμάς είναι επιφορτισμένος με το δικό του κομμάτι ευθύνης και αυτό είναι σημαντικό, όμως αυτό που θα αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος είναι η συνεργασία. 

Δηλώνω λοιπόν συμμέτοχη στην προσπάθεια και εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριο σας.

(ΑΧ)