Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2018 16:01

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας Βασιλικής Αναστασιάδου σε συνέντευξη Τύπου για την προώθηση της χρήσης ποδηλάτου

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η οποία έχει ως θέμα την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου και την ενημέρωσή σας για τις βασικές αρχές του περί «Ρύθμισης της Διακίνησης Ποδηλάτων Νόμου του 2018» που τέθηκε σε εφαρμογή την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018. Στο Υπουργείο θεωρούμε πολύ σημαντική αυτή την εξέλιξη και ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει εφαλτήριο για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς.

Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου μας είναι η συνεχής ανάπτυξη της χώρας μας, όμως αυτή θα πρέπει να προάγεται με βιώσιμο τρόπο, ούτως ώστε τα οφέλη να είναι τα μέγιστα, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Κεντρικό στοιχείο στην όλη αυτή προσπάθεια θεωρούμε την ολιστική προσέγγιση, προωθώντας την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των προτύπων σχεδιασμού, εισάγωντας μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Στοχεύουμε, στην ουσιαστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας για τους ευάλωτους χρήστες, τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας διακίνησης με λιγότερο αυτοκίνητο, και ανακατανομή του οδικού χώρου μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς, με προτεραιότητα στους πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες των δημόσιων μεταφορών.

Στη Δήλωση του Λουξεμβούργου, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Μεταφορών το 2015, το ποδήλατο καθορίζεται ως το πιο φιλικό προς το περιβάλλον μέσο για τρεις πολύ βασικούς λόγους:

  1. Περιβάλλον.  Η Ποδηλασία είναι η πιο οικονομική μέθοδος διακίνησης μετά από το περπάτημα. Παράλληλα, είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος διακίνησης σε ό,τι αφορά τα αέρια του θερμοκηπίου τόσο στο στάδιο παραγωγής όσο και στο στάδιο της συντήρησης και λειτουργίας.  Υπάρχει δε προοπτική, να αυξήσουμε το ποσοστό χρήσης ποδηλάτου για να καλυτερέψει η ποιότητα ζωής.
  2. Υγεία.  Η ποδηλασία ωφελεί την κοινωνία.  Παιδιά που ποδηλατούν μέχρι το σχολείο συγκεντρώνονται καλύτερα στο μάθημά τους απ’ αυτά που πάνε με άλλους τρόπους. Παρομοίως, εργαζόμενοι που πάνε δουλειά με το ποδήλατο, αιτούνται λιγότερες άδειες ασθένειας.  Αν όλοι οι ενήλικες της Ευρώπης περπατούσαν η ποδηλατούσαν για επιπρόσθετα 15 λεπτά την μέρα, θα αποφεύγαμε περισσότερα από 100,000 κρούσματα πρόωρων θανάτων  τον χρόνο, που συνδέονται με ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα.
  3. Χρηματοδότηση.  Η Ποδηλασία μπορεί να συνεισφέρει σε πολλές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως ενεργοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε χιλιάδες βιώσιμες θέσεις εργασίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. μειώνοντας τους ρύπους και αυξάνοντας την αποδοτικότητα της ενέργειας.

Έτσι λοιπόν και εμείς με έμφαση στον ποδηλάτη, προωθούμε μέσω των σχεδιασμών μας, διάφορα πακέτα δράσεων για την αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς και της ποδηλασίας γενικότερα, αρκετά από τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υλοποιούνται ποδηλατικές υποδομές με κοινοτική συγχρηματοδότηση, καθώς και συνδυαστικά με την κατασκευή νέων οδικών υποδομών, ενώ στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονούνται για κάθε πόλη της Κύπρου, δίδεται έμφαση στον σχεδιασμό ποδηλατικού δικτύου.

Παράλληλα, προωθείται η ανάπτυξη του Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για όλη τη χώρα, καθώς και του Στρατηγικού Σχεδίου για την Προώθηση της Χρήσης του Ποδηλάτου, το οποίο θα αναδείξει τα οφέλη της ποδηλασίας στον τομέα των μεταφορών, του περιβάλλοντος, της υγείας, της παιδείας του χωροταξικού σχεδιασμού, του τουρισμού και της οικονομίας.

Θα πρέπει να αναφέρω ότι από το 2016 έχει συσταθεί το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου, το οποίο αποτελεί το συμβουλευτικό όργανο του Υπουργείου για όλα τα θέματα σχετικά με το ποδήλατο.  Πρέπει να σημειωθεί, ότι το Συμβούλιο πρωτοστατεί  στη διοργάνωση της «Εκστρατείας Προώθησης της Χρήσης του Ποδηλάτου» η οποία άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Σκοπός ειδικότερα της εκστρατείας, είναι η γνωστοποίηση της νέας νομοθεσίας για τη ρύθμιση της διακίνησης των ποδηλάτων και η προώθηση του ποδηλάτου ως ενός εναλλακτικού μέσου μεταφοράς για τις μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Ευελπιστούμε ότι, μέσω αυτής, όχι μόνο θα ενθαρρύνουμε την ποδηλασία ως κοινωνική συνήθεια και σωματική άσκηση, αλλά παράλληλα θα αυξήσουμε το ποσοστό της χρήσης του ποδηλάτου και θα διαψεύσουμε την πεποίθηση ότι τα ιδιωτικά οχήματα είναι η μόνη επιλογή μετακίνησης.

Ασφαλώς, στόχος μας, είναι να ωθήσουμε τον πολίτη προς τη διακίνηση μέσω ποδηλάτου αλλά την ίδια ώρα, να του εξασφαλίζουμε και ασφαλείς συνθήκες για να το κάνει και σ’ αυτό συμβάλλει η νέα νομοθεσία. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΟΠΑΠ Κύπρου ο οποίος είναι ο χορηγός της εκστρατείας «Κινήσου Έξυπνα». Προσδοκώ ότι θα περάσουμε το μήνυμα  ότι κάνοντας έξυπνες επιλογές στα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούμε, βελτιώνουμε την οικονομία, την υγεία μας και το περιβάλλον.

Ευχαριστώ την Επίτροπο Περιβάλλοντος και το Συμβούλιο Προώθησης Χρήσης Ποδηλάτου και όλους εσάς που βρίσκεστε εδώ μαζί μας σε μία συμβολική εκδήλωση που επιθυμούμε να σημάνει τη μεταστροφή μας σε μία εποχή πιο κοντά στα μέσα της βιώσιμης κινητικότητας. 

 

(ΔΚ )