Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-11-2018 19:28

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στο 11ο Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου»

Κυρίες και κύριοι,

Με ιδιαίτερη χαρά, χαιρετίζω το 11ο Παγκύπριο Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μέρα Μνήμης Αμμοχώστου», εκφράζοντας τη συγκίνησή μου για εκδηλώσεις τέτοιου είδους και ποιότητας, οι οποίες εξυψώνουν και αναβαθμίζουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις υψηλές αξίες που καλλιεργεί η μουσική, η παιδεία και γενικότερα η πολύπλευρη μόρφωση.

Ειδικότερα, όταν οι εκδηλώσεις αυτές, όπως και η σημερινή, συνδέονται με την ιστορία και την εθνική μας ταυτότητα, ξυπνώντας μνήμες και θύμησες από το παρελθόν, η συγκίνηση και το δέος που αισθανόμαστε τέτοιες στιγμές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και ένταση.

Η ανάμνηση της πόλης της Αμμοχώστου, όπως και όλων των κατεχόμενων εδαφών μας, είναι για κάθε Κύπριο μια πληγή ανοιχτή, η οποία αναβιώνει τις μέρες και τα τραύματα του καλοκαιριού του ’74. Μια θύμηση, η οποία αναγεννά παράλληλα το χρέος μας για αποκατάσταση της τάξης και της δικαιοσύνης στο νησί μας, μέσω μιας λύσης, η οποία θα εδράζεται στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές της δημοκρατίας και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε Κύπριου πολίτη.

Το Σωματείο Μουσικό Σχήμα «Ευαγόρας» Αμμοχώστου, μέσω των δράσεών του, και με το σύνθημα «Τραγουδάμε για την ενότητα και την επιστροφή», κρατά το μήνυμα της επιστροφής ζωντανό, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ιστορική, εθνική και πολιτιστική επιβίωση της ταυτότητάς μας.

Η συμμετοχή της χορωδίας του Σωματείου σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε χώρες του εξωτερικού, καθώς και η συνεργασία της με αντίστοιχα σχήματα και φορείς, συνδράμει στη γενικότερη πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας, στην ενίσχυση της παράδοσής μας, καθώς και στην ενδυνάμωση των ιστορικών δεσμών μας με το παρελθόν.

Πεποίθησή μου είναι, ότι δράσεις, όπως η σημερινή, λειτουργούν ως φάροι αντίστασης στη φθορά του χρόνου και της συνεχιζόμενης κατοχής επί των χωμάτων μας. Λειτουργούν επίσης, ως φωτεινές ακτίνες πολιτισμού, κουλτούρας, ήθους και παιδείας, σε μια εποχή όπου βιώνουμε μια οριζόντια κρίση σε κάθε επίπεδο: πολιτικο-οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό.

Δίδεται επίσης, ένα μήνυμα προς τους πολίτες για ενδυνάμωση της ενεργούς πολιτότητας και της συμμετοχής στα κοινά, ενισχύοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την κοινωνική συνοχή και συνεργασία.

Συγχαίρω, λοιπόν, όλους τους συμμετέχοντες και εύχομαι όπως συνεχιστεί η πραγματοποίηση τέτοιων αξιόλογων δράσεων, οι οποίες μας τιμούν ως λαό και ως κοινωνία.

Ευχαριστώ.

------------------------------

(ΜΓ/EI)