Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2018 16:30

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στο Φεστιβάλ Εθελοντών

Κυρίες και κύριοι,

Με τον σύντομο αυτό χαιρετισμό μου, θα ήθελα καταρχάς να συγχαρώ τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίησή της. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, η οποία στόχο έχει την προβολή του έργου των εθελοντικών οργανώσεων προς το ευρύ κοινό και τη γενικότερη ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς.

Η συνεργασία τόσων φορέων για ένα κοινωνικό ζήτημα μείζονος σημασίας, όπως είναι η εθελοντική προσφορά -ειδικά σε μια εποχή όπου βιώνουμε μια οριζόντια κρίση σε κάθε επίπεδο- μας αναβαθμίζει ως άτομα και ως κοινωνία. Διερχόμαστε καθημερινά τις καταστάσεις της οικονομικής κρίσης, των τρομοκρατικών επιθέσεων, των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, της ξενοφοβίας, επομένως η ένδειξη αλληλεγγύης και συνεισφοράς στους συνανθρώπους μας λειτουργεί λυτρωτικά.

Αγαπητοί φίλοι,

Ο εθελοντισμός είναι μια έννοια άμεσα συνυφασμένη με την κουλτούρα, το ήθος και τις υψηλές αξίες. Προάγει αρχές, όπως η ανιδιοτέλεια, ο αλτρουισμός, η αλληλεγγύη, η ισότητα, η αξιοπρέπεια. Πρόκειται για μια πολυμορφική διαδικασία και μια στάση ζωής, η οποία ενισχύει και ενδυναμώνει τις δομές της πολιτείας και την κοινωνική συνοχή.

Πεποίθησή μου, είναι ότι μια κοινωνία, θα πρέπει να είναι πάνω από όλα ανθρωπιστική, όπου οι πολίτες θα δρουν και θα ενεργούν βάσει ενός συλλογικού πνεύματος, με στόχο το κοινωνικό καλό και όχι το ατομικό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να σημειώσει πρόοδο σε κάθε βασικό πυλώνα, όπως για παράδειγμα στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό. Τα άτομα-εθελοντές αποκτούν ταυτόχρονα νέες δεξιότητες, επικοινωνιακές, κοινωνικές και επαγγελματικές. Παράλληλα, μέσω της εθελοντικής δράσης καταπολεμάται το φαινόμενο του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και των ακραίων ρατσιστικών συμπεριφορών.

 

Είναι σημαντικό, μέσω εκδηλώσεων όπως η σημερινή, να πληροφορούνται οι πολίτες για δράσεις στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν και να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Το Επαρχιακό Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού Λευκωσίας, για 40 και πλέον χρόνια, εφαρμόζει μια αξιέπαινη πολιτική στον τομέα της εθελοντικής κοινωνικής δράσης. Την ίδια στιγμή, το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Στροβόλου συμβάλλει μέσω των δράσεών του στην ανιδιοτελή κοινωνική προσφορά, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, στηρίζοντας ομάδες άπορων ατόμων, ενηλίκων, παιδιών και ηλικιωμένων. Ομοίως, δραστηριοποιούνται και όλες οι υπόλοιπες Οργανώσεις, οι οποίες συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στις ομάδες των σχολείων που συμμετέχουν φέτος στο Φεστιβάλ με στόχο την οικονομική ενίσχυση της εκστρατείας που γίνεται κάθε χρόνο για στήριξη άπορων οικογενειών τα Χριστούγεννα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής σε προσωπικό επίπεδο, έχουν την προθυμία να στηρίξουν το εθελοντικό κίνημα σε εισηγήσεις και δράσεις του.

Ολοκληρώνοντας, λοιπόν, να υπογραμμίσω ξανά ότι η αξία του εθελοντισμού είναι μέγιστης σημασίας για την πρόοδο της κοινωνίας μας, την οποία οφείλουμε έκαστος από εμάς να αναβαθμίζουμε καθημερινά, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη και κυρίως πιο ηθική. Δεν είναι κάτι το ακατόρθωτο, ούτε το δύσκολο. Η ελάχιστη προσπάθεια από τον καθένα μας και η συμπόρευση με τους συνανθρώπους μας, είναι αρκετά για να οδηγηθούμε ένα βήμα παραπέρα, ως άτομα, ως κοινωνία, ως ανθρωπότητα.   

--------------------------------

(ΜΓ)