Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2018 10:07

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου στη ενημερωτική Ημερίδα με θέμα την οστεοπόρωση, χθες

Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση να απευθύνω χαιρετισμό στην σημερνή εκδήλωση, που διοργανώνεται από την ΠΑΣΥΔΥ σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο κατά της Οστεοπόρωσης και Μυοσκελετικών Παθήσεων με θέμα «Οστεοπόρωση: Γυναικεία ή Αντρική Υπόθεση;».

Η οστεοπόρωση ως πάθηση που επηρεάζει μεγάλο αριθμό πολιτών παγκόσμια απασχολεί όλο και περισσότερο τα εθνικά συστήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και, συνεπακόλουθα, την αύξηση των ατόμων που συγκαταλέγονται στην τρίτη ηλικία.

Ενδεικτικά, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η οστεοπόρωση παρουσιάζεται σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, με το 1/3 εξ αυτών να είναι ηλικίας 60-70 χρονών. Όσον αφορά στους άντρες, τα δεδομένα δείχνουν πως ένας στους πέντε άντρες άνω των 50 ετών θα πάθει τουλάχιστον ένα οστεοπορωτικό κάταγμα κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ ο αντίστοιχος κίνδυνος για μια γυναίκα είναι 30 με 40%.

Κυρίες και Κύριοι,

Η οστεοπόρωση μπορεί να προληφθεί. Η διαδικασία της πρόληψης πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, οπότε και διαμορφώνεται ο ανθρώπινος σκελετός, και πρέπει να περιλαμβάνει άσκηση και διατροφή πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα

Εξίσου σημαντική είναι και η πρώιμη διάγνωση. Για τον σκοπό αυτό, η οστεοπόρωση ελέγχεται και παρακολουθείται σε όλα τα νοσηλευτήρια του δημοσίου από ειδικότητες όπως η Ορθοπεδική, η Ρευματολογία, η Ενδοκρινολογία και η Γυναικολογίας, με τη διενέργεια μέτρησης οστικής πυκνότητας, όταν διαπιστωθεί ότι οι ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα ή θεωρούνται υψηλού κινδύνου λόγω οικογενειακού ιστορικού, κτλ. Με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, τα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια διαθέτουν σύγχρονα και αξιόπιστα μηχανήματα μέτρησης της οστεοπόρωσης, ενώ στους διαγνωσμένους ασθενείς χορηγούνται από τα δημόσια φαρμακεία σκευάσματα, για την όσο το δυνατό αποτελεσματικότερη θεραπεία.

Το Υπουργείο Υγείας θέτοντας πάντα σε θέση υψηλής προτεραιότητας τη συνεχή βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες, αλλά και τη σωστή ενημέρωση του κοινού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη μέσα από προγράμματα διαφώτισης που αφορούν τόσο τις γυναίκες όσο και τους άντρες.

Επιπλέον, ενθαρρύνεται ο σχεδιασμός προγραμμάτων πρόληψης της οστεοπόρωσης, με γνώμονα την ορθή και έγκαιρη διάγνωση που συμβάλλει στην ελαχιστοποίηση των συνεπειών τόσο για το άτομο και τους οικείους του, όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος Υγείας.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της ΠΑΣΥΔΥ που, σε συνέχεια εκστρατείας που διενήργησε το 2014 και το 2017 σε γυναίκες δημοσίους  υπαλλήλους και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τα δημόσια νοσηλευτήρια παγκύπρια, θα πραγματοποιήσει το 2019 εκστρατεία μέτρησης οστικής πυκνότητας σε δημοσίους υπαλλήλους, περιλαμβάνοντας αυτή τη φορά και τους άντρες.

Φίλες και Φίλοι,

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θέλω να συγχαρώ εκ νέου τους διοργανωτές της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης και να μεταφέρω τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας στο έργο σας. Ευχή όλων μας είναι ο καθένας να δημιουργήσει με την στάση και τη συμπεριφορά του ασπίδα προστασίας ενάντια στη οστεοπόρωση.  

(MKY)