Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2018 10:18

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και MΚΟ για την Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας, στις 16 Νοεμβρίου

Η Διεθνής Ημέρα Ανεκτικότητας καθιερώθηκε το 1995 από την UNESCO προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την ανάγκη αποδοχής του διαφορετικού στις ανθρώπινες σχέσεις. Η ημέρα αυτή πρεσβεύει την αποδοχή, τον σεβασμό και την καταπολέμηση κάθε στερεότυπης αντίληψης και δεισιδαιμονίας για το «διαφορετικό».  Στις 16 Νοεμβρίου 1995, όπου καθιερώθηκε να γιορτάζεται η ημέρα της ανεκτικότητας, τα κράτη μέλη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη των Αρχών για την Ανεκτικότητα. Μεταξύ άλλων, η διακήρυξη επιβεβαιώνει ότι ανεκτικότητα δεν σημαίνει ούτε ταύτιση ούτε αδιαφορία. Ανεκτικότητα είναι ο σεβασμός και η εκτίμηση της μεγάλης ποικιλίας πολιτισμών, τρόπων έκφρασης κι εκφάνσεων της ανθρώπινης ύπαρξης ανά τον πλανήτη.

Η Διακήρυξη χαρακτηρίζει την ανεκτικότητα όχι μόνο ως ηθικό καθήκον, αλλά και ως πολιτική και νομική υποχρέωση για τα άτομα, τις ομάδες και τα κράτη. Η ανεκτικότητα βοηθά στην γεφύρωση των σχέσεων των ανθρώπων και δίνει τη δυνατότητα για επικοινωνία, διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και σεβασμό όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Καταπολεμά τον ρατσισμό και την διαφορετικότητα, και δίνει νόημα στην ανθρωπιά και στην ισότητα.

Η οικοδόμηση της ανεκτικότητας, της ανοχής και της κατανόησης είναι θεμελιώδους σημασίας αφού συμβάλλουν στην ομαλή και αρμονική συνύπαρξη των λαών ιδιαίτερα σε έναν όλο και περισσότερο παγκοσμιοποιημένο κόσμο – όπου οι κοινωνίες καθίστανται πιο ποικιλόμορφες. Γι’ αυτό και τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν την παγκόσμια εκστρατεία “TOGETHER” για την προώθηση της ανεκτικότητας, του σεβασμού και της αξιοπρέπειας σε ολόκληρο τον κόσμο. Η εκστρατεία αυτή στοχεύει στη μείωση των αρνητικών αντιλήψεων και στάσεων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γενικότερα, τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να ενθαρρύνουν, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τις κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, και πολίτες, να προάγουν την ανθρώπινη ευημερία, την ελευθερία και την πρόοδο σε όλο τον κόσμο, μέσω του σεβασμού της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, αλλά και μέσω της καλλιέργειας ενός ουσιαστικού διαλόγου, που θα προάγει τη συνεργασία μεταξύ πολιτισμών, παραδόσεων και λαών.

Στον τόπο μας, δραστηριοποιούνται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις οι οποίες ενεργούν με γνώμονα την υπεράσπιση και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την διάδοση αξιών όπως είναι η δικαιοσύνη και η ισότητα, και την προώθηση της ανεκτικότητας ως στάση ζωής.

ΑΧ/ΕΙ