Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-11-2018 18:00

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη στην τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

Χαιρετίζω απόψε, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, την τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου για την απερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά 2017-2018. Συγχαίρω θερμά τους αποψινούς απόφοιτους για την επιτυχή ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, όπως και τους καθηγητές τους για τη σωστή καθοδήγηση και την εξειδικευμένη κατάρτιση που έχουν προσφέρει.

Αξίζει να σημειώσω καταρχάς, ότι η φετινή τελετή αποφοίτησης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου έχει ιδιαίτερη σημασία για τους φοιτητές και το προσωπικό του Πανεπιστημίου, καθώς αποτελεί την πρώτη αποφοίτηση του Πανεπιστημίου, ως αυτόνομου πλέον ακαδημαϊκού Ιδρύματος. Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο λειτουργεί αυτόνομα από τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ συμπληρώνει δώδεκα χρόνια προσφοράς, κατάρτισης και γνώσης στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Πρόκειται για το κατεξοχήν ακαδημαϊκό ίδρυμα στην Κύπρο, το οποίο προωθεί την αξία της διά βίου μάθησης, καθότι έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει την ευέλικτη μεθοδολογία της ανοικτής και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Ως γνωστόν, η παιδεία δεν είναι κάτι μετρήσιμο το οποίο περιορίζεται σε χρονικά και ηλικιακά πλαίσια. Η παιδεία είναι μια συνεχής και αέναη εξελικτική διαδικασία, η οποία έχει ως βασικό στόχο, πέρα από την παροχή γνώσης, την οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου ανθρώπου, με διευρυμένο πνεύμα, ήθος και προσωπικότητα.

Το Ανοικτό Πανεπιστήμιο, λοιπόν, δίνει τη δυνατότητα μόρφωσης και εξειδίκευσης σε άτομα κάθε ηλικίας, στον δικό τους χρόνο και τόπο, με αποτέλεσμα την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών εγνωσμένου κύρους, ο οποίος σαφώς και θα διανοίξει καινούργιες προοπτικές για το μέλλον. Προσφέρονται επίσης, εξ αποστάσεως προγράμματα κατάρτισης βραχείας διάρκειας σε επίκαιρα θέματα, ενώ ενισχύεται συνεχώς η ερευνητική δραστηριότητα και προωθούνται παράλληλα συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς της ευρωπαϊκής, αλλά και της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Όσον αφορά συγκεκριμένα την εξ αποστάσεως μάθηση, φαίνεται ότι είναι μια μέθοδος η οποία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας. 

Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι η δυνατότητα και η ευελιξία που παρέχει στους φοιτητές να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες τηλεκπαίδευσης, καθώς και τα κατάλληλα διαδραστικά εργαλεία. Στη σύγχρονη ψηφιοποιημένη εποχή, όπου οι επιδράσεις της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης επηρεάζουν κάθε πτυχή του κοινωνικο-οικονομικού και επιστημονικού βίου, ο εκσυγχρονισμός και η τεχνολογική ανέλιξη της εκπαίδευσης αποτελούν σημαντικότατο εργαλείο προόδου και ανάπτυξης.

Τα τεχνολογικά επιτεύγματα  της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης είναι πράγματι θαυμαστά, ενώ ο συγκερασμός του ψηφιακού με τον φυσικό και βιολογικό κόσμο, έχει αλλάξει άρδην τις δομές του σύγχρονου κόσμου. Πέραν όμως, της συνεπαγόμενης προόδου, γεννώνται αναπόφευκτα ποικίλα προβλήματα και κίνδυνοι στους τομείς της απασχόλησης, της ασφάλειας και της προστασίας των δικαιωμάτων, ενώ αναφύεται παράλληλα πληθώρα ηθικών διλημμάτων, τα οποία χρήζουν ορθού χειρισμού και αντιμετώπισης. Η σύγχρονη, λοιπόν, εκπαίδευση οφείλει μεν να συμπορεύεται με αυτό το ρεύμα εξέλιξης και καινοτομίας, προειδοποιώντας ωστόσο, αλλά και νουθετώντας, για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν, ή ακόμη καλύτερα προτείνοντας τρόπους αποφυγής τους. Ο ελεύθερος στοχασμός, η αμφισβήτηση και η άσκηση κριτικής σκέψης, είναι στοιχεία που θα πρέπει να συνοδεύουν τον άνθρωπο πάντοτε σε ολόκληρο τον βίο του, όσες αλλαγές και αν επέλθουν.

Ως εκ τούτου, πέρα από τα συγχαρητήριά μου για τον καθένα από εσάς για την ευόδωση των κόπων και των θυσιών σας, σας συμβουλεύω να βαδίζετε με βήματα προσεκτικά και σταθερά, αδράττοντας μεν νέες ευκαιρίες και προοπτικές, αλλά μένοντας παράλληλα πιστοί σε θεμελιώδεις ανθρώπινες αρχές και αξίες. Διότι, ο αληθινός σκοπός της παιδείας «είναι η γνώση όχι δεδομένων αλλά αξιών». Κατά τον Μαχάτμα Γκάντι, η «γνώση χωρίς χαρακτήρα» αποτελεί ένα από τα επτά σφάλματα του κόσμου. Τον νου και το πνεύμα μας πρέπει να τα ανάβουμε σαν φλόγα και να τα κρατούμε ζωντανά και άγρυπνα, και όχι να τα γεμίζουμε αλόγιστα με στείρες και κενές γνώσεις.

Εσείς, οι σημερινοί απόφοιτοι, αποτελείτε το απτό παράδειγμα της αδιάκοπης επιμόρφωσης και της αστείρευτης δίψας για απόκτηση νέων γνώσεων και για καλλιέργεια του νου και του πνεύματος. Τέτοιου είδους πολίτες χρειάζεται η πολιτεία μας σήμερα, ολοκληρωμένους ως προσωπικότητες, μορφωμένους νοητικά, ψυχικά και συναισθηματικά. Αυτά είναι τα θεμέλια μιας στέρεης κοινωνίας, η οποία δύναται να προοδεύσει και να εξελιχθεί ολιστικά. Εξάλλου, γνωρίζουμε πολύ καλά τη ρήση αυτή του αρχαίου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα, ότι «η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών».

Μέσω της παιδείας γεννάται κατ’ επέκταση και ο πολιτισμός, ενώ διαφυλάσσεται ταυτόχρονα το ιστορικό και εθνικό μας παρελθόν, όπως και οι εθνικές μας αξίες και ιδανικά.

Σας συγχαίρω, λοιπόν, για άλλη μια φορά και εύχομαι στον καθένα από εσάς κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας σχέδια και καλή σταδιοδρομία σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

(ΑΧ/ΕΙ)