Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

16-11-2018 20:49

Ομιλία Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κας. Βασιλικής Αναστασιάδου στο 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας

Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι απόψε μαζί σας με την ευκαιρία της έναρξης ενός σπουδαίου συμποσίου, το οποίο είναι αφιερωμένο, στην παράδοση, τον πολιτισμό, το τραγούδι, την ποίηση και πάνω από όλα στον Ελληνισμό. Ένα συμπόσιο, το οποίο αποτελεί ωδή στη λαογραφία και στις λαϊκές παραδόσεις.

Ο λαϊκός πολιτισμός, είναι ο καθρέφτης ενός λαού. Η μελέτη, προώθηση και συντήρηση της λαϊκής παράδοσης, η  αληθινή αγάπη γι’ αυτή, πλουτίζουν τη γνώση, συγκινούν και συντελούν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους, θέλω να απευθύνω από καρδιάς, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια, στο Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού για την διοργάνωση του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, όπως και για την τεράστια προσφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου. Η διαχρονική προσφορά του Ομίλου, στην καταγραφή, προστασία, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, της γνήσιας παράδοσης του τόπου μας αλλά και του ευρύτερου Ελλαδικού χώρου, είναι πραγματικά ανεκτίμητη.

Το 1978 διοργανώθηκε το Α’ Συμπόσιο Λαογραφίας και από τότε ακολούθησαν άλλα πέντε, σημειώνοντας πάντοτε, μεγάλη επιτυχία. 

Συμπληρώνοντας φέτος 40 χρόνια από τη διοργάνωση του Α’ Συμποσίου, ο Όμιλος διοργανώνει το  7ου Συμποσίου Λαογραφίας με θέμα: «Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κύπρου Λαϊκοί ποιητάρηδες, μαντινάδες και τσιαττίσματα».

Στο Συμπόσιο έχουν προκληθεί και θα συμμετέχουν 13 λαογράφοι, ακαδημαϊκοί και ερευνητές της παράδοσης από την Ελλάδα και την Κύπρο.  Επίσης, θα συμμετέχουν μαντιναδόροι, τσιαττιστές και ποιητάρηδες από τα τέσσερα νησιά, πλαισιωμένοι από τοπικούς παραδοσιακούς οργανοπαίκτες.

 Φίλες και φίλοι,

 Όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα, αλλά κυρίως, να συντηρήσουμε τη μνήμη του πανάρχαιου πολιτισμού και της ιστορίας της πατρίδας μας, είτε πρόκειται για δημοτικά τραγούδια, λαϊκή ποίηση, παραδοσιακούς χορούς, είτε για την ιστορία, τους αρχαιολογικούς μας χώρους, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια μας, τα ενετικά κάστρα και τείχη, τις βυζαντινές τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προβάλλουμε και να μεταλαμπαδεύουμε στη νέα γενιά την ιστορία, τον πολιτισμό και την παράδοσή μας. Το οφείλουμε άλλωστε στους προγόνους μας αλλά και στις μελλοντικές γενεές.

Με τις ευχές μου για την επιτυχία του, κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του 7ου Συμποσίου Λαογραφίας, εκφράζοντας ταυτόχρονα για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μου, εκ μέρους της πολιτείας, προς τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, για την μακρόχρονη προσφορά του, στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής μας παράδοσης. Είμαι βέβαιη ότι το Συμπόσιο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενεές.

 

( ΔΚ )