Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2018 17:00

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φωτίου σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας

Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη χαρά να θέσω υπό την αιγίδα μου την όμορφη αυτή πρωτοβουλία, η οποία τιμά ιδιαίτερα τους εμπνευστές και διοργανωτές της, την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, καθώς και τους Απόδημους Κύπριους μας στην Ελλάδα, μέσω του Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδας. Η εκδήλωση αυτή τιμά παράλληλα τους συνεργάτες μας στην Κρήτη και την Κάτω Ιταλία οι οποίοι έχουν συνεισφέρει στην προετοιμασία για τη διοργάνωση του Διεθνούς  Θεατρικού Συμποσίου με θέμα «Στα μονοπάτια της Ελληνικής Γλώσσας μέσα από την Κυπριακή, την Κρητική και την Γκρεκάνικη, (griko) διάλεκτο». 

 Η διοργάνωση αυτή είναι μια όμορφη προσπάθεια με στόχο την καταγραφή των ελληνικών διαλέκτων. Το θεατρικό αυτό συμπόσιο  που  ξεκινά σήμερα από την Κύπρο, μέσα από την τέχνη του Θεάτρου, και μέσα από ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για τις τρεις διαλέκτους, θα ταξιδέψει την κυπριακή διάλεκτο, ως γενέθλια γλώσσα, στους απόδημους της Κρήτης και της κάτω Ιταλίας. Ταυτόχρονα, η Κρητική και κάτω Ιταλική Ελληνική διάλεκτος (griko) ,θ’ ακουστούν αυτούσιες, από γηγενείς συγγραφείς και ηθοποιούς, στον δικό μας γενέθλιο χώρο.     

Πρόκειται για έμπρακτη και αξιέπαινη, σίγουρα, προσπάθεια διαιώνισης των διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας μέσα από τη συνεργασία με τον απόδημο Ελληνισμό των τριών αυτών χωρών.

Η διάδοση και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους αποδήμους μας, αποτελεί βασικό στόχο της εθνικής μας στρατηγικής για όλο τον Ελληνισμό της διασποράς. Η έμπρακτη και από δική μας πλευράς στήριξη των αποδήμων μας σε θέματα γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού, διαφαίνεται μέσα από την οργάνωση ποικίλων δράσεων τόσο στην Κύπρο όσο και σε διάφορες χώρες ανά το παγκόσμιο που διαμένουν απόδημοι Κύπριοι μας.

Σε συνεργασία με την Ελλάδα προωθούμε κοινές δράσεις για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας με αποκορύφωμα τις εκδηλώσεις κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα Μνήμης του Διονύσιου Σολωμού, όπου αποφασίστηκε να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Και είμαστε ασφαλώς περήφανοι για τη γλώσσα μας. Είναι η γλώσσα με τη μοναδική συμβολή στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου άλλων γλωσσών, η γλώσσα των Βυζαντινών χρονογραφημάτων, η γλώσσα που τεκμηριώνει και αντικατοπτρίζει τη συνέχεια του Ελληνισμού από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας. Είναι η δική μας γλώσσα που μας ενώνει και μας οπλίζει με δύναμη και σθένος να προχωρήσουμε μπροστά.

Θα πρέπει να πω ότι το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως ο εντεταλμένος κρατικός φορέας για θέματα αποδήμων, αντιλαμβάνεται όσο κανείς άλλος τη σημασία διάδοσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.  Όλοι γνωρίζουμε ότι η γλώσσα είναι το πρώτο και πιο σπουδαίο γνώρισμά μας. Αυτό που δίνει ξεχωριστή δύναμη στην ύπαρξή μας, την ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες μας, τους αγώνες και τις επιδιώξεις μας.

Συγχαίρω θερμά την Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδας, για τη συνεργασία τους αυτή, όπως και τους άλλους εμπλεκομένους φορείς, στη διοργάνωση του συμποσίου, και εύχομαι την πλήρη επιτέλεση των στόχων που έχουν τεθεί.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας στη σημερινή παρουσίαση και να συγχαίρω για ακόμη μία φορά τους διοργανωτές ευχόμενος, κάθε επιτυχία και στις επικείμενες προβολές του Θεατρικού Συμποσίου στην Κρήτη και Κάτω Ιταλία.

_____________

ΡΜ/ΣΧ