Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2018 20:41

Χαιρετισμός Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση τιμής των δεκατεσσάρων θανόντων ηρώων της ΕΟΚΑ από τα βασανιστήρια των Άγγλων

Θα ήθελα, προ κάθε άλλου, να σας καλέσω σε μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του αποθανόντος χθες, σεμνού, δραστήριου και καταξιωμένου αγωνιστή της ΕΟΚΑ Χριστάκη Ππερεντού.

Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση αλλά και περισσή τιμή που αποδέχτηκα την πρόταση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, των Συνδέσμων Αγωνιστών ΕΟΚΑ και του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959, να τιμηθούν οι δεκατέσσερις ήρωες του Απελευθερωτικού Αγώνα που θυσίασαν τη ζωή τους υπομένοντας τα φρικτότερα των βασανιστηρίων.

Και το θεωρώ τιμή, γιατί η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο, σύμβολο της κρατικής οντότητας, που κατακτήθηκε μέσα από τις θυσίες και τους αγώνες της φωτισμένης γενιάς του '55-‘59.

Είναι αναντίλεκτο γεγονός, ότι ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, οι ιδέες και οι στόχοι που αυτός πρέσβευε, υιοθετήθηκαν καθολικά από τον λαό της Κύπρου, αναδεικνύοντας τον σε πραγματικό φωτεινό ορόσημο και στην κορυφαία ιστορική πράξη του Κυπριακού Ελληνισμού όσον αφορά στους μακροχρόνιους αγώνες για αυτοδιάθεση και τελικά την κατάκτηση της ανεξαρτησίας και της πλήρους ελευθερίας. Μιλώ για πλήρη ελευθερία.

Απαρασάλευτα προσηλωμένοι στα ιδανικά της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας, η νεολαία, και όχι μόνο, βρέθηκε στην πρωτοπορία της επαναστατικής αυτής τετραετίας, συμμετέχοντας ενεργά τόσο στην προετοιμασία όσο και στη διεξαγωγή του Αγώνα.

Η αυτοπροαίρετη και συνειδητή συμμετοχή τους με το όποιο τίμημα αυτή συνεπαγόταν, η καθοριστικής σημασίας δράση τους για την επίτευξη των στόχων της Οργάνωσης και οι απαράμιλλες πράξεις ηρωισμού, αποκαλύπτουν την αφοσίωσή τους στο δίκαιο του αγώνα αλλά και στην εκπλήρωση του υψηλού χρέους που ανέλαβαν.

Αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά και οι αρετές εκδηλώθηκαν με τον πλέον ευδιάκριτο τρόπο μέσα από το μεγαλείο της θυσίας των δεκατεσσάρων ηρώων που μαρτύρησαν στα ανακριτήρια των Βρετανών το '55-‘59.

Οι δεκατέσσερις ήρωες, υπερβαίνοντας την ανθρώπινη τους φύση, παρέμειναν αλύγιστοι και ασυμβίβαστοι, μη ορρωδώντας μπροστά στη φρικαλεότητα των βασανιστηρίων που μετέρχονταν ως ανακριτικές μεθόδους οι Άγγλοι αποικιοκράτες.

Και είναι ακριβώς ο τρόπος της θυσίας τους, που προκάλεσε και προκαλεί τον θαυμασμό όχι μόνο του Κυπριακού Ελληνισμού ή ευρύτερα του Έθνους ολόκληρου, αλλά και των όσων διέπραξαν τις φρικαλεότητες.

Γιατί, και τούτο χωρίς να υποτιμάται κατ’ ουδέν είτε ή ανδρεία είτε ο ηρωισμός των όσων έπεσαν μαχόμενοι, εχρειάζετο σθένος, εχρειάζετο βαθύτατη πίστη, αλλά και θαυμαστή καρτερικότητα για να υπομένεις μέσα από τα φρικτά βασανιστήρια τη βεβαιότητα του θανάτου, αρνούμενος να ομολογήσεις τα όσα μυστικά η οργάνωση σου έχει εμπιστευθεί.

Η απόφαση του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ να κηρύξει το έτος 2017 ως έτος ανάμνησης της θυσίας των δεκατεσσάρων ηρωομαρτύρων, αναγνωρίζει και τιμά τη σπουδαία συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου της ελευθερίας και της απαλλαγής από την αγγλική κατοχή.

Άξια συγχαρητηρίων είναι και η ανάληψη της πρωτοβουλίας από το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ της έκδοσης βιβλίου αφιερωμένου στη θυσία τους και η ανάθεση της έρευνας και συγγραφής του στον αγωνιστή της ΕΟΚΑ φίλτατο εκπαιδευτικό, Μίμη Βασιλείου.

Το βιβλίο, αποτέλεσμα επιμελούς έρευνας και συλλογής τεκμηριωμένου υλικού, καταθέτοντας στις σελίδες του πλήθος ιστορικών ντοκουμέντων και πλούσιο φωτογραφικό υλικό, αναδεικνύει εναργώς ως ιστορική αλήθεια μια ιδιαίτερα σκληρή πτυχή του Απελευθερωτικού Αγώνα, η οποία είναι αφενός, ενδεικτική της σκληρότητας των Άγγλων και αφετέρου, της ψυχικής δύναμης των 14 ηρώων.

Ως εκ τούτου και όπως ακριβώς ο στόχος που τέθηκε με τη συγγραφή του βιβλίου, η έκδοση συνεισφέρει τα μέγιστα στον στόχο της καταγραφής του ιστορικού μας παρελθόντος και της επίγνωσης, της διάσωσης και διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ.

Η γενικότερη δραστηριότητα όλων των φορέων των Αγωνιστών, απτό παράδειγμα της οποίας είναι η παρούσα εκδήλωση,  καθοδηγεί την πνευματική πορεία του λαού μας, ιδιαίτερα στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η πατρίδα μας.

Θα ήθελα επομένως να συγχαρώ για άλλη μία φορά θερμά τόσο το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-‘59, τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ και το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959 όσο και τον συγγραφέα για αυτή την ανεκτίμητης ιστορικής αξίας έκδοση που παραδίδουν, καθώς και για τη σημερινή εκδήλωση.

Αγαπητοί συγγενείς των δεκατεσσάρων ηρώων που τιμούμε απόψε,

η δράση και η στάση που τήρησαν οι δικοί σας άνθρωποι περιποιεί για εσάς αλλά και τον καθένα από εμάς τιμή, δίδοντας μας το δικαίωμα να αισθανόμαστε υπερήφανοι για το ήθος και το φρόνημα που επέδειξαν.

Εκείνο για το οποίο θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω, είναι πως δικαιώνοντας το νόημα της θυσίας τους, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να εργαζόμαστε προκειμένου να επιτύχουμε για την πατρίδα μας μία δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

Πρόσφατα, ενημέρωσα τον λαό για την πρόοδο που καταγράφηκε στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά και τις δυσκολίες και τις εμμονές της Τουρκίας που οδήγησαν σε ναυάγιο μια ύστατη προσπάθεια που κατεβλήθη τον περασμένο Ιούνιο – Ιούλιο στο Κραν Μοντανά.

Ανέδειξα, παράλληλα, τα σημεία που καταγράφηκαν στην κορύφωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας μέσα από το περίγραμμα των έξι σημείων, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά, αναγνώριζε την ανάγκη:

  • Τερματισμού των αναχρονιστικών εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων.
  • Ταχύτατη αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την εν τέλει πλήρη αποχώρηση εντός τακτού χρονικού διαστήματος.
  • Αναγνώρισε πως ήταν αναγκαίες τέτοιες εδαφικές αναπροσαρμογές που να ικανοποιούν τις εύλογες προσδοκίες της ελληνοκυπριακής πλευράς.
  • Καθόρισε πώς μπορούσε να γίνει η αποτελεσματική συμμετοχή στα όργανα όχι κατά τρόπο που να δυσλειτουργεί το κράτος και να καταρρεύσει μια συμφωνία, αλλά κατά τρόπο που θα προστάτευε και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Την ίδια στιγμή, είχα βεβαιώσει και μετά το ναυάγιο πως ήμουν και παρέμενα έτοιμος για συνέχιση του διαλόγου προκειμένου να εξευρεθεί μια αξιοπρεπής, μια λειτουργική, μια βιώσιμη λύση, ώστε όταν η ελληνοκυπριακή κοινότητα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει ένα σχέδιο, να μην έχει τις ανησυχίες ή τις έγνοιες της αβεβαιότητας της επομένης.

Όπως εμείς δείξαμε ευαισθησία για τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, αναμέναμε και αναμένουμε ότι ανάλογη ευαισθησία θα επιδείξει και η άλλη κοινότητα και ιδιαίτερα και η Τουρκία που την καθοδηγεί ή την ελέγχει.

Μέσα στις προσπάθειες που καταβάλλουμε πρότεινα στο Εθνικό Συμβούλιο ως τροφή προς σκέψη, πως προκειμένου να αισθανόμαστε και να αισθάνονται ασφαλείς από παρεμβάσεις της σκοπιμότητας, καλό θα ήταν χωρίς να παραβλάπτεται η κρατική οντότητα, η διεθνής προσωπικότητα, η μια κυριαρχία, η μια υπηκοότητα, η φύλαξη συνόρων, η εκπροσώπηση στην ΕΕ και σε κάθε άλλο διεθνή οργανισμό, να αποκεντρωθούν, ή να αφαιρεθούν, ή να μεταφερθούν από το κεντρικό κράτος τέτοιες εξουσίες που άπτονται της καθ’ ημέραν ζωής των πολιτών.

Δεν θέλω να σχολιάσω ούτε και θέλω να μπω σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση με τις πολιτικές δυνάμεις. Αυτό που λέω είναι πως θα πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους όσοι εμφανιζόμαστε ότι βρισκόμαστε στην πολιτική ηγεσία, ότι, εάν η λύση που θέλουμε και επιδιώκουμε διακαώς, που θέλει η ελληνοκυπριακή κοινότητα από την επομένη της προδοσίας και της εισβολής, δεν είναι λειτουργική, δεν θα δίνει το στίγμα και τη διάθεση της βιωσιμότητας, αμφιβάλλω εάν θα εγκρίνετο από τον Κυπριακό Ελληνισμό. Πριν και πάνω από όλα, ενόσω βρίσκομαι κατ’ εντολή του λαού στη θέση που βρίσκομαι, δεν θα αποδεχτώ και δεν θα παρουσιάσω κάτι ανάλογο.

Άλλο ένα στοιχείο που θέλω να επισημάνω είναι οι πολλές παροτρύνσεις και παρακλήσεις από πολλούς και διάφορους πως θα πρέπει να πράξω τα πάντα προκείμενου να αρχίσει ο διάλογος ωσάν ο διάλογος να εξαρτάται από εμάς. Η έναρξη του διαλόγου ωσάν να εξαρτάται από εμάς. Πόσες υποδείξεις άραγε να ακούσω; Αλλά και πόσο κωφεύουν κάποιοι όταν δεν παίρνουν τα μηνύματα που από την επομένη του ναυαγίου θέλησε να στείλει ο κ. Τσαβούσογλου ότι όσοι ονειρεύονται την κατάργηση εγγυήσεων και την αποχώρηση του συνόλου του τουρκικού στρατού ας ξυπνήσουν. Αυτό το είπε την επομένη αλλά το είπε και πρόσφατα.

Κάποιοι δεν θέλουν να  ακούνε, κάποιοι δεν παρακολουθούν τα γεγονότα. Κάποιοι νομίζουν ότι είναι απλά με το να λέμε και να επιδιώκουμε ωσάν και θα παρακαθίσουμε μόνοι σε ένα διάλογο για να βρούμε λύση. Ποιος δεν θέλει λύση; Ποιος αρνείται ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων είναι απαράδεκτη και κάθε μέρα που περνά δημιουργεί και χειρότερα τετελεσμένα; Αλλά σε χειρότερα αποτελέσματα θα μας οδηγήσει αν επιτύχουμε μια συμφωνία που δεν θα γίνει αποδεκτή από τους Ελληνοκύπριους και η ευθύνη συνεπώς βαραίνει όλους εμάς.

Αυτό που θέλω, απευθυνόμενος στους αγωνιστές της ελευθερίας, να πω είναι ένα: δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία που δεν θα ανταποκρίνεται και στις προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων αλλά ιδιαίτερα στις θυσίες όσων κέρδισαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία αυτής της πατρίδας.

(ΡΜ/ΕΙ)