Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

21-11-2018 09:07

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην εκδήλωση για τα 10χρονα του Hope for Children, χθες

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρεθώ στην εκδήλωση, με αφορμή τη δεκάχρονη παρουσία του oργανισμού “Hope for Children” στην Κύπρο. Ενός διεθνούς ανθρωπιστικού oργανισμού, ο οποίος, μέσα από τη δραστηριότητα που αναπτύσσει, συνέδεσε άμεσα το όνομα του με την υπεράσπιση και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και των νέων, συνδράμοντας παράλληλα στην ενεργό συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Η εδώ παρουσία μου - θέλω να τονίσω - είναι δηλωτική και επιβεβαιωτική της ισχυρής βούλησης του ιδίου προσωπικά αλλά και της πολιτείας για την προάσπιση, τη διασφάλιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών στη χώρα μας. Μια βούληση η οποία είναι πρωτίστως ηθική, αλλά συνάμα και νομική, έτσι όπως αυτή προκύπτει από τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αριθμό διεθνών Πράξεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως επίσης και από την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ορόσημο στην προοδευτική επέκταση του κανονιστικού πλαισίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπήρξε η ψήφιση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού στις 20 Νοεμβρίου 1989 που επαναπροσδιορίζει τις υποχρεώσεις των κρατών απέναντι στα παιδιά δεσμεύοντας τα να ενεργούν και να λαμβάνουν αποφάσεις προς το συμφέρον τους.

Η κυπριακή πολιτεία προχώρησε το 1991 στην κύρωση της Σύμβασης όπως και των τριών προαιρετικών Πρωτοκόλλων της Σύμβασης αναλαμβάνοντας την υποχρέωση της προαγωγής των δικαιωμάτων των παιδιών σε κάθε πλαίσιο και επίπεδο.

Σημαντικός σταθμός στην υλοποίηση της δέσμευσης του κράτους να διασφαλίσει τα δικαιώματα του παιδιού υπήρξε η ψήφιση του θεσμικού Νόμου το 2007 με το οποίο η κυπριακή πολιτεία εγκαθίδρυσε ένα ανεξάρτητο εθνικό οργανισμό δικαιωμάτων του παιδιού, τον Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Σε αυτή την προσπάθεια της πολιτείας ήρθε κατά συγκυρία την ίδια περίοδο, η δημιουργία του οργανισμού “Hope for Children”.

Και για αυτό αισθάνομαι πραγματικά την ανάγκη να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας προς τον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος και σε όσους τον εμπιστεύτηκαν και του παραστάθηκαν και όλα αυτά τα χρόνια έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρότατο οργανισμό προστασίας και στήριξης των παιδιών που έχουν ανάγκη. Θέλω να συγχαρώ τον Joseph για την όλη δράση του αλλά και το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού.

Δομώντας τους σκοπούς της λειτουργίας του με βάση τα πρότυπα και τις αρχές της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ως επίσης και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το “Hope for Children” έθεσε ως στόχο του την προστασία κάθε παιδιού και τη δημιουργία ενός νομικού και κοινωνικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Προς τον σκοπό αυτό, αναπτύσσει στενή συνεργασία με κρατικούς και άλλους φορείς σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, όπως με το Συμβούλιο της Ευρώπης, και υλοποιεί ποικίλα ανθρωπιστικά προγράμματα, θέτοντας ως προτεραιότητα την ευημερία, την εκπαίδευση και την πρόληψη κάθε είδους βίας ενάντια στα παιδιά, καθώς και την ψυχολογική και κοινωνική τους στήριξη.

Στη δεκάχρονη του πορεία ο oργανισμός, μέσα από την τεχνογνωσία και τον επαγγελματισμό των μελών που πλαισιώνουν τη λειτουργία του και την πολυποίκιλη προσφορά του, καταξιώθηκε ως ένας από τους πλέον σημαντικούς φορείς διασφάλισης των δικαιωμάτων των παιδιών, συμβάλλοντας πρόσθετα στην υγιή ενσωμάτωση τους στην κοινωνία ως ενήλικες πολίτες στη συνέχεια.

Ως πολιτεία εργαζόμαστε με συνέπεια για την προάσπιση, τη διασφάλιση και την προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών, αλλά και του συνόλου των πολιτών στη χώρα μας.

Σε αγαστή συνεργασία με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και μέσα από την υιοθέτηση συγκεκριμένων και στοχευμένων πολιτικών έχουμε δημιουργήσει ένα πλαίσιο που άπτεται θεμάτων που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα τα παιδιά, στον τομέα της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας αλλά και στους τομείς της προστασίας των παιδιών.

Ενδεικτικά αναφέρω την κύρωση το 2015 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση – Σύμβαση Λανζαρότε – τον εκσυγχρονισμό της σχετικής εθνικής νομοθεσίας και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία.

Θερμά ευχαριστώ την Αναστασία Παπαδοπούλου, η οποία, ανταποκρινόμενη σε έκκληση μου, ετοίμασε το πλαίσιο, δημιούργησε τις προοπτικές, τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να έχουμε σήμερα μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική.

Εκτιμώντας το έργο που επιτελείται από το “Hope for Children”, η Κυβέρνηση, μετά από προκήρυξη διαγωνισμού και υπό την πλήρη επίβλεψη και τη στενή συνεργασία των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εμπιστεύτηκε στον οργανισμό τη διαχείριση σημαντικών προγραμμάτων που προωθεί για την ευημερία των παιδιών.

Πιο συγκεκριμένα, στον Οργανισμό ανατέθηκε:

  • Ο συντονισμός και η στελέχωση με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του «Σπιτιού του Παιδιού», το οποίο συνιστά μία εξειδικευμένη δομή παροχής διεπιστημονικών υπηρεσιών σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Το εν λόγω έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
  • Η λειτουργία των δύο «Σπιτιών της Ελπίδας»  και η παροχή σε αυτά υπηρεσιών αποκατάστασης και στήριξης ασυνόδευτων παιδιών. Για τη λειτουργία και των δύο αυτών στεγών, ο οργανισμός “Hope for Children” λαμβάνει χρηματοδότηση από την Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Η λειτουργία Παγκύπριου προγράμματος ανάδοχων οικογενειών για παιδιά, που περιλαμβάνει την προσέλκυση, την αξιολόγηση των υποψήφιων ανάδοχων γονέων και την εκπαίδευση και παρακολούθηση των ήδη εγκεκριμένων αναδόχων. Το πρόγραμμα επιχορηγείται από το Σχέδιο Κρατικών Ενισχύσεων.
  • Εκχωρήθηκε από τον Επίτροπο Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων η λειτουργία των ευρωπαϊκών γραμμών στήριξης παιδιών και εφήβων και εξαφάνισης παιδιών, στη βάση της συνεργασίας του οργανισμού με τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.
  • Σε συνεργασία με την Αστυνομία και στη βάση υπογραφής σχετικού Πρωτόκολλου Συνεργασίας με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ο οργανισμός διαχειρίζεται το πρόγραμμα “Child Abduction” που αφορά την απαγωγή παιδιών.

Οι εν λόγω αναφορές προστιθέμενες με την εμπιστοσύνη που επέδειξε το Συμβούλιο της Ευρώπης προς το “Hope for Children” αναδεικνύουν πραγματικά το πόσο επιτυχής ήταν η σύλληψη όχι απλά της ιδέας αλλά και η υλοποίηση αυτής της ιδέας. Και πραγματικά νιώθω περήφανος διότι είμαστε η δεύτερη χώρα μετά την Ισλανδία που έχουμε δημιουργήσει αυτή τη Μονάδα. Και αυτό οφείλεται στον Josepf, στην Άντρια, σε όλους εσάς που πλαισιώνετε ένα όραμα και δημιουργείτε την ελπίδα.

Η συνεργασία του κράτους με τον οργανισμό “Hope for Children CRC Policy Center”, αποτελεί απτό παράδειγμα, των θετικών αποτελεσμάτων τα οποία προκύπτουν μέσα από τη συνεργασία και τις συνδυασμένες δράσεις που αναπτύσσονται μεταξύ του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, και οι οποίες έχουν ως τελικούς αποδέκτες τα παιδιά μας, το μέλλον μας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω για τη στήριξη μας στα έργο σας αλλά και για τη βούληση μας όσον αφορά στην ενίσχυση της αγαστής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει όσον αφορά στο κοινό μας όραμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και την πρόοδο και την ευημερία των παιδιών.

Επιτρέψτε μου να συγχαρώ το σύνολο των τιμώμενων απόψε ατόμων και φορέων, οι οποίοι αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της προσφοράς και του έργου ουσίας που πραγματοποιείται στον οργανισμό “Hope for Children CRC Policy Center”, στήριξαν ποικιλότροπα τη λειτουργία του.

Καταλήγοντας, θα ήθελα επίσης να συγχαρώ το σύνολο του Διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού του οργανισμού για την αφοσίωση και την υπευθυνότητα που επιδεικνύουν όσον αφορά στην επίτευξη των ευγενών σκοπών που υπηρετεί.

Δεν έχω παρά να ευχηθώ πολλά ακόμα χρόνια ευδόκιμης προσφοράς.

(ΡΜ/ΑΧ)